Siirry sisältöön

Miks tytöillä on kuukautiset?

Julkaistu 28.05.2019 - Väestöliitto
Kuukautiset puhuttaa ja mietityttää myös poikia ja nuoria miehiä. Menkat, öljynvaihtoviikot tai sanonta ”se aika kuusta” ovat termeinä useille tuttu. Kuukautisten alkaminen on merkki siitä, että tyttö on sukukypsä – eli kehollisesti valmis lisääntymään
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Kuukautisilla tarkoitetaan noin kuukauden välein kohdusta emättimen kautta tapahtuvaa verenvuotoa, joka kestää keskimäärin muutamasta päivästä viikkoon. Vuodon aikana kohdun vanha limakalvo poistuu emättimen kautta ulos verisenä vuotona, jonka määrä on yksilöllinen, mutta vaihtelee kokonaisuudessaan noin runsaasta kahvimitallisesta desilitraan.

Kuukautiset alkavat keskimäärin tytöillä noin 10–16 vuoden iässä ja loppuvat normaalisti noin 43–57 vuoden iässä. Kuukautisten alkamiseen vaikuttavat perintötekijöiden lisäksi myös ravinto ja liikunta.

Murrosiän aikana tytön lantionkaari muotoutuu ja valmistautuu mahdollista raskautta varten. Reisiin, pakaroihin ja peppuun kertyy rasvakudosta ja kehon muoto voi muuttua. Usein kasvupyrähdyksen jälkeen tytöllä alkavat kuukautiset.

Vaikka kuukautiset yleisen käsityksen mukaan ajatellaan vain ”naisten asiaksi”, näin ei välttämättä ole. Kuukautisia voi tulla ihmisille, joilla on kohtu, eli cis-naisten (naisten, joita syntymähetkellä on määritetty tytöiksi) lisäksi joillekin transmiehille, muunsukupuolisille ja sukupuolettomille. On myös paljon ihmisiä, jotka ovat naisia, mutta heillä ei ole kuukautisia, kuten vaihdevuodet ohittaneilla naisilla tai transnaisilla.

Säännölliset kuukautiset voivat jäädä pois raskauden lisäksi monesta muustakin syystä, kuten äkillisten painomuutosten, stressin, eri sairauksien takia sekä joidenkin hormonaalisten ehkäisymenetelmien käytön seurauksena.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten astmaa sairastava valmistautuu vastaanotolle?

Asiantuntijaluennolla 29.4. vieraili sairaanhoitaja ja astmahoitaja Tanja Utriainen. Videon aiheena oli miten astmaa sairastava valmistautuu...

Planetaarinen terveys - yhteisen hyvinvointimme lähde

Neurologian erikoislääkäri ja Suomen ensimmäinen planetaarisen terveyden lääkäri Hanna Haveri kertoo, mitä on planetaarinen terveys ja miten...

Astmaa sairastavan nenän hoito

Asiantuntijaluennolla 1.4. vieraili korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Annina Lyly. Videon aiheena astmaa sairastavan nenän hoito.