Siirry sisältöön

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

04.03.2024 klo 16:24 - Tuottanut Väestöliitto
Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita kuten ahdistusta ja pelkoa. Murehtiminen saattaa tuntua hyödylliseltä, mutta pidemmällä tähtäimellä se ei helpota oloa. Murehtiminen on tärkeää tunnistaa käyttäytymisenä, johon voi vaikuttaa.

Miten voi tietää, että murehtii seksuaalisuudesta? 

Seksuaalisuudessa on asioita, joihin on selkeitä ratkaisuja tai toimintatapoja. Suojaamattoman seksin jälkeen on tärkeää käydä seksitautitesteissä ja mahdollisesti tehdä raskaustesti, seksuaalisen suuntautumisen pohdintaan ei puolestaan välttämättä löydy selkeää vastausta, vaikka sitä kuinka pohtisi. Seksitautimahdollisuuden jatkuvasta murehtimisesta ei myöskään ole hyötyä, murehtiminen ei itsessään ratkaise asiaa.  

Kun tunnistat, että pyörittelet jotakin seksuaalisuuteen liittyvää aihetta mielessäsi jatkuvasti, voi olla tärkeää pysähtyä kysymään itseltä seuraavia kysymyksiä: 

  • Voinko tehdä asialle jotain, mitä en ole vielä tehnyt? 
  • Onko asian miettimisen ohittamisella välittömiä negatiivisia seurauksia minulle tai läheisilleni?  
  • Kuinka pitkään olen pohtinut samaa asiaa löytämättä ratkaisua? 
  • Onko tämän pulman murehtimisesta minulle tai jollekulle toiselle hyötyä tässä ja nyt? 

Voit tunnistaa murehtimisen siitä, että käytät siihen huomattavasti aikaa, vaikka murehtiminen ei tarjoa konkreettisia ratkaisuja tai vastauksia tilanteeseen. Joskus ratkaisevat askeleet tuntuvat jopa selkeiltä, mutta ihminen jää murehtimaan niiden toteuttamista käytännössä tai toteuttamisen mahdottomuutta. Murehtiminen ei siis varsinaisesti tuota konkreettista muutosta, jota ehkä murehtimalla toivoisit.  

Murehtiminen on usein keino säädellä hankalaa oloa. Siitä muodostuu vakiintunut tapa käsitellä hankalia tunteita. Näin tarve murehtimiseen aktivoituu joka kerta, kun hankala ajatus juolahtaa mieleen tai jokin tilanne muistuttaa siitä. Murehtimisen tehottomuuden tunnistaa siitä, että olet mahdollisesti pohtinut samaa asiaa viikkoja, kuukausia tai ehkä jopa vuosia löytämättä selkeää vastausta. Murehtiminen on siis jymähtämistä ajatuksiin sen sijaan, että aktiivisesti hakisi apua, pyrkisi ratkaisukeskeisyyteen tai tilanteen hyväksymiseen sellaisena kuin se on. Elämässä on asioita, joita emme voi muuttaa, vaikka haluaisimme. Esimerkiksi seksiin liittyvä kipu ei murehtimalla poistu. 

Esimerkkejä murehtimisesta  

Esim.1 

Joskus ihminen voi jäädä murehtimaan esimerkiksi seksuaaliterveyteen liittyvää seikkaa kysymättä asiasta asiantuntijoilta. Jos esimerkiksi huomaa pohtivansa jatkuvasti, onko seksitautitesteissä tarpeellista käydä vai ei, mutta ei soita asiasta terveydenhuollon neuvontaan, ei murehtimisesta ole ihmiselle hyötyä. Asian pohtiminen omassa mielessä ei siis ratkaise tilannetta. Murehtimisen katkaisu tarkoittaisi tässä terveydenhuoltoon soittamista ja neuvon hakemista sekä toimimista neuvon mukaisesti. Kun tietää konkreettiset askeleet, on tärkeää suunnata huomio niiden ottamiseen sekä murehtimisen katkaisuun. Mikäli neuvoista huolimatta huomaa vatvomansa asiaa mielessä yhä uudestaan, on kyse murehtimisesta, josta ei ole ihmiselle konkreettista hyötyä. 

Esim.2 

Seksuaalinen suuntautuminen voi olla asia, joka ei välttämättä ole kokemuksellisella tasolla selkeä. On tavallista, että asia mietityttää aika ajoin ja ahdistaakin. Ei kuitenkaan ole tavatonta, että näiden mietteiden kanssa jää jumiin tavalla, joka olisi tärkeää tunnistaa. On hyvinvoinnin kannalta tärkeää pyrkiä hyväksymään se, mitä ei voi varmaksi tietää, sillä kokemusta seksuaalisuudesta ei voi miettimällä ratkaista. Jos huomaat, että pohdit asiaa jatkuvasti mielessäsi löytämättä vastausta, voit kokeilla murehtimisen katkaisua esimerkiksi parin kuukauden ajan, ja testata, minkälainen vaikutus sillä on hyvinvointiisi. 

Murehtiminen on tärkeää tunnistaa käyttäytymisenä

Murehtiminen on käyttäytymistä, johon ihminen voi vaikuttaa. On totta, että emme pysty hallitsemaan ajatuksia, joita mieleemme juolahtaa tai tunteita, joita tunnemme. Voimme kuitenkin vaikuttaa siihen, lähdemmekö ajattelemaan ajatusta tai annammeko tunteen vaikuttaa siihen, miten käyttäydymme. Murehtiminen on siis aktiivista toimintaa, vaikka sitä voi olla aluksi vaikeaa tunnistaa sellaiseksi. Murehtimisen katkaisulla emme estä ajatuksia tulemasta, mutta valitsemme suuntaavamme huomiomme muihin asioihin, jotka juuri siinä hetkessä ovat tärkeitä. Tämä vaatii joskus paljon harjoittelua, mutta harjoittelun tuloksena voit huomata, ettei murehtimisesta ollut sinulle hyötyä, vaan se vei huomiosi käsillä olevasta hetkestä mielen sisäiseen maailmaan. Tästä artikkelista löydät keinoja murehtimisen katkaisuun.  

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...