Siirry sisältöön

Neljä pöydänjalkaa: Minä

Julkaistu 13.05.2019 - Tuottanut Perheet keskiöön-verkosto, Väestöliiton vanhemmuustiimi , Väestöliitto
Neljän pöydänjalanmallissa elämä on jaettu omaan hyvinvointiin, parisuhteen hyvinvointiin, vanhemmuuden toimivuuteen sekä yhteisöllisyyteen.

Ryhdy hahmottamaan tämän hetkistä tilannettasi. Saadaksesi paremman kuvan elämänhallinnastasi mieti pöydänjalka kerrallaan omaa elämääsi juuri nyt.

Arvioi jalka kerrallaan asteikolla 4-10, kuinka paljon sinulla on vahvuutta tällä hetkellä kussakin jalassa. Halutessasi voit piirtää kuvan ja värittää kunkin pöydänjalan asteikon avulla sen mittaiseksi kuin koet, että sinulla on vahvuutta kussakin jalassa. Älä mieti vielä tässä kohtaa, että miksi annat tietyn arvosanan. Lopuksi voit katsoa millainen pöytäsi on. Mikä osa-alue on vahva, mikä heikko? Onko pöytä pahasti kallellaan? Nyt, kun olet huomioinut, että miltä pöytäsi näyttää, voit käydä tuntumaasi tarkemmin läpi alla olevien kysymysten avulla.

Minä

Pohdi nyt seuraavia asioita:

  • Kuinka väsynyt olet juuri tällä hetkellä?
  • Koetko painoa erityisesti jossain kohtaa kehoa?
  • Jos tunnistat, että olet väsynyt, huomioi mikä sinut juuri nyt tekee väsyneeksi? Onko kysymys siitä, että sinulla on vain yksinkertaisesti liikaa tekemistä? Onko kysymys siitä, että asetat itsellesi tässä kohtaa elämää kohtuuttomia odotuksia? Tunnistatko ehkä molempia?
  • Jos tunnistat väsymystä, kuinka paljon huomiota ja myötätuntoa olet antanut itsellesi viime aikoina? Mitä tarvitsisit nyt juuri vahvistaaksesi itseäsi? Mistä koet saavasi voimaa?

Kun olet käynyt kysymykset läpi mieti, että mitä voisit tehdä juuri nyt tämän pöydänjalan eteen? Jos, olette vertaisryhmässä, miettikää yhdessä miten omaa jaksamista voisi pitää yllä.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...