Siirry sisältöön

Mikä on biseksuaalisuuden ja omniseksuaalisuuden ero?

ID 282590

Moikkamoi! Oon tässä miettinyt et mikä on biseksuaalisuuden ja omniseksuaalisuuden ero? Tiedän kyllä sen, että omniseksuaalisuus on ’microlabel’ biseksuaalisuuden alla 😀

Asiantuntija vastaa

23.08.2022 klo 16:31 , Väestöliitto

Hei ja kiitos tärkeästä kysymyksestäsi. Mietit, mikä on biseksuaalin ja omniseksuaalin ero. Sanoina etuliiteet bi- viittaa kahteen, omni- jokaiseen (each and every one) ja panseksuaalisuuden pan puolestaan kaikkiin. Käsitteet pan- ja bi-seksuaalisuus voivat olla monelle myös päällekkäisiä ja toisinaan ihmisen on jopa itse vaikeaa tehdä niille merkittävää eroa.  

Joissain tapauksissa henkilö voi haluta käyttää itsestään inklusiivista kieltä. Vaikka biseksuaalisuus voi osalle tarkoittaa seksuaalisen tai romanttisen kiinnostuksen kohdistumista kahteen eri sukupuoleen (esimerkiksi omaan ja mihin tahansa toiseen sukupuoleen), osalle se viittaa molempiin binäärisiin sukupuoliin (sekä miehiin että naisiin). Moni katsoo siten, että omniseksuaalisuus ja panseksuaalisuus käsitteet korostavat sukupuolien olevan moninaisia sekä joustavia käsitteitä.  

Joskus sanotaan, että panseksuaalit eivät näe romanttisessa tai/ja seksuaalisessa vetovoimassaan sukupuolta, mutta omniseksuaalit näkevät. Biseksuaalit useimmiten tuntevat seksuaalista ja/tai romanttista vetoa joko miehiin tai naisiin. Eli henkilö, joka on omniseksuaali, voi nähdä seksuaalisen ja romanttisen viehättymisen liittyvän sukupuoleen ja sen ilmaisuun. Omniseksuaaleilla on  kyky ihastua kaikkien sukupuolten edustajiin, mutta tunnistaen, että ihastuksen kohteiden sukupuolen ilmaisulla on merkitystä ja että johonkin sukupuoleen ja sukupuolettomuuteen voi tuntea enemmän tai vähemmän vetoa.  

Joissain tapauksissa omniseksuaalit saattavat kokea tietyt persoonallisuuteen tai fyysisiin ominaisuuksiin liittyvät sukupuolitetut piirteet asioina, jotka erityisesti viehättävät heitä. Käytännössä se voi näkyä niin, että viehätys naista kohtaan voi tuntua hyvinkin erilaiselta kuin viehätys miestä tai muunsukupuolista kohtaan.

Jos sinulla jäi jokin mietityttämään tässä vastauksessa tai kaipaat juttukaveria, tervetuloa palveluihimme. Voit tulla ilmaiseen ja nimettömään seksuaalineuvontachattiimme tai varata itsellesi ajanvarauschatin. Ja jos sateenkaarevat yhteisöt kiinnostavat sinua, Setalla on Discordissa 13-20-vuotiaille sateenkaarinuorille suunnattu  Loiste-verkkonuorisotalo. 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille ja nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 35-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...

Seksuaalisuus ja mielenterveys

Nettiluento nuorille seksuaalisuudesta ja mielenterveydestä.

Miksi lantionpohjanlihasten rentouttaminen on tärkeää?

Usein lantionpohjanlihaksista puhuessa törmää ohjeisiin, joissa kannustetaan ainoastaan lantionpohjalihasten supistamiseen sekä treenaamiseen....