Siirry sisältöön

Onko urheilusuorituskyky parempi menkkojen aikana?

ID 273935

Kuulin jostakin, että menkkojen aikana urheilusuoritus olisi parempi. Onko tämä totta vai vaikuttavatko menkat urheilemiseen mitenkään?

Asiantuntija vastaa

30.03.2022 klo 11:05 , Väestöliitto

Kiitos yhteydenotosta nettineuvontaan!

Pohdit viestissäsi menkkojen vaikutusta suorituskykyyn urheilussa. Emme voi vastata kysymykseesi varmuudella, sillä tieto tästä vaikuttaa olevan toistaiseksi ristiriitaista.

Löysimme tietoa niin suorituskyvyn paranemisen puolesta kuin myös vastaan. Tutkimuksissa on tutkittu sekä fysiologiaa, että urheilijoiden henkilökohtaisia kokemuksia. On totta, että ainakin yhdessä tutkimuksessa on saatu tuloksia, joiden mukaan suorituskyky on ollut parempi kuukautiskierron ensimmäisten kahden viikon aikana. Tämä saattaisi selittyä ainakin hormonaalisilla tekijöillä. Tästä tutkimuksesta löydät lisää tietoa täältä. Toisaalta löytyy myös tutkimus, jossa tutkittiin 15:n rugby-pelaajan kokemuksia suorituskyvystä kuukautisten aikaan, ja merkittävä osa kuvasi menkkojen vaikuttavan negatiivisesti suoritukseen. Tästä tutkimuksesta löydät lisää tietoa täältä. Tutkimuksia löytyy enemmänkin, mutta emme uskalla näiden tietojen valossa antaa tarkkaa vastausta kysymykseesi.

Menkoista osaamme kuitenkin sanoa sen, että liikunta voi auttaa merkittävästi esimerkiksi kuukautiskipujen kanssa eikä urheilua tarvitse jättää väliin menkkojen takia. Lisäksi menkkojen vaikutus koettuun suorituskykyyn lienee lopulta monella tavalla yksilöllinen kysymys. Ihmiset kokevat menkkojen ja kuukautiskierron vaikutuksen urheiluun eri tavoin, joten tutkimustulosten sijaan kannattaa kuunnella omaa kehoa ja liikkua sen sallimissa rajoissa. Tärkeää on tietää ettei urheilua tarvitse jättää menkkojen takia väliin.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...

Seksuaalineuvontachat

Haluatko keskustella seksuaalisuuteen ja gynekologiseen sairauteen/oireyhtymään liittyvistä asioista kahden kesken asiantuntijan kanssa?