Siirry sisältöön

6. Tukea monikkovanhemmuuteen

Julkaistu 14.12.2018 - Tuottanut Suomen Monikkoperheet ry
Yksin pienten vauvojen kanssa ei kannata jäädä, sillä vertaistukea on tarjolla yllin kyllin eri puolilla Suomea ja myös internetissä. Tässä jaksossa kerrotaan alueellisten monikkoperheyhdistysten toiminnasta, oman tukiverkon tärkeydestä ja monikkoperheiden perhe-etuuksista.

Vertaistukea monikkoperheyhdistyksistä

Alueellisia monikkoperheyhdistyksiä toimii eri puolella Suomea. Niissä on tarjolla monikkoperhevalmennusta, monikkoperheiden tapaamisia, monikkokahviloita, kirpputoreja sekä paljon, paljon muuta toimintaa. Ota selvää, missä on sinua lähin yhdistys ja liity mukaan jäseneksi: www.suomenmonikkoperheet.fi Useimmilla yhdistyksillä on omat sivut internetissä ja facebookissa.

Vertaistukea on tarjolla myös internetin ja sosiaalisen median kaksos-, kolmos- tai monikkoaiheisilla keskustelupalstoilla.

Keskoslasten vanhemmille tietoa ja tukea tarjoaa mm. Keskosvanhempien yhdistys Kevyt ry, jolla on myös keskustelupalsta https://forum.kevyt.net.

Video: Emmi ja Jarmo ovat löytäneet vertaistukea paikkakuntansa monikkoperheyhdistyksestä.

Video: Miksi kannattaa liittyä monikkoperheyhdistykseen?
Toiminnanjohtaja Ulla Kumpula, Suomen Monikkoperheet ry

Ystävien, sukulaisten ja yhteiskunnan tukiverkko

Jo vauvoja odottaessa kannattaa selvittää oma tukiverkko: onko perheelläsi isovanhempia, ystäviä, tuttavia, naapureita tai muita luotettavia ihmisiä, jotka voivat auttaa tarvittaessa vauvojen hoidossa tai kotitöissä? Tarjoaako kuntasi mahdollisuutta neuvolan perhetyöhön tai kotipalveluun? On tärkeää selvittää olemassa olevat tukiverkostot jo ennen vanhempien mahdollista väsymistä.

Video: Mistä saa apua monikkoraskauteen ja lasten synnyttyä?
Toiminnanjohtaja Ulla Kumpula, Suomen Monikkoperheet ry

Monikkoperheen perhe-etuudet

Terveydenhoitaja kirjoittaa raskaustodistuksen, kun raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää (n. 5 kk). Todistus oikeuttaa äidin hakemaan Kelan etuuksia.

Äitiysavustus
Äitiysavustuksen saaminen edellyttää terveystarkastuksessa, lääkärissä tai neuvolassa käyntiä ennen 4. raskauskuukauden päättymistä. Äitiysavustusta monikkoperheelliset saavat moninkertaisena.

Äitiysraha
Äitiysloma alkaa aikaisintaan 50 arkipäivää ja viimeistään 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa. Jos lapsi syntyy ennenaikaisesti eli aikaisemmin kuin 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa, äitiysraha alkaa viimeistään seuraavasta arkipäivästä. Jos äiti on hakenut äitiysrahakauden 50 arkipäivää ennen ja lapsi syntyy esimerkiksi 40 arkipäivää ennen laskettua aikaa, äitiysrahakauden alkuaika ei muutu, mutta äidin vanhempainrahakausi pitenee yhtä monella päivällä kuin lapsi on syntynyt ennen 30 päivän ajankohtaa. Jos äitiysrahaa ei ole haettu varhennettuna, mutta lapsi syntyy ennen äitiysrahakauden alkua, äitiysrahakausi alkaa seuraavasta päivästä ja vanhempainrahakausi pitenee vastaavalla määrällä, joten päättymisajankohta ei välttämättä muutu. Lisätietoa kela.fi, vanhempainrahakauden laskuri. Äitiysloman ajalta äidille maksetaan 105 arkipäivää äitiysrahaa. Monikkoperheen äidin äitiysloma on samanpituinen kuin yhden lapsen tilanteessa.

Monikkoperheessä isä (puoliso) voi pitää samanaikaisesti (kaksosten isä enintään 36 arkipäivää, kolmosten isä enintään 54 arkipäivää ja nelosten isä 69 arkipäivää) ja vanhempainvapaan pidennysjakson vanhempainrahapäiviä, jolloin vanhemmat voivat olla kotona yhtä aikaa hoitamassa vauvoja.

Vanhempainraha
Äitiysloman jälkeen vanhemman on mahdollista jäädä vanhempainvapaalle ja saada vanhempainrahaa. Vanhempainvapaakauden voi jakaa siten, että molemmat vanhemmat käyttävät osan vanhempainvapaasta.

Vanhempainrahakausi alkaa heti äitiysrahakauden jatkoksi. Yhden lapsen syntymän perusteella maksetaan vanhempainrahaa 158 arkipäivältä. Jos lapsia on syntynyt yhtä aikaa useampia, maksetaan jokaisesta seuraavasta 60 arkipäivää lisää (kaksosista 60 arkipäivää, kolmosista 120 arkipäivää). Tämä ns. pidennysjakso on mahdollista käyttää osittain tai kokonaan äitiys- tai vanhempainrahakauden aikana tai heti sen jälkeen.

Monikkoperheessä toinen vanhemmista voi siis olla vanhempainvapaakauden vanhempainrahalla samanaikaisesti kun toinen vanhemmista pitää vanhempainvapaan pidennysjakson vanhempainrahapäiviä. Näin vanhemmat voivat olla kotona yhtä aikaa hoitamassa lapsia.

Vanhempainrahaa tulee hakea viimeistään kuukausi ennen vanhempainrahakauden alkamista. Vanhempainrahan voi hakea jo samaan aikaan kuin äitiysrahan tai isyysrahan. Mikäli isä haluaa käyttää vanhempainrahan pidennyskauden päiviä heti lasten synnyttyä, hänen kannattaa jättää hakemus Kelaan mahdollisimman pian lasten synnyttyä ja pyytää Kelan virkailijaa kiirehtimään käsittelyä.

Vanhempainrahaa voi jakaa enintään kahteen jaksoon. Vanhempainrahakausi pitenee, jos lapsi syntyy ennenaikaisesti eli aikaisemmin kuin 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa.

Isyysraha
Monikkoperheen isän isyysvapaa myönnetään samoin kuin tilanteessa, että lapsia on syntynyt tai adoptoitu vain yksi.

Isyysvapaan pituus kaksosten isälle on 72 arkipäivää, kolmosten isälle 90 arkipäivää ja nelosten isälle 105 arkipäivää. Näistä päivistä 36 arkipäivää kaksosten isä (54 arkipäivää kolmosten isä, 69 arkipäivää nelosten isä) voi olla pitää samaan aikaan äidin pitäessä äitiys- tai vanhempainrahapäiviä. Puoliso voi pitää äidin vanhempainpäivärahakauden aikana isyysrahaa enintään 4 jaksossa. Isyysvapaata voi pitää kunnes lapset täyttävät 2 vuotta.

Isyysrahaa haetaan Kelasta lapsen syntymän tai isyysvapaan aloittamisen jälkeen. Hakemus voidaan ratkaista vasta, kun Kela tietää lapsen syntymän ajankohdan. Isyysrahaa pitää hakea viimeistään 2 kuukauden kuluessa siitä päivästä, jolloin lapsi on täyttänyt 2 vuotta.

Isän tulee ilmoittaa työnantajalle isyysvapaasta 2 kuukautta ennen vapaan alkua. Jos vapaa on enintään 12 arkipäivää, kuukausi etukäteen riittää. Mikäli lapset syntyvät paljon etuajassa, isä ei välttämättä ole ennättänyt ilmoittaa työnantajalle isyysvapaasta. Onkin hyvä sopia työnantajan kanssa hyvissä ajoin etukäteen siitä, miten pitkän isyysvapaan aikoo pitää lasten syntymän yhteydessä. Alustava ajankohta ilmoitetaan tuolloin lasketun ajan perusteella, mutta työnantajan on syytä tietää, että monikkolapset syntyvät usein viikkoja ennen laskettua aikaa ja että ajankohtaa voidaan muuttaa lasten syntymän mukaan.

Lapsilisät
Lapsilisää maksetaan perheen lapsiluvun mukaan. Voit hakea lapsilisän etukäteen, mutta päätös lapsilisästä annetaan vasta, kun lapsi on syntynyt. Kela saa tiedon lapsen syntymästä suoraan maistraatista.

Molemmat vanhemmat yhtä aikaa hoitamassa lapsia

Monikkovanhemmat kaipaavat usein tietoa siitä, miten isä voi pitää perhevapaitaan olemalla yhtä aikaa äidin kanssa hoitamassa lapsia. Puolet monikkolapsista syntyy ennenaikaisesti ennen raskausviikkoa 37, mikä tuo suunnitelmiin ennakoimattomia muutoksia.

Mikäli kaksosten isä (äidin puoliso) haluaa olla mahdollisimman pitkään kotona hoitamassa lapsia samanaikaisesti äidin kanssa, hän pitää 18+18 isyysvapaapäivää yhtä aikaa äidin äitiys- tai vanhempainrahakauden kanssa ja tämän lisäksi vanhempainvapaan pidennysjakson 60 arkipäivää yhtä aikaa äidin äitiys- tai vanhempainrahakauden kanssa. Yhteensä tästä kertyy noin 16 viikkoa. (Tämän lisäksi isällä on oikeus pitää loput isyysvapaapäivät. Lisäksi isä (äidin puoliso) voi halutessaan pitää normaalin vanhempainvapaan. Äiti ei voi tuolloin olla yhtä aikaa perhe-etuuksilla.)

Kaikista etuuksista lisätietoa: www.kela.fi

Video: Millaisia sosiaalietuja kaksosten ja kolmosten synnyttyä saa?
Toiminnanjohtaja Ulla Kumpula, Suomen Monikkoperheet ry

Oma jaksaminen on tärkeää

Vanhempien hyvinvointi on tärkeää. Muistathan varata aikaa myös itsellesi ja oman jaksamisesi kannalta tärkeille asioille. Liikunta, musiikin kuuntelu, ystävien kanssa vietetty aika tai jokin muu oma harrastus arjen keskellä on tärkeä voimavarojen antaja erityisesti silloin, jos arki on vaativaa.

Video: Kuuntele kuinka Maiju ja Thomas ovat huomioineet itsensä arjen keskellä.

Lopuksi haluamme toivottaa sinulle paljon onnea elämänmakuiselle matkalle monikkovanhemmuuteen!

”Ajatella, että jollakin on käynyt niin huono tuuri, että mahassa on vain yksi lapsi.”

– Aino, 3v., kaksonen.

Tehtäviä:

Juttele neuvolassa mahdollisuudesta saada kotiin lapsiperheen kotipalvelua vauvojen synnyttyä.
Selvitä, tarjoaako neuvola, sairaala ja/tai monikkoperheyhdistys paikkakunnallasi monikkoperhevalmennusta.

Selvitä osoitteesta www.suomenmonikkoperheet.fi, missä toimii lähin monikkoperheyhdistys ja miten siihen liitytään.

Ovatko rahat tiukalla ja arki haasteellista lasten ollessa pieniä? Mieti, mitä keinoja sinulla on tasapainottaa perheen taloutta.

Ota selvää, onko perheelläsi mahdollisuutta tuettuun lomaan: www.lomajarjestot.fi Tietoa monikkoperheiden tuetuista lomista Suomen Monikkoperheiltä: www.suomenmonikkoperheet.fi

Aihealueet:  Arki , Vanhemmuus
pdf

12_alueyhdistykset_lista

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma ajanvarauschat

Koetko haasteita vanhemmuudessa, parisuhteessa tai arjessa. Älä jää ajatustesi kanssa yksin. Tervetuloa juttelemaan luottamuksellisesti...

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma ajanvarauschat

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...