Siirry sisältöön

Voiko kuukautisten aikana olla seksiä?

17.10.2018 klo 13:01 - Tuottanut Väestöliitto
Kuukautisten aikana voi olla seksiä. Kuukautisten aikana tehty seksi voi lievittää kramppeja ja nostaa mielialaa. Joillakin myös seksuaaliset halut lisääntyvät kuukautisten aikana. Koska kuukautisten aikana infektioriski on hiukan suurempi, hygieniasta kannattaa pitää silloin erityisen hyvää huolta, koska veri on bakteereille hyvä kasvualusta.

Seksi ja seksuaalinen nautinto voi lievittää kuukautiskipuja ja kramppeja. Toisaalta, kuukautisten aikana munasarjat voivat tuntua aristavilta, jolloin seksi voi tuntua vähän kivuliaalta.  Tähän voi auttaa toisenlainen asento. On ihmisiä, jotka kokevat että seksi kuukautisten aikana tuntuu superhyvältä, kun keho on kaikkein herkimmillään.

Muistathan:

  • Ehkäisymenetelmä täytyy olla käytössä kuukautistenkin aikana – kuukautiset eivät suojaa raskauden alkamiselta tai seksitaudeilta.
  • Kuukautisveri voi myös sotkea paikkoja, joten esimerkiksi lakanoita kannattaa suojata vaikka pyyhkeellä. Seksiä voi tehdä vaikka suihkussa. Mahdolliset verijäljet lähtevät parhaiten pois, kun tekstiilit pesee mahdollisemman nopeasti kylmällä vedellä ja pesee pyykin vielä pesukoneessa.
  • Kuukautiset kannattaa ottaa puheeksi kumppanin kanssa aina etukäteen – kaikki eivät pidä seksistä kuukautisten aikana, tai veren näkeminen voi tehdä pahaa.

Menkkaseksin aikana voi käyttää kondomeja, suuseksisuojia tai kumisia käsineitä. On myös mahdollista ostaa niin kutsuttuja seksitamponeja jotka ovat naruttomia tamponeja, joita voi käyttää kaikenlaisen seksin aikana. Myös tamponeja voi käyttää, jos seksissä ei laiteta emättimeen mitään kuten seksileluja, sormia tai vaikka penistä.

 

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mikä on HPV-rokote?

Se on rokote, joka ehkäisee lähes kaikilta papilloomavirusinfektioilta, niiden aiheuttamilta syövän esiasteilta ja itse syöviltä. Se kuuluu...

POIKAST | Nuorisorikollisuus

Miltä nuorisorikollisuus näyttää? Pilaako rikoksen tekeminen lopun elämän? Mikä ajaa tekemään rikoksia? Poikastissa jutellaan nuorten...

POIKAST I Jäbät ja ulkonäköpaineet

Millaisia ulkonäköpaineita pojat ja nuoret miehet kokevat ja mistä ne kumpuavat? Poikastissa vieraina RESET-hankkeen rautaiset ammattilaiset...