Siirry sisältöön

Miksi vauvat itkevät?

Julkaistu 28.08.2018 - Väestöliitto
Vauvan itkuun on monenlaisia syitä, mutta kaikki vauvat itkevät ja se on normaalia. Vauva viestii itkulla kehollisista ja sosiaalisista tarpeistaan.
Juulia Ukkonen-Wallmeroth , Kätilö - Väestöliitto ry
Tuottanut Väestöliitto

Video on tekstitetty. Saat tekstityksen näkyviin tai pois videoikkunan alareunan tekstitykset-kuvakkeesta.

Itku on vauvalle tärkeä kommunikaation väline. Vauva kertoo itkulla tarpeistaan, toiveistaan ja huolistaan.

Arkisia syitä miksi, vauvat itkevät on esimerkiksi, että vauvalla on nälkä tai jano, kylmä tai kuuma. Vauva voi kertoa, että johonkin sattuu tai hänellä on nuhainen ja kipeä olo.Vauva kertoo itkulla myös väsymyksestä tai siitä, että tilanne missä hän sillä hetkellä on, tuntuu liian vaikealta.

Sosiaalisia tarpeita voivat olla esimerkiksi läheisyyden ja kontaktin kaipuu. Vauva itkee, koska haluaa, että häntä hellitellään ja otetaan lähelle tai että hänen kanssaan serustellaan.

Vauva voi myös reagoida itkulla vieraisiin ihmisiin tai tilanteisiin. Esimerkiksi juhlissa, joissa on paljon ihmisiä ja vauva kiertää sylistä syliin, vauva saattaa itkulla kertoa olevansa rasittunut,  “nyt riittää, tässä on liikaa säpinää ja ihmisiä ympärillä”.

Usein vanhemmat vauvan itkiessä ajattelevat ensimmäiseksi kolmea asiaa, että vaippa on märkä, vauvaan sattuu tai hänellä on nälkä. Näiden lisäksi on kuitenkin paljon enemmänkin asioita, joita vauva voi itkulla kertoa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...