Siirry sisältöön

Mielikuvaharjoitus perheellistymistä harkitsevalle

22.04.2022 klo 10:07 - Kirjoittanut Heli Vaaranen , psykoterapeutti , Väestöliitto
Onko perheellistyminen vaikea asia pohdittavaksi? Etkö itsekään tiedä, mitä oikeastaan haluat? Mielikuvaharjoitus auttaa jäsentämään omia ajatuksia. Ajattele itsesi eri tilanteisiin ja mieti mielikuvan avulla, miltä kukin valinta tuntuisi.

Mielikuvaharjoitus 1

Kuvittele ihanteellinen mutta realistinen elämäntilanteesi tästä 10 vuotta eteenpäin. Missä asut silloin ja kenen tai keiden kanssa? Asutko yksin, kaksin vai muulla tavalla? Kuuluuko sinun perheeseesi lapsia? Miltä se tuntuu? Kirjoita kuvaus itsestäsi kymmenen vuoden kuluttua toivomassasi tilanteessa.

Mielikuvaharjoitus 2

Toinen mielikuvaharjoitus asettaa sinut keskelle ruhkavuosia. Kuvittele tilanne, jossa sinulla on ala-asteikäisiä lapsia. Hoidat kouluasioita, varusteita, läksyjä, harrastuksia ja paljon, paljon muuta. Tuntuuko se omalta? Kenet näet kanssasi jakamassa vastuuta, vai näetkö tekeväsi sen yksin? Kenen kanssa näet jakavasi vanhemmuuden ilon, vai iloitsetko ihan itsellisesti? Kirjoita kuvaus itsestäsi vanhempana ruuhkavuosissa!

Mielikuvaharjoitus 3

Kuvittele mielessäsi tilanne, jossa elät aikuista elämääsi ilman lapsia. Omistaudut ehkä hyville ihmissuhteille, työlle ja harrastuksille. Miltä tässä mielikuvaharjoituksessa tuntuu elää aikuista elämää tällä tavoin? Kirjoita kuvaus itsestäsi elämässä lapsivapaata, aikuista elämää.

Mikä näistä tuntuu eniten omalta?

Mielikuvaharjoitus  4 tiukkoihin tilanteisiin, kumppanin kanssa lasta suunnitteleville:

Vanhemmuus tuo parisuhteeseen yhteisiä vastuita, uudenlaisia tunteita, hyviä, huonoja ja ihan kaikenlaisia hetkiä. Kuvittele itsesi ja kumppanisi seuraaviin tilanteisiin.

  • Maitolasi kaatuu kymmenennen kerran.
  • Koko perhe on vatsataudissa yhtä aikaa.
  • Kaipaat kumppanisi kanssa yhteistä intiimiä hetkeä, mutta illalla väsyttää liikaa.
  • Molemmat vanhemmat tarvitsevat lisää unta.

Selviytyisittekö näistä yhdessä? Saisitteko tarvittaessa apua? Muista, että vanhemmuus kasvattaa myös teitä lapsen kasvamisen kanssa samaa tahtia, eli ”nykyisten” sinun ja kumppanisi ei tarvitsekaan osata vielä kaikkea. Tärkeintä on halu oppia yhdessä.

Mielikuvaharjoitus 5 tiukkoihin tilanteisiin, itsellistä lapsen hankintaa suunnitteleville:

Vanhemmuus tuo elämääsi erilaisia vastuita, uudenlaisia tunteita, hyviä, huonoja ja ihan kaikenlaisia hetkiä. Kuvittele itsesi seuraaviin tilanteisiin.

  • Maitolasi kaatuu kymmenennen kerran.
  • Sinä ja lapsesi olette vatsataudissa yhtä aikaa
  • Kaipaat ystäviäsi, ja tarvitsisit hiukan oma aikaa tavataksesi heitä.
  • Tarvitsisit enemmän unta.

Selviytyisitkö näistä, ja saisitko tarvittaessa apua? Muista, että vanhemmuus kasvattaa myös sinua lapsen kasvamisen kanssa samaa tahtia, eli ”nykyisen” sinun ei tarvitsekaan osata vielä kaikkea. Tärkeintä on halu oppia.

Aihealueet:  Arki , Vanhemmuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vertaischat sateenkaarevien lasten ja nuorten vanhemmille 27.6.2023

Pohtiiko lapsesi sukupuoltaan tai seksuaalista suuntautumistaan? Tai kuuluuko hän sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön? Mitä tunteita ja...

Vanhemmuuden päivä

Vanhemmuus on tärkeä tehtävä, jossa jokainen tarvitsee jossain vaiheessa muiden tukea. Silti liian moni sinnittelee hankalassakin paikassa yksin,...

Duo vanhempainvalmennusta vauvaa odottaville kahden kulttuurin pareille

Duo vanhempainvalmennus on tarkoitettu vauvaa odottaville kahden kulttuurin pareille. Englanninkielinen valmennus koostuu vanhempien...