Siirry sisältöön

Voiko kuukautisten aikana olla seksiä?

17.10.2018 klo 13:01 - Tuottanut Väestöliitto
Kuukautisten aikana voi olla seksiä ja myös penis-emätinyhdyntää. Kuukautisten aikana tehty seksi voi lievittää esimerkiksi kuukautiskipuja ja nostaa mielialaa. Joillakin myös seksuaaliset halut lisääntyvät kuukautisten aikana. Kuukautisten aikana infektioriski on hiukan suurempi, koska veri on bakteereille hyvä kasvualusta. Sen vuoksi hygieniasta kannattaa pitää silloin erityisen hyvää huolta.

Seksi ja seksuaalinen nautinto voivat lievittää kuukautiskipuja. Toisaalta, kuukautisten aikana synnytyselimet (kuten kohtu ja munasarjat) voivat aristaa tavallista enemmän, jolloin seksi voi tuntua myös kivuliaalta. Tähän voi auttaa toisenlainen seksiasento. Jotkut kokevat taas seksin kuukautisten aikana supernautinnolliselta.

Kuukautiset eivät suojaa raskauden alkamiselta tai seksitaudeilta.

Muistathan:

  • Ehkäisymenetelmä täytyy olla käytössä kuukautistenkin aikana – kuukautiset eivät suojaa raskauden alkamiselta tai seksitaudeilta.
  • Kuukautisveri voi myös sotkea paikkoja, joten esimerkiksi lakanat kannattaa suojata vaikka pyyhkeellä. Seksiä voi tehdä myös suihkussa. Mahdolliset verijäljet lähtevät parhaiten pois, kun tekstiilit pesee mahdollisemman nopeasti kylmällä vedellä ja pesee pyykin vielä pesukoneessa.
  • Kuukautiset kannattaa ottaa puheeksi kumppanin kanssa aina etukäteen, sillä kaikki eivät pidä seksistä kuukautisten aikana. Esimerkiksi veren näkeminen tai veren haju voi tehdä pahaa.

Menkkaseksin aikana voi käyttää kondomia, suuseksisuojia tai kumisia käsineitä, jos halutaan suojautua kuukautisvuodolta. Seksivälinekaupoista ja joistakin apteekeista voi ostaa myös naruttomia tamponeja, joita voi käyttää kaikenlaisen seksin aikana. Myös tamponeja voi käyttää, jos seksissä ei laiteta emättimeen mitään kuten seksileluja, sormia tai vaikka penistä.

Kirjoittajat: Nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 24.6.2024

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...