Siirry sisältöön

HAASTEET | Miten niistä selviää?

Julkaistu 16.07.2020 - Väestöliitto
Elämän varrelle sattuu sekä iloja että suruja, onnistumisen tunteita ja ajoittain musertavalta tuntuvia haasteita. Onneksi useimmiten haasteista selviää ja elämässä on mahdollista päästään eteenpäin.
Tuottanut Väestöliitto

Haasteet kuuluvat elämään. Parhaimmillaan ne tarjoavat mahdollisuuden itsetutkiskeluun, minkä myötä opitut kokemukset voivat myös muuttua voimavaraksi. Jokainen käsittelee haasteita omalla tavallaan, joten itselleen soveltuvien selviytymiskeinojen tunnistaminen on tärkeää. Selviytymiskeinoja on myös mahdollista opetella, mikä voi helpottaa haasteiden tai kriisin ylittämistä jatkossa. Elämän eri haasteet voivat liittyä kasvuun ja oman kehon muutoksiin, ihmissuhteisiin, elämäntilanteeseen, työhön tai kouluun. Ne voivat olla äkillisiä ja ennalta-arvaamattomia tai pitkäkestoisia sekä piileviä. Kapuloita rattaisiin voi heittää esimerkiksi läheisen tai oma sairastuminen, tapaturma tai traumaattinen kokemus, josta toipuminen saattaa viedä vuosia. Valitettavasti kärsimys kuuluu osaksi elämää, mutta sen jättämien jälkien ei tarvitse antaa määrittää tulevaisuutta. Kärsimyksestä ja tuskasta on opittava päästämään irti ja kanavoimaan negatiivinen energia itselle sopivalla tavalla.

Erilaisia ongelmanratkaisutapoja

Suhtautumistapamme elämän haasteisiin vaihtelevat. Toiset suhtautuvat haasteisiin ongelmakeskeisesti, analysoivat ja pyrkivät löytämään ratkaisuja. Jotkut taas pyrkivät välttelemään ja unohtamaan koko jutun. Osa taas tuntee voimakkaasti, itkee, nauraa tai raivoaa sekä pyrkii jakamaan tunteitaan läheisten kanssa. Myös luova ilmaisu kuten piirtäminen tai tanssi voivat olla hyvä keino purkaa tunteita. Joku taas uppoutuu sosiaalisiin suhteisiin, eikä halua olla yksin. Toinen taas löytää rauhan yksinolosta tai saa apua mietiskelystä tai hengellisyydestä. Osa taas kokee pystyvänsä käsittelemään tunteitaan parhaiten toimimalla, kuten urheilemalla. Jollekin uppoutuminen uuteen harrastukseen taas tuo lohtua vaikealla hetkellä. Kuulostaako joku näistä tutulle tai ehkä kokeilemisen arvoiselle?

Uusia tapoja käsitellä vaikeita tunteita voi opetella ja niiden hyödyntäminen voi vaihdella iän ja elämäntilanteen mukaan. Usein hyödynnämme useita käsittelytapoja samanaikaisesti ja samasta tilanteesta selviytymiseen. Äkillisen kriisin hetkellä on hyvä tunnistaa, että reagoimme eri tavoin. Usein arvaamatonta järkytystä seuraa kuitenkin shokki, jonka avulla mieli suojautuu liialliselta vahingolta. Shokista voi seurata lamaantumista, kieltäytymistä, yliherkkyyttä tai yllättävää rauhallisuutta. Shokki menee kuitenkin ohi, jonka jälkeen tunteet voivat nousta voimakkaana pintaan. Tunnekuohun jälkeen, on asiaa mahdollista alkaa purkamaan ja käymään läpi. Vähitellen pahin järkytys ja tunnekuohu alkavat lieventyä ja luottamus elämää kohtaan tasaantua. Tämä prosessi vie aikaa, jota itselle on myös annettava.

Vaikeuksista voittoon!

Haasteiden ylitsepääseminen vaatii usein lopulta omien tunteiden kohtaamista. Se ei tarkoita ikävän kokemuksen tai tunteiden unohtamista, vaan ennen kaikkea pyrkimystä vähentää omaa tuskaa. Kärsimys voi jättää haavan, mutta haavat arpeutuvat. Ajan kanssa arvesta voi tulla muisto, eräänlainen symboli selviytymiselle, joka voi auttaa jaksamaan. Näin vaikeudet voivat muuttua näkökulmaa muuttamalla ikävästä voimavaraksi, jonka perustalle toipuminen voi rakentua. Apua tähän voi saada ystävältä, läheiseltä, perheenjäseneltä tai ammattilaiselta.

Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa selviytyä tai käsitellä haasteita. Tärkeintä on, että selviytyy. Jokaisen elämä on yksilöllinen, aivan kuten sen sisältämät haasteetkin. Se mikä voi toiselle olla ylitsepääsemätöntä, voi olla toiselle pikku juttu. Kukaan ei kuitenkaan ole asemassa, mistä voi tuomita tai arvostella toisen kokemaa tuskaa. Viisastelun tai vähättelyn sijaan kärsimyksen hetkellä tarvitaan tukea ja empatiaa. Usein sanotaan, että yhdessä jaettu, on yhdessä kannettu. Kärsimyksen kanssa ei siis kannata jäädä yksin, sillä yksin ei tarvitse jäädä.

 

Lähteet

Mieli ry:n artikkeli: Kriisit kuuluvat elämään.

Mielenterveystalon artikkeli: Mielenterveyden vahvistaminen. Kuinka selviydyn?

Haslam, N. (2007). Introduction to personality and intelligence. Thousand Oaks, CA: Sage.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä on astman hallinta? / Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoisku

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa keuhkolääkäri Antti Saarinen Filha ry:stä.

Digilaitteet ja keskittyminen, tehtäviä lapsen kanssa

Tässä osuudessa voitte käsitellä yhdessä lapsen kanssa digilaitteiden vaikutuksia keskittymiseen. Lue alapuolella olevat tehtävänannot....

Vertaistuesta voimaa astman omahoitoon

Astman omahoidolla tarkoitetaan sairastuneen osallistumista oman hoitonsa suunnitteluun ja toteutukseen. Omahoidon toteuttamiseen saat tukea...