Siirry sisältöön

Kosketusharjoitus kumppanin kanssa

05.10.2022 klo 17:32 - Kirjoittanut Väestöliiton vanhemmuuden asiantuntijat , Väestöliitto
Seksistä voi herkästi tulla suorittamista, varsinkin jos sen tekee miellyttääkseen toista tai jos ajatuksena on suorittaa orgasmi. Haluttomuus vauvavuotena on tavallista ja seksikin voi tuntua pois luotaan työntävältä. Tämän harjoituksen tarkoituksena on keskittyä hyväilyyn, nautintoon ja sen vastaanottamiseen. Harjoituksen tavoitteena ei ole seksi ja näin voidaan vähentää kosketukseen liittyviä suorituspaineita. Harjoituksen tarkoituksena on oppia tuntemaan omaa ja kumppanin kehoa, löytää uusia tapoja koskettaa toista ja ilmaisemaan itseään rakentavasti.

Harjoituksen tavoitteena on kosketus, läheisyys  ja hellyys, ei seksuaalinen kiihottuminen, vaikka sitäkin voi tapahtua. Itsetyydytys on sallittua harjoituksen aikana, mutta olisi hyvä pidättäytyä seksistä kumppanin kanssa. 

Valmistautuminen harjoitukseen

Kun olette sopineet hellyysharjoituksen tekemisestä, pohtikaa sille arjessa sopivimmat ajankohdat ja -paikat. Harjoituspaikaksi sopii esimerkiksi sänky tai jokin muu pehmeä alusta. Harjoituksen voi tehdä esimerkiksi aamulla herätessä tai illalla ennen nukkumaanmenoa (ei kuitenkaan liian  väsyneenä) tai jonain muuna sopivalta tuntuvana hetkenä. Voitte halutessanne sytyttää kynttilän tai jonkun muun pehmeän valon. Harjoitushetken rauhallisuus on tärkeää varmistaa (ovi kiinni, lapset poissa kotoa/nukkumassa, puhelin äänettömällä). Jos harjoitus jostain syystä keskeytyy, voitte antaa sille uuden mahdollisuuden myöhemmin. Rauhallinen taustamusiikki voi auttaa rentoutumaan. Voitte halutessanne käyttää ihovoiteita -tai öljyä.

Harjoitus on hyvä tehdä kahtena eri päivänä. Harjoitukseen on hyvä varata kerralla aikaa noin 20-30 minuuttia. Ensin toinen koskettelee noin 10-15 minuuttia selkäpuolta ja sitten 10-15 minuuttia vatsapuolta. Kosketeltavana olevalla on oikeus nauttia rauhassa hetkestä ja tunnustella kumppanin tuottamaa kosketusta. Toisena päivänä on toisen vuoro vuorostaan. Jos aikaa ja mahdollisuuksia harjoituksen tekemiseen on vähäisesti, voi harjoitteen tehdä myös samana päivänä. 

Kaikilla aisteilla

Hyväile pariasi ensi selkäpuolelta. Katsele ensin parisi selkää, niskaa ja hartioita hetki. Kosketa kumppanisi päälakea, takaraivoa ja hiuksia. Kosketa korvia, niskaa, hartioita, olkapäitä ja käsiä. Tunnustele  hänen ihoaan, lihaksiaan.

Kosketa erilaisin tavoin, voimakkaammin ja hellemmin, hyväile, hiero, purista kevyesti, paina sormilla tai vain pidä kättäsi jonkun kohdan päällä.  Kosketa selkää, pakaroita, reisiä, sääriä ja varpaita. Voit aina palata johonkin kohtaan takaisin. Kumppanin kehossa on mahdollisesti alueita, joita et ole pitkään aikaan tai kenties koskaan koskettanut. 

Huomioi, miltä tuntuu koskettaa. Kuulostele minkä alueen koskettaminen tuntuu sinusta mukavalta, mistä haluaisit koskettaa ja miten. Kun kosketat, niin katsele, kuuntele ja aisti parisi reaktioita. Huomioi muutoksia esimerkiksi  hengityksessä ja lihasten kireydessä. Noin  1o minuutin kuluttua pyydä pariasi kääntymään selälleen ja aloita jälleen koskettelu päästä. 

Kun sinua hyväillään, keskity omaan nautintoosi ja aistimuksiisi. Jos toisen kosketus tuntuu jostain syystä  epämiellyttävältä, esimerkiksi kutittavalta tai ahdistavalta, pyri ilmaisemaan se hienovaraisesti ja hellästi. Voit tarttua hyväilijän käteen, siirtää sen toiseen kohtaan ja pyytää erilaista koskettamisen tyyliä: ”Tekisitkö  mieluummin tästä näin?”. 

Harjoituksen jälkeen voitte halata jos se tuntuu luontevalta. Kertokaa toisillenne, miltä tuntui koskettaa ja ottaa  vastaan kosketusta, minkälaisia havaintoja teitte omista ja toisen reaktioista sekä totutuista tavoista koskettaa ja vastaanottaa kosketusta. Kokeilitteko jotain uutta ja miltä se tuntui? Mikä tuntui erityisen  hyvältä ja mikä ei niin hyvältä? Jos teette harjoituksia  useamman kerran, voi olla hyvä kirjoittaa muistiin  muutama sana siitä, mitä kullakin harjoituskerralla tapahtui ja minkälaisia aistimuksia ja tunteita harjoitus  herätti. 

Kun harjoitus sujuu hyvin ja taustalla on useampi  harjoituskerta, niin voitte koskettaa myös rintoja ja  sukupuolielimiä. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan  kiihottuminen tai orgasmin saaminen, joten  koskettelun on tärkeä olla tunnustelevaa ja ei vaativaa. Kiihottuminen ja orgasmi voivat tapahtua, jos ovat tapahtuakseen, mutta niihin ei pyritä. 

Suihkuharjoitus  

Harjoitusta voi kokeilla myös suihkussa  tai saunassa. Tällöin pestään vuorotellen toinen toistensa kehot. Ensin selän ja sitten vatsan puolelta.  Pestessä käytetään vain saippuoituja käsiä. Huuhtoa voi pesutilasta riippuen suihkulla tai valelemalla vettä kauhalla. Aikaa käytetään tilan lämpötilasta riippuen sen aikaa kun mahdollista. Voitte myös kuivata toisenne rauhallisesti pyyhkeellä painellen. Muutoin ohjeet  noudattavat hellyysharjoituksen ohjeita.

Harjoitus on muokattu Anita Lintulan 2013 harjoitteesta.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...

Seksuaalineuvontachat

Haluatko keskustella seksuaalisuuteen ja gynekologiseen sairauteen/oireyhtymään liittyvistä asioista kahden kesken asiantuntijan kanssa?