Siirry sisältöön

Voiko epillerit aloittaa kesken kuukautiskierron?

ID 262800

E-pillereiden aloitus neuvotaan aloittamaan kierron ensimmäisenä päivänä tai 2.-5. päivänä. Voinko kuitenkin aloittaa kesken kuukautiskierron e-pillerit vai heikentyykö ehkäisyteho?

Asiantuntija vastaa

29.10.2021 klo 10:24 , Väestöliitto

Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Ehkäisypillerit voidaan kyllä aloittaa milloin tahansa kuukautiskierron aikana, mutta tällöin pitää varmistaa, ettei raskaus ole alkanut samassa kierrossa. Raskauden voi selvittää tekemällä raskaustestin. Haasteena tässä on se, että raskaustestin tulos on yleisesti ottaen luotettava vasta kolme viikkoa emätinyhdynnästä. Täältä voit lukea lisää raskaustestin tekemisestä. Jos ehkäisy aloitetaan muulloin kuin kuukautiskierron ensimmäisen viikon aikana, kondomia tulee käyttää lisäehkäisynä seitsemän vuorokauden ajan. Voit lukea lisää epillereistä täältä.

Kannattaa myös yhteydessä lääkäriisi/tahoon, joka on kirjoittanut sinulle epillerireseptin. Lääkäri on vastuussa lääkityksestä, ja osaa vastata parhaiten juuri sinua ja tilannettasi koskeviin kysymyksiin. Me keskustelemme hormonaalisen ehkäisyn käytön yleisistä ohjeista, mutta emme voi neuvoa henkilökohtaisessa hormonaalisen ehkäisyn käytössä, josta vastaa terveydenhuoltoalan ammattilainen.

 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...