Siirry sisältöön

Onnistuuko yhteenpaluu eron jälkeen?

07.02.2022 klo 09:51 - Kirjoittanut Vaaranen, Heli , psykoterapeutti , Väestöliitto
Monet haaveilevat yhteenpaluusta exän kanssa. Vastaanotoilla ja psykoterapeutin nettipalveluissa on-off-parien kysymys nousee säännöllisesti esiin: erosimme, mutta tunteita on vieläkin. Miten voisimme sitoutua uudelleen? Miten kipinän saa takaisin? Voiko tämä toimia? Tutkimusten perusteella vastaus on ”Ei”. Yhteenpaluun onnistumisia kuitenkin tapahtuu, mutta ne ovat harvinaisia.

Yli kolmannes yhdessä asuvista pareista ja yksi viidennes aviopuolisoista on kokenut eron ja yhteenpaluun saman kumppanin kanssa. On-off- parit kamppailevat suhteen epävarmuuden ja epätyydyttävyyden kanssa ja usein pyrkivät suhteen lopettamiseen pysyvästi. (Vennum, A. et.al.: 2014).  Tutkimuksissa yhteenpalaajilla on liitoissaan merkittävästi enemmän mustasukkaisuutta, pettymyksiä, turhautumista, epävarmuutta suhteen vakavuudesta ja epäselviä odotuksia kuin niillä, jotka eivät ole yhteenpalaajia.

Milloin yhteenpaluu voi onnistua?

Joidenkin kohdalla eron kriisi saattoi myös puhdistaa ilmaa, parantaa parisuhdetta ja lisätä kumppaneiden arvostusta toisiaan kohtaan. Silti eroriidat painoivat mieltä ja toisten deittaaminen eron aikana ja jälkeen nousivat jokaisessa riidassa kipeästi pintaan. Kerran menetettyä luottamusta oli vaikea saada takaisin.  On-off-pareille on tavallista toimia erojen ja yhteenpaluiden sykleissä yhden ja saman kumppanin kanssa. Vain jos eron jälkeen kumppanit jatkoivat elämäänsä omillaan eivätkä palanneet vanhaan suhteeseensa, he kokivat olevansa vapaita etsimään onneaan muualta.

Tarvitaan lisää tutkimusta sen kannalta, ketkä onnistuvat ja ketkä epäonnistuvat yhteenpaluussaan. Viitteitä on kuitenkin siitä, että tulevaisuus riippuu menneisyydestä, eli eron syistä ja eron tavasta. Jos kumpikaan ei ole tapaillut muita eron jälkeen, yhteenpaluu voi onnistua helpommin. Jos tunteita on vieläkin, eikä eron syy ole esimerkiksi pettäminen, se on myös yhteenpaluun onnistumista vahvistava merkki.

Yhteenpaluun onnistumista vastaan puhuu epäselvyys siitä, mihin suhde on menossa, vai onko se menossa minnekään.  Tämä onkin melko yleinen erojen syy nuorten aikuisten suhteissa: kun epävarmuus tulevaisuudesta ja suhteen merkityksestä kumppanille kestää liian kauan, toinen lähtee.

Ihmiset palaavat exiensä kanssa yhteen todennäköisimmin, jos vaihtoehdot näyttävät huonoilta. Usein yhteenpalaajat saavat ainakin tilapäisesti sovittua ehdoista: esimerkiksi sitoutumisesta, perheen perustamisesta tai avun hakemisesta ongelmiin. Vaatimusten alla uudelleen solmittu liitto on kuitenkin heikommissa kantimissa kuin vapaaehtoisuuteen ja molemminpuoliseen tahtoon perustuva liitto.

Tutkimustietoa yhteenpaluuta miettiville:

  • Parit, jotka toistuvasti eroavat ja palaavat yhteen, riitelevät enemmän ja voivat huonommin.
  • Mitä useammin pari palaa yhteen, sitä heikompaa on sitoutuminen. Epävarmuus tulevaisuudesta voimistuu.
  • Kun kumppanit eroavat ja palaavat yhteen ennen avioliittoa, sen on nähty tutkimuksissa johtavan onnettomampiin liittoihin. Yhteenpalaajien liitoissa on enemmän konflikteja ja epävarmuutta, mutta vähemmän läheisyyttä ja tyytyväisyyttä kuin niiden liitoissa, jotka eivät ole yhteenpalaajia.
  • On harvinaista, mutta mahdollista, että eronnut pari alkaa arvostaa toisiaan vasta eron jälkeen. Tällöin yhteenpaluu perustuu kumppanin arvostukseen. Tämä ei kuitenkaan suojaa paria mustasukkaisuudelta.  Eroriidat ja eron tapa ovat painolasti jokaisessa yhteenpaluussa.
  • Joskus ero tekee näkyväksi kumppaneiden molemminpuolisen riippuvuuden toisistaan. Näissä tapauksissa pari voi lähentyä molempien ymmärtäessä oman tarvitsevuutensa kumppaniin nähden.

Lähteet:

Dailey, R. M., Rossetto, K. R., Pfiester, A., & Surra, C. (2009). A qualitative analysis of on-again/off-again romantic relationships: “It’s up and down, all around,” Journal of Social and Personal Relationships, 26(4), 443-466.

Vennum, A., Hardy, N., Sibley, D. S., & Fincham, F. D. (2015). Dedication and sliding in emerging adult cyclical and non-cyclical romantic relationships. Family Relations, 64, 407-419.

Vennum, A., Lindstrom, R., Monk, J. K., & Adams, R. (2014). “It’s complicated”: The continuity and correlates of cycling in cohabiting and marital relationships. Journal of Social and Personal Relationships, 31(3), 410-430.

Dailey, R. M., Jin, B., Pfiester, A., & Beck, G. (2011). On-again/off-again dating relationships: What keeps partners coming back? The Journal of Social Psychology, 151(4), 417–440. https://doi.org/10.1080/00224545.2010.503249

Psykoterapeutti Heli Vaarasen havaintoja psykoterapiatyöstä 2008 – 2022

 

 

Aihealueet:  Kriisit , Parisuhde

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Omat rajat parisuhteessa

Mistä minä alan ja mihin lopun parisuhteessani? Mitä tuon suhteeseen itsestäni näkyväksi ja mitä en? Minkälainen toiminta, puhe ja läheisyys...

Keskustelutehtävä kumppanin kanssa: Perustetaanko perhe? Milloin?

Yksi vaikeimpia keskusteluja kumppanin kanssa on neuvottelu perheellistymisestä. Moni jättää keskustelun käymättä, koska pelkää painostavansa...

Uusi parisuhdetyyppi: platoniset elämänkumppanit

Miksi pitäisi olla ostamatta unelma-asuntoa, hankkimatta lasta tai toteuttamatta maallemuuttoa vain siksi, että romanttista kumppania ei löydy?...