Siirry sisältöön

Yksinhuoltajana työelämässä

12.08.2020 klo 10:06 - Kirjoittanut Työ ja perhe , Väestöliitto
Yhden vanhemman perheitä on noin joka viides lapsiperhe Suomessa. Lapsi tai lapset voivat olla kokonaan yhden vanhemman vastuulla, tai vanhemmat jakavat huoltajuuden ja sopivat erilaisista järjestelyistä.

Yhden vanhemman perheissä työn ja perheen yhteensovittamisen haasteita lisäävät tyypilisesti

  • vuorotyö tai muu epäsäännöllinen työaika
  • usein toistuva matkatyö tai yön yli kestävä työmatka
  • liiallinen työmäärä suhteessa käytettävissä olevaan työaikaan
  • äkilliset tai toistuvat ylityöt
  • lasten päivähoidon ja/tai koulujen loma-aikoihin epäsopivat loma-ajat

Perheystävällinen työnantaja ottaa henkilöstöpolitiikassaan ja työjärjestelyissä huomioon myös yhden vanhemman perheiden tarpeet ja erityistilanteet.

Kaikilla vanhemmilla ei ole sellaista lähi- tai tukiverkosta, joka auttaisi nopeasti arjen yllättävissä tilanteissa. Työpaikan hyvät käytännöt helpottavat yhden vanhemman perheiden työn ja perhe-elämän toimivuutta, talouden turvaamista ja arjen haasteita.

Työantaja voi varautua pienten lasten sairastumisesta aiheutuviin poissaoloihin sopimalla etukäteen töiden jakamisesta ja sijaisjärjestelyistä. Selkeät ohjeet helpottavat työntekijän esihenkilöä tekemään sujuvia ratkaisuja eri tilanteissa.

Esihenkilön asenteella ja käytännön työjärjestelyillä on suuri merkitys yhden vanhemman perheessä. Tarvittaessa työntekijän on hyvä ottaa esihenkilön kanssa puheeksi oma perhetilanteensa tai siinä tapahtuneet tai tulevat muutokset. Näin erityistoiveet voidaan ajoissa ottaa huomioon esimerkiksi työvuoro- ja lomasuunnittelussa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vertaischat sateenkaarevien lasten ja nuorten vanhemmille 27.6.2023

Pohtiiko lapsesi sukupuoltaan tai seksuaalista suuntautumistaan? Tai kuuluuko hän sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön? Mitä tunteita ja...

Vanhemmuuden päivä

Vanhemmuus on tärkeä tehtävä, jossa jokainen tarvitsee jossain vaiheessa muiden tukea. Silti liian moni sinnittelee hankalassakin paikassa yksin,...

Duo vanhempainvalmennusta vauvaa odottaville kahden kulttuurin pareille

Duo vanhempainvalmennus on tarkoitettu vauvaa odottaville kahden kulttuurin pareille. Englanninkielinen valmennus koostuu vanhempien...