Siirry sisältöön

Tietoiskuja seksuaalioikeuksista

26.10.2022 klo 12:33 - Tuottanut Väestöliitto
Lyhyet tietoiskut seksuaalioikeuksista ja kestävästä kehityksestä ovat suunniteltu kaikille seksuaalioikeuksista kiinnostuneille. Materiaalit ovat ladattavissa maksutta käyttöön.

Seksuaalioikeudet koskevat meitä kaikkia. Meillä jokaisella on myös velvollisuus kunnioittaa toisten seksuaalioikeuksia.

Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia. Seksuaalioikeudet käsittävät laajasti seksuaalisuuteen liittyviä elämänalueita. Niillä tarkoitetaan yksilöiden oikeuksia päättää tietoisesti ja vastuullisesti omaan seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Seksuaalioikeuksien toteutuminen on keskeistä ihmisen hyvinvoinnin ja tasapainoisen elämän kannalta. Ilman seksuaalioikeuksien toteutumista ei voi muutkaan ihmisoikeudet toteutua. Ja toisin päin, ilman muita ihmisoikeuksia seksuaalioikeudet eivät voi toteutua. Oikeuksien perustana ovat vapaus, tasa-arvo, yksityisyys ja itsemääräämisoikeus.

Materiaalien pohjana on käytetty seitsemää seksuaalioikeutta, jotka ovat oikeus omaan seksuaalisuuteen, oikeus tietoon seksuaalisuudesta, oikeus suojella itseään ja tulla suojelluksi, oikeus seksuaaliterveyspalveluihin, oikeus näkyä ja oikeus vaikuttaa ja lisäksi on yksi kuva seksuaalioikeuksien ja kestävän kehityksen välisestä yhteydestä.

Lisätietoja sanna.kotiranta@vaestoliitto.fi

Aihealueet:  Seksuaalisuus
png

Oikeus omaan seksuaalisuuteen (png)

png

Oikeus tietoon seksuaalisuudesta (png)

png

Oikeus suojella itseään ja tulla suojelluksi (png)

png

Oikeus seksuaaliterveyspalveluihin (png)

png

Oikeus näkyä (png)

png

Oikeus yksityisyyteen (png)

png

Oikeus vaikuttaa (png)

png

Kestävä kehitys ja seksuaalioikeudet (png)

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä häpeälle voi tehdä?

Häpeä on tavallinen ja tarpeellinen tunne, jonka kokeminen voi auttaa ihmistä sopeutumaan paremmin yhteisön jäseneksi ja toimimaan viisaasti...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...