Siirry sisältöön

Milloin kivekset laskeutuu?

Julkaistu 28.05.2019 - Väestöliitto
Kivekset laskeutuvat suurimmalla osalla pojista jo äidin kohdussa, ennen syntymää. Neuvolassa tarkistetaan, ovatko kivekset laskeutuneet normaalisti.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Noin viidellä prosentilla todetaan, että toinen tai molemmat kivekset eivät ole laskeutuneet kivespussin pohjalle. Silloin lääkäri arvioi tilanteen ja toimenpiteiden tarvetta, mutta useimmissa tapauksissa kives laskeutuu itsestään ensimmäisen elinvuoden aikana. Jos tunnustelet kivespussejasi ja tunnet kiveksien olevan siellä, ovat ne laskeutuneet niin kuin pitääkin.

Sikiövaiheessa kivekset muodostuvat sikiön vatsanontelon sisällä ja laskeutuvat sieltä nivuskanavia pitkin kivespussiin sikiön kehittyessä. Mikäli laskeutumista ei tapahtuisi, kives ei kehittyisi kunnolla eikä voisi myöhemmin tuottaa siittiöitä. Jos ns. piilokives todetaan vastasyntyneellä, pyritään tilaa hoitamaan kuntoon mahdollisimman pian.

Jos syntymässä molemmat kivekset ovat tunnusteltavissa, mutta myöhemmin toinen kiveksistä vetäytyy ylös vatsaonteloon, on kyse ns. hyppivästä tai pomppivasta kiveksestä. Tätä voi esiintyä ennen kouluikää ja vielä sen aikanakin. Murrosiän aikana kiveksen tulisi laskeutua takaisin kivespussiin. Jos kivekset eivät ole laskeutuneet murrosiässä, on syytä hakeutua lääkäriin.

Vain yhdellä prosentilla pojista kivekset eivät ole laskeutuneet ensimmäisen ikävuoden loppuun mennessä. Jos kives on pysyvästi väärässä paikassa, puhutaan piilokiveksestä. Tällöin kives ei laskeudu itsestään kivespussiin. Se voidaan kuitenkin saada kivespussin sisälle hormonihoidolla tai leikkauksella.

Kivesten laskeutumisessa ei siis ole kyse siitä, että kivekset ovat hieman eri korkeudella. Tämä on täysin normaalia. Jos kivekset olisivat kivespussissa koko ajan samalla korkeudella, voisi siitä olla haittaa niiden osuessa koko ajan toisiinsa.

Eri asiasta on kyse myös silloin, kun kivekset ovat peniksen tyvessä kiinni vähän kireällä. Ne voivat nousta eri tilanteissa, kuten säikähtäessä tai kylmässä, lähelle peniksen tyveä, jolloin niitä voi olla vaikeampi tuntea. Keho pyrkii näin suojaamaan kiveksiä ”vetämällä” ne turvaan. Tällöin kivekset pysyvät kuitenkin kivespussissa, eikä sillä ole tekemistä kivesten laskeutumisen kanssa. Lämpimässä, kuten esimerkiksi suihkussa, ne tulisi pystyä taas tuntemaan paremmin.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä on astman hallinta? / Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoisku

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa keuhkolääkäri Antti Saarinen Filha ry:stä.

Digilaitteet ja keskittyminen, tehtäviä lapsen kanssa

Tässä osuudessa voitte käsitellä yhdessä lapsen kanssa digilaitteiden vaikutuksia keskittymiseen. Lue alapuolella olevat tehtävänannot....

Vertaistuesta voimaa astman omahoitoon

Astman omahoidolla tarkoitetaan sairastuneen osallistumista oman hoitonsa suunnitteluun ja toteutukseen. Omahoidon toteuttamiseen saat tukea...