Siirry sisältöön

Pitääkö lapselle aina vastata?

Julkaistu 28.10.2018 - 28.10.2018 klo 18:53 - Tuottanut Väestöliitto
Lapsi tarvitsee yksinkertaista ja selkeää tietoa, joka sopii lapsen näkökulmaan ja ikään. Hän ei tarvitse kuvailuja aikuismaailman seksistä ja seksuaalisuudesta. Perussääntö on, että jos lapsi kysyy, pitää aina vastata.

Mitä enemmän vastaat lapsen kysymyksiin, sitä enemmän lapsesi saa sanoja, varmuutta ja oppii puhetta. Lapsi osaa silloin myös vastata toisten lasten kysymyksiin. Lapsesi sanavalmius ja sanavarasto kehittyy.

Pienelle lapselle voi vastata esimerkiksi: Vauvoja tulee vauvansiemenestä. On luonnollista, että vanhemmassa herää esimerkiksi hämmennys näissä tilanteissa. Se liittyy yleensä vanhemman omaan lapsuuteen ja siellä saatuihin kokemuksiin.

Tänä päivänä on kuitenkin tärkeää voittaa tuo ahdistus ja tarjota lapselle ikätasoista kehotunnekasvatusta.

Puhu lapselle asiallisesti ja arvostavasti. Vältä naureskelua ja härskiä puhetta.

Satukirjat, jotka on suunniteltu lapsille asialliseen kehotunnekasvatukseen, ovat hyviä, esimerkiksi Onnikujan kaverukset. Kirjastoista löytyy myös paljon hyviä kirjoja.

Jo 4–5-vuotiaalle on syytä vastata asiallisesti, sillä hän on yleensä hyvin utelias ja avoin vaikutteille. Vanhempien on tärkeää vastata näihin kysymyksiin itse, muuten lapsi hakee tiedon ikätovereiltaan. Toisten lasten tarjoama tieto voi olla väärää tai hämmentävää.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Voimat erityiseen elämään löytyvät yhdessä

Missä tahansa lapsiperheessä arki voi välillä olla aikamoista pyöritystä. Erityislapsiperheessä jokainen päivä on erityistä pyöritystä.

Yksin odottavien vertaischat

Odotatko lasta yllättäen yksin? Lapsen odotus ja syntymä on iso elämänmuutos, mahdollisesti vielä isompi jos kohtaat muutoksen ilman kumppanin...

Rekrytointi vanhempainvapaan aikana

Esimerkki elävästä elämästä: Uusi työpaikka vanhempainvapaan aikana onnistui.