Siirry sisältöön

Tyttären seurustelu herättää huolta

23.10.2018 klo 11:14 - Tuottanut Väestöliitto
Tytär seurustelee pojan kanssa, jota en voi hyväksyä. Ymmärrän, etten voi seurustelua estää, mutta kielto mennä mökkeilemään pojan kanssa sai nuoren raivoon. Muutaman kerran hän on näin hermostunut, on yleensä tosi rauhallinen luonne, eikä osaa oikein näyttää tunteitaan – ei hyviä eikä huonoja, että sikäli tämä raivo oli positiivista, tunteiden näyttämistä.

Hän sanoo inhoavansa minua ja ei kestä sitä, että kontrolloin, komennan ja määrään häntä. Hän uhkasi kostaa minulle lopettamalla syömisen tai tekemällä itsemurhan.  Hän kokee olevansa yksinäinen, ja näin varmasti onkin ja siksi tämä poikaystävä tuntuu niin tärkeältä. Koulussa hänellä on kavereita mutta ei niinkään vapaa-ajalla.

Nuorellamme on säännöt, mutta on myös vapauksia, jos ja kun niitä ansaitsee. Tyttärelläni on ollut jonkin aikaa mielialalääkitys ja hän vaikuttaa ehkä sosiaalisemmalta kuin aiemmin.

Mutta mitä tehdä, kun olen kieltänyt mökkiloman poikaystävän kanssa ja hän uhkailee? Olenko liian tiukka?

Vastaus:

Kysymyksesi liittyy rajankäyntiin sen suhteen, miten paljon nuorelle tulee asettaa rajoja ja toisaalta taas antaa tilaisuuksia harjoitella omaa vastuunottoa. Tätä pohdiskelua joutuvat kaikki vanhemmat käymään pitkin matkaa nuoren kasvaessa.

Kukaan perheen ulkopuolinen ei voi antaa yksiselitteistä vastausta siihen, voiko tytön päästää lomamatkalle poikaystävänsä kanssa vai ei. Ennen lopullisen päätöksen tekemistä olisi kuitenkin hyvä käydä tytön kanssa keskustelu kahdesta asiasta: Itsetuhoisista puheista sekä siitä, millaiset pohdinnat ja huolenaiheet vanhemmalla liittyvät päätöksen tekemiseen. Keskusteltaessa tytön itsetuhoisilla teoilla uhkailusta on hyvä sanoa, että tällaiset puheet saavat aikuisen huolestumaan nuoren mielialasta. Puheet itseä vahingoittavista teoista on tärkeää ottaa vakavasti ja keskustella tytön kanssa siitä, olisiko käynti lääkärin tai psykologin luona tarpeen tilanteen arvioimiseksi.

Nuoret saattavat myös yrittää painostaa vanhempia näillä puheilla, eikä ole hyvä, että nuori saa sen kokemuksen, että voi uhkailemalla saavuttaa haluamansa asian. Vanhemman huoli on kuitenkin otettava puheeksi.

Keskustelu tytön kanssa lomamatkaan liittyvistä asioista on hyvä käydä erikseen ja harkita sen pohjalta päätöstäsi tarvittaessa uudelleen. Kerro tytölle, että hän on teille vanhemmille niin arvokas ja tärkeä, ettette halua hänelle tapahtuvan mitään ikävää. Siksi on monia asioita, joista olet huolissasi ja joita on hyvä yhdessä pohtia ennen lopullista päätöksen tekemistä. Sano, että olet iloinen siitä, että tyttö on rehellisesti tuonut asiat esille sellaisena kuin ne ovat, mutta että olet aiempienkin tietojesi perusteella joka tapauksessa huolissasi ja pelkäät hänelle tapahtuvan sitä tai tätä (sanoita hänelle ne asiat, joita pelkäät). Muista sanoa, ettei kyse ole epäluottamuksesta tyttöä kohtaan, mutta kenelle tahansa voi tulla eteen tilanteita, joissa onkin yllättäen pulassa eikä oikein tiedä, mitä pitäisi tehdä ja silloin voi olla vaikutteille altis. Olisi hyvä, jos voisitte puhua auki sen, miten tyttö toimisi, jos jokin äidin huolenaiheista toteutuu ja muistaahan ja uskaltaahan hän silloin varmasti soittaa kotiin, hänet voidaan halutessaan aina hakea jne.

Jos tässä keskustelussa saat huoltasi lieventäviä vastauksia, eikä nuoren kokonaistilanteessa (miten jaksaa käydä koulua, miten pitää huolta itsestään muuten, miten arki sujuu, miten sopimuksissa pysytään jne.) ole isompaa aihetta huoleen, voisi pohtia uudenlaisten sopimusten tekemistä kyläilyjen yms. suhteen. Olisi ehkä hyvä myös keskustella tytön kanssa siitä, miten koulussa olevia ystävyyssuhteita voisi aktivoida jatkumaan vapaa-ajallakin, ettei poikaystävä jäisi tytön ainoaksi läheisemmäksi ikätoveriksi.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...