Siirry sisältöön

Sopimaton koskettelu ja turvallisuuden parantaminen

ID 117442

Mitä voin tehdä turvallisuuden parantamiseksi, kun joku alkaa kosketella minua sopimattomalla tavalla?

Asiantuntija vastaa

11.10.2019 klo 10:50 , Väestöliitto

Hei, kiitos kysymyksestäsi.

Ensimmäinen askel on sanoa selkeästi ei ja lähteä pois tilanteesta. Mikäli tilanne ei tunnu liian vaaralliselta tai uhkaavalta, kannattaa osoittaa tekijälle sekä sanoin että muulla käytöksellä, että sellainen käytös ei ole sopivaa eikä toivottavaa. Jokaisella on oikeus pitää kiinni omista rajoistaan, eikä kenelläkään ole oikeus niitä rikkoa.

Jos joutuu sopimattoman koskettelun uhriksi, asiasta kannattaa aina kertoa jollekin, mielellään luotettavalle aikuiselle. Myös ystävälle kertomisesta voi olla paljonkin apua, jos itse kokee lamaantuvansa tilanteessa niin, ettei pysty sanomaan tai tekemään mitään.

Mikäli sopimaton koskettelu täyttää seksuaalisen ahdistelun kriteerit, siitä kannattaa aina kertoa jollekin luotettavalle aikuiselle, joka voi auttaa rikosilmoituksen teossa. Myös jos koskettelijana on joku valta-asemassa sinuun oleva henkilö, kuten opettaja tai valmentaja tai koskettelu tai sen uhka on toistuvaa esimerkiksi koulussa, harrastuksessa tai kotona, myös siitä on syytä kertoa luotettavalle aikuiselle, jotta toiminta saadaan loppumaan ja tekijä tarvittaessa rikosoikeudelliseen vastuuseen teostaan. Mikäli koskettelu kohdistuu suojaikärajaa nuorempaan henkilöön (tilanteesta riippuen suojaikäraja on 16 tai 18 vuotta, teko voi täyttää myös lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkit.

Mikäli haluat puhua tilanteestasi tarkemmin, voit tulla juttelemaan seksuaalineuvontachattiimme.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille ja nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 35-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...

Seksuaalisuus ja mielenterveys

Nettiluento nuorille seksuaalisuudesta ja mielenterveydestä.

Miksi lantionpohjanlihasten rentouttaminen on tärkeää?

Usein lantionpohjanlihaksista puhuessa törmää ohjeisiin, joissa kannustetaan ainoastaan lantionpohjalihasten supistamiseen sekä treenaamiseen....