Siirry sisältöön

Olenko normaalipainoinen?

ID 239959

Moi! Haluiaisin tietää olenko normaalipainoinen/ alipainoinen/ ylipainoinen! Tyttö, 13v, n. 175cm, 61kg 🥺

Asiantuntija vastaa

04.01.2021 klo 12:41 , Väestöliitto

Kiitos yhteydenotosta nettineuvontaan!

Pohdit viestissäsi painoasi. Ensimmäisenä on tärkeää pohtia, että oletko kovin huolestunut painostasi? Olet murrosiässä, jolloin keho on voimakkaassa muutoksessa. Välillä nopea kehitys voi säikäyttää ja herättää huolta. On kuitenkin tosiasia, että murrosiässä sekä pituutta että painoa tulee luonnollisesti lisää eikä siitä tarvitse huolestua, että kehitystä tapahtuu ja keho muuttuu. Kehot ovat myös erilaisia keskenään ja murrosikään liittyvä kasvu tapahtuu nuorilla eri tahdissa. Painonkehitys on myös kovin yksilöllistä, ja voi liittyä jollain tavalla myös elämäntapoihin. Korostaisin tässä sitä, että murrosiässä esimerkiksi ruokailun säännöstelyn sijaan on tärkeää syödä monipuolisesti, säännöllisesti ja tarpeeksi. Kehosi tarvitsee tarpeeksi ravintoa kehittyäkseen juuri sinulle tavalliseen tapaan ja tahtiin. Keho tarvitsee myös liikuntaa ja ulkoilua, mutta oikeassa suhteessa myös lepoa. Ja mitä enemmän liikkuu, sitä enemmän keho tarvitsee ruuasta energiaa kulutukseen.

Kerrot viestissäsi myös lukuja liittyen pituuteen ja painoon. Lukujen perusteella voikin sanoa, että murrosiän kehitys kuten pituuskasvu on ollut jo täydessä vauhdissa, mikä on upea juttu! 🙂 Antamiesi lukujen perusteella painossasi ei ole kyse ainakaan ylipainosta. Painon tarkkailun sijaan on kuitenkin tärkeämpää pohtia sitä, että miten voit muuten? Onko sinulla kehossasi ja mielessäsi hyvä olla? Tykkäätkö itsestäsi ja koetko elämän pääosin kivana? Onko ruokailu sinulle mukava asia vai herättääkö se ikäviä ajatuksia?

Jos painosi, kehosi, elämäntavat kuten ruokailutottumukset tai muu murrosiän kehitys pohdituttavat sinua kovasti, on tärkeää, että käyt kouluterkkarilla juttelemassa asiasta. Hänellä on sinusta kasvukäyrät olemassa, joiden perusteella voidaan tarkastella kasvun kehittymistäsi. Sinun ei kannata jäädä pohtimaan murrosiän kehitykseen ja painoon liittyviä asioita yksin. Kouluterkkarin kanssa kannattaa ottaa rohkeasti puheeksi myös se, mikäli mieltä painaa joku asia tai jos sinulla on huonoja fiiliksiä itsesi suhteen. Voit myös tulla juttelemaan seksuaalineuvontachattiimme, mikäli jokin vastauksessani jäi mietityttämään.

 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu nuorille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista...

Kipu- ja seksuaalisuus- ajanvarauschat

Tule keskustelemaan seksuaalineuvojaopiskelijan kanssa mieltä askarruttavista asioista seksuaalisuuteen liittyen.

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu nuorille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista...