Gå till innehållet

Att fira jul innebär en risk att göra någon ledsen – låt oss ge alla julfred!

20.12.2023 klo 07:46 - Skrivet av Nina Kauppinen , familjerådgivare, par- och familjepsykoterapeut och arbetshandledare , Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland
Julen är förknippad med många trevliga och efterlängtade inslag, men den sociala samvaron i juletid kan få en del att ta illa upp. Läs artikeln om du vill få alla på gott humör.

Julmänniskorna har väntat på julen med entusiasm redan länge. Julklapparna har skaffats i god tid. Det första pyntet togs fram redan i början av november och julbaket och planeringen av julmenyn pågår för fullt. För andra är julen en svår tid. Den kan vara förknippad med tråkiga minnen av en närståendes död, en skilsmässa eller händelser i barndomen.

För somliga är julen en tid av ensamhet och därför tung. För andra blir de sociala situationerna och alla sammankomster runt julen för mycket. Oavsiktligt kommer vi ofta att säga eller göra saker som någon tar illa upp av.

I år kan vi ta hänsyn till alla genom att undvika riskfyllda situationer.

  • Satsa på trevlig stressfri julstämning redan långt innan julfreden utlyses! Befria dig själv från att torka de översta hyllorna och städa förrådet, ingen kommer ändå att titta där.
  • Gör din egen jul, en jul som du själv njuter av så mycket som möjligt. Det finns inte bara ett sätt att fira jul.
  • På julen är det viktigt att sätta sig ner med sina gäster, vara närvarande för dem! De har kommit för att umgås med dig, inte för att se dig stöka runt nervöst eller för att göra allt perfekt.
  • Var finkänslig mot dem som du träffar sällan. Fråga inte en singel om en eventuell partner, ett par om familjeutökning, en bantare om hur projektet framskrider, en studerande om fördröjda studier eller en arbetslös om jobbsökning, om du inte är säker på goda nyheter! Var och en berättar själv mer när stunden känns rätt.
  • Som julgäst undviker man stress hos värdarna genom att ha ett öppet sinne för den mat som bjuds! Du lider inte oskäligt mycket om du äter lite risgrynsgröt, trots att du annars föredrar lågkolhydratkost, eller äter lite kalkon, trots att du dragit ned på köttkonsumtionen.
  • Tvinga inte en familjemedlem som inte gillar sötad potatislåda eller lutfisk att äta dem! Om du inte gillar julmaten, varför ska du äta den då? Ät det ni gillar!
  • Erbjud föräldrar i de hektiska småbarnsåren en fin liten stund tillsammans genom att ta hand om deras barn, det är en gåva mer värdefull än något som finns i ett paket!
  • Blanda dig inte i andras barnuppfostran genom att ge råd ingen bett om eller genom att bjuda ut godis, om barnets föräldrar inte gillar det!
  • Gör saker tillsammans! Genom att lägga telefonerna och surfplattorna till sidan en stund ger du dina nära en känsla av att du är intresserad av att vara med dem. Spela bräd- eller kortspel, var utomhus, rör på er och vila i lämpliga mängder.
  • Ge barnen och andra i din närhet som lider av alkoholkonsumtion en så nykter jul som möjligt! Ge också dig själv en morgon där du vaknar pigg och utan baksmälla!
  • Kom ihåg din ensamma äldre granne med en julblomma eller konfektask! Du har sannolikt för många av dem.
  • Om någon vill fira jul ensam, på resa, endast med sin egen familj eller sina vänner, respektera också det beslutet och förstör inte din egen jul genom att vara sårad över det!
  • Skäm bort er själva! Det är helt tillåtet under julen!

Om någon tagit illa upp trots de här anvisningarna kan man alltid be om ursäkt. Önskar er alla en avslappnande jul i er egen smak!

Med vänlig hälsning,

Nina Kauppinen

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Självhjälpskurs i levnadskonst

Välkommen att lära dig nyttig levnadskonst! Kursen i levnadskonst vänder sig till dig som funderar på frågor om välmående och att orka i...

Är du oroad över coronaviruset?

Symptomen på coronavirussmitta kan påminna om en förkylning såsom rinnande näsa, ont i halsen och feber. Särskilt äldre människor och personer...