Siirry sisältöön

Itsellisesti äidiksi

ID 251145

Moi! Olen jo pitkään harkinnut itselliseksi äidiksi ryhtymistä. Mitä minun tulisi ensimmäisenä tehdä edistääkseni asiaa? Haluisin yrittää edetä julkisen sektorin kautta. Toinen kysymys: onko esimerkiksi täällä Väestöliiton sivulla jotakin vertaistukiryhmää, mihin voisin liittyä ja missä voisin keskustella muiden mahdollisesti samassa tilanteessa olevien kanssa? Kiitos vastauksesta.

Asiantuntija vastaa

20.05.2021 klo 15:51 , Väestöliitto

Hei,

kiitos kysymyksestäsi.

Kerrot pohtineesi itsellistä vanhemmuutta jo tovin ja nyt kaipaat konkreettisempaa tietoa siitä, miten asiassa edetä. Riippumatta siitä syntyykö lapsi yhden vai kahden vanhemman perheeseen, toivottavaa on, että lapsen tuomaan elämänmuutokseen varaudutaan. Vaikka polku yksin vanhemmuuteen voi olla hieman mutkikkaampi kuin parisuhteessa, on vanhemmuus samanlaista. Olet varmasti miettinyt omia voimavarojasi, tukiverkoston merkitystä ja muita lapsen tuomia elämänmuutoksia arkeesi.

Ymmärrän niin, että sinun tapauksessasi olisi kyse raskaudesta lahjasoluilla. Sukusoluluovutus ei kuulu KELA-korvattavien hoitojen piiriin, joten sinun pitää varautua maksamaan hoidosta. Prosessi on hyvä aloittaa lahjasoluneuvonnasta, josta löydät enemmän tietoa Simpukka ry:n Helminauha-hankkeesta https://helminauha.info/lahjasoluneuvonta/

Neuvonnassa saat myös tarkempaa tietoa julkisen ja yksityisen puolen hoidoista, hoitoehdoista ja -rajoitteista sekä kustannuksista. Myös vertaisryhmiä ja kokemusasiantuntijuutta löytyy Simpukka ry:n kautta.

Jos kuitenkin on kyse lapsettomuuden hoidosta, eli et ole noin vuoden yrityksestä huolimatta tullut raskaaksi vaikka yhdyntöjä on ollut, voit hakeutua oman alueen terveysaseman kautta alueellisen keskussairaalan naistentautien poliklinikalle lapsettomuustutkimuksiin.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Ajanvarauschat: Monikkoperheiden uniohjaus

Uniasioihin perehtynyt sosionomi keskustelee kanssasi monikkoperheen nukkumiseen liittyvistä haasteista. Jos chat on jo alkanut, mutta ei näy...

Perhepulma ajanvaraus-chat

Onko sinulla haasteita lapsiperhearjessa? Älä jää yksin, vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa.

Perhepulma ajanvaraus-chat

Kuinka vaalia seksuaalisuutta lapsiperhearjessa? Tule keskustelemaan sinua mietityttävistä asioista Väestöliiton asiantuntijan kanssa.