Siirry sisältöön

Vanhempi ota puheeksi

25.02.2022 klo 15:55 - Tuottanut Väestöliitto
Miten tuen lapseni seksuaalista turvallisuutta? Miten suojaan ja vahvistan häntä myönteisesti? Mistä löydän oikeat sanat ja tavan? Näitä kysymyksiä pohtii moni vanhempi.

Oman kehon arvostamista, suojaamista ja hyväksymistä harjoitellaan pienestä pitäen. Omilta vanhemmiltaan lapsi saa tärkeimmät tiedot. Te olette ensisijaiset arvojen asettajat, ja kasvattajat. Koti on tärkein kasvattaja kokonaisvaltaisen kehotunnekasvatuksen opettamisessa.

Turvataidoista ja muista kehon aiheista voi olla toisinaan haastavaa keskustella lapsen kanssa. Aihe on laaja ja oikeiden sanojen löytyminen voi tuntua hankalalta.

Puheeksi ottamisen kortit ovat hyvä apuväline ikätasoiseen, iloiseen ja helppoon keskusteluun! Korttien rinnalla toimivan oppaan kautta saat lisää tietoa siitä, miten puhua herkästä ja tärkeästä aiheesta pelottelematta ja lapsen tasolla, avoimesti.

Kortteja voit käyttää vanhemman ja lapsen välisessä keskustelussa ja huoltajien välisessä harjoittelussa. Kortit ja opas ovat selkokielisiä. Oman kumppanin kanssa voi pohtia esimerkiksi, mikä on perheen kehotunnekasvatuksen linja. Saat myös malleja ja sanoja, miten puhua eri aiheista.

Kortteja on 21 kappaletta ja niitä voi käyttää hyvin pientenkin lasten kanssa, sillä piirretyt kuvat ovat mielenkiintoa herättäviä, värikkäitä ja selkeitä.

Puheeksi ottamisen korttien avulla voit:

  • käydä avointa keskustelua kehotunnekasvatuksesta
  • pohtia vanhempien yhteistä kasvatuslinjaa
  • edistää lapsen turvallista, ikätasoista, iloista ja helppoa tutustumista kehotunnekasvatukseen
  • saada ajatuksia ja tietoa siitä, miten puhua herkästä ja äärimmäisen tärkeästä aiheesta.

Maksuttoman materiaalin voit tulostaa, leikata, liimata ja halutessasi laminoida.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma-chat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille ja lasta odottaville

Perhepulma-chat on tarkoitettu lasta odottaville ja alle 18-vuotiaiden vanhemmille, jotka kaipaavat tukea vanhemmuuden, parisuhteen tai...

Perhepulma-chat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille ja lasta odottaville

Perhepulma-chat on tarkoitettu lasta odottaville ja alle 18-vuotiaiden vanhemmille, jotka kaipaavat tukea vanhemmuuden, parisuhteen tai...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...