Siirry sisältöön

Yksinhuoltajana työelämässä

12.08.2020 klo 10:06 - Kirjoittanut Työ ja perhe , Väestöliitto
Yhden vanhemman perheitä on noin joka viides lapsiperhe Suomessa. Lapsi tai lapset voivat olla kokonaan yhden vanhemman vastuulla, tai vanhemmat jakavat huoltajuuden ja sopivat erilaisista järjestelyistä.

Yhden vanhemman perheissä työn ja perheen yhteensovittamisen haasteita lisäävät tyypilisesti

  • vuorotyö tai muu epäsäännöllinen työaika
  • usein toistuva matkatyö tai yön yli kestävät työmatkat
  • liiallinen työmäärä suhteessa käytettävissä olevaan työaikaan
  • äkilliset tai toistuvat ylityöt
  • lasten päivähoidon ja/tai koulujen loma-aikoihin epäsopivat loma-ajat

Perheystävällinen työnantaja ottaa henkilöstöpolitiikassaan ja työjärjestelyissä huomioon myös yhden vanhemman perheiden tarpeet ja erityistilanteet.

Kaikilla vanhemmilla ei ole sellaista lähi- tai tukiverkosta, joka auttaisi nopeasti arjen yllättävissä tilanteissa. Työpaikan hyvät käytännöt helpottavat yhden vanhemman perheiden työn ja perhe-elämän toimivuutta, talouden turvaamista ja arjen haasteita.

Työantaja voi varautua pienten lasten sairastumisesta aiheutuviin poissaoloihin sopimalla etukäteen töiden jakamisesta ja sijaisjärjestelyistä. Selkeät ohjeet helpottavat työntekijän esihenkilöä tekemään sujuvia ratkaisuja eri tilanteissa.

Esihenkilön asenteella ja käytännön työjärjestelyillä on suuri merkitys yhden vanhemman perheessä. Tarvittaessa työntekijän on hyvä ottaa esihenkilön kanssa puheeksi oma perhetilanteensa tai siinä tapahtuneet tai tulevat muutokset. Näin erityistoiveet voidaan ajoissa ottaa huomioon esimerkiksi työvuoro- ja lomasuunnittelussa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...