Siirry sisältöön

Milloin kivekset laskeutuu?

Julkaistu 28.05.2019 - Väestöliitto
Kivekset laskeutuvat suurimmalla osalla pojista jo äidin kohdussa, ennen syntymää. Neuvolassa tarkistetaan, ovatko kivekset laskeutuneet normaalisti.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Noin viidellä prosentilla todetaan, että toinen tai molemmat kivekset eivät ole laskeutuneet kivespussin pohjalle. Silloin lääkäri arvioi tilanteen ja toimenpiteiden tarvetta, mutta useimmissa tapauksissa kives laskeutuu itsestään ensimmäisen elinvuoden aikana. Jos tunnustelet kivespussejasi ja tunnet kiveksien olevan siellä, ovat ne laskeutuneet niin kuin pitääkin.

Sikiövaiheessa kivekset muodostuvat sikiön vatsanontelon sisällä ja laskeutuvat sieltä nivuskanavia pitkin kivespussiin sikiön kehittyessä. Mikäli laskeutumista ei tapahtuisi, kives ei kehittyisi kunnolla eikä voisi myöhemmin tuottaa siittiöitä. Jos ns. piilokives todetaan vastasyntyneellä, pyritään tilaa hoitamaan kuntoon mahdollisimman pian.

Jos syntymässä molemmat kivekset ovat tunnusteltavissa, mutta myöhemmin toinen kiveksistä vetäytyy ylös vatsaonteloon, on kyse ns. hyppivästä tai pomppivasta kiveksestä. Tätä voi esiintyä ennen kouluikää ja vielä sen aikanakin. Murrosiän aikana kiveksen tulisi laskeutua takaisin kivespussiin. Jos kivekset eivät ole laskeutuneet murrosiässä, on syytä hakeutua lääkäriin.

Vain yhdellä prosentilla pojista kivekset eivät ole laskeutuneet ensimmäisen ikävuoden loppuun mennessä. Jos kives on pysyvästi väärässä paikassa, puhutaan piilokiveksestä. Tällöin kives ei laskeudu itsestään kivespussiin. Se voidaan kuitenkin saada kivespussin sisälle hormonihoidolla tai leikkauksella.

Kivesten laskeutumisessa ei siis ole kyse siitä, että kivekset ovat hieman eri korkeudella. Tämä on täysin normaalia. Jos kivekset olisivat kivespussissa koko ajan samalla korkeudella, voisi siitä olla haittaa niiden osuessa koko ajan toisiinsa.

Eri asiasta on kyse myös silloin, kun kivekset ovat peniksen tyvessä kiinni vähän kireällä. Ne voivat nousta eri tilanteissa, kuten säikähtäessä tai kylmässä, lähelle peniksen tyveä, jolloin niitä voi olla vaikeampi tuntea. Keho pyrkii näin suojaamaan kiveksiä ”vetämällä” ne turvaan. Tällöin kivekset pysyvät kuitenkin kivespussissa, eikä sillä ole tekemistä kivesten laskeutumisen kanssa. Lämpimässä, kuten esimerkiksi suihkussa, ne tulisi pystyä taas tuntemaan paremmin.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nyytin chat 21.10. klo 18-20: Itsekritiikki ja riittämättömyyden tunne

Suorituskeskeinen ja kilpailullinen ympäristö saa meidät tarkkailemaan itseämme kriittisesti: teenkö tarpeeksi tai olenko yhtä hyvä kuin muut?...

Nyytin chat 14.10. klo 18-20: Osaanko sanoa ei, osaanko kertoa mitä tarvitsen?

Jämäkkyys, eli omien tarpeiden ja rajojen tunteminen sekä niiden kommunikointi rakentavalla tavalla, tukee hyvinvointiamme monella tavalla ja...

Mitä tarkoittaa ”sinä tarvitset rajat”?

Usein psykoterapiassa joudun sanomaan asiakkaalle: “sinä tarvitset rajat” tai “sinun rajasi on ylitetty”. Mutta mitä rajat oikein...