Siirry sisältöön

Onko uskottomuus tuhoamassa parisuhteesi? Maltti ja kuunteleminen kannattaa.

05.07.2021 klo 09:57 - Kirjoittanut Vaaranen Heli , psykoterapeutti , Väestöliitto
Uskottomuuden paljastuminen voi olla käännekohta ja ensimmäinen askel kohti aidosti vahvaa parisuhdetta. He, jotka kykenevät käsittelemään asiaa, voivat löytää takaisin toistensa luo. Tarvitaan tahtoa, avoimuutta ja kykyä tutkia omaa ja kumppanin toimintaa parisuhteessa.

Pettäminen ei ole niin yleistä kuin uskotaan

 

Pettämistä tapahtuu. Noin 20-25 % henkilöä sitoutuneissa suhteissa pettää kumppaniaan (Baucom et.al. 2017; Fincham et.al. 2017). 75-80 % ei siis petä koskaan!

Uskottomuus on aina viesti jostakin.  Uskottomuus voi olla epätoivoinen teko, pakottava tarve tai vahinko. Syynä voi olla vastustamaton ihastuminen, tai monta muuta asiaa. Uskon, että pettäjää kannattaa kuunnella, sillä ehdoton “kerrasta poikki”-ajattelu estää kriisin voittamisen. Se estää kumppaneiden mahdollisuuden kehittyä ja tarkastella itseään puolisoina sekä parina.

Uskottomuus on loukkaavaa, mutta loukkaantuminen ei auta asiaa eteenpäin. Petetyllä on oikeus tunteisiinsa, ja on tavallista kokea suunnaton tunnemyrsky keskellä kriisiä. Kuitenkaan edes ero ei ole ratkaisu, jos tunteita ja halua olla toisen kanssa on jäljellä. Siksi maltti ja kuunteleminen kannattaa.

Ohessa uskottomuuden 8 yleisintä syytä.

 

Miksi petit?

 

500 parisuhteessa elävää ihmistä vastasi kysymykseen, miksi he olivat pettäneet kumppaniaan (Selterman, Garcia, Tsapelas 2019).  Tutkimukseen kelpuutettiin vain henkilöitä, jota olivat pettäneet. Miksi uskottomuus siis tapahtui?

  1. Tunteet viilenivät. Joskus tunteiden viileneminen omaa kumppania kohtaan johti pettämiseen. Tunteet kuumenivat silloin suhteen ulkopuoliseen ihmiseen.
  2. Vaihtelunhalu. Monet tutkittavat kertoivat pitkästymisestä oman parisuhteen rutiineihin. Vastaajat selittivät pettämistä kyllästymisellä ja muutoksen tarpeella.
  3. “Tarvitsin huomiota ja ihailua”. Huomion kaipuu johti pettämiseen. Tutkitut kuvasivat, että puoliso oli välinpitämätön. Syntyi tarve hakea huomiota tai ottaa vastaan huomionosoituksia ulkopuoliselta henkilöltä.
  4.  “Seksuaalinen halu syttyi, enkä voinut vastustaa”.  Ihastus, kiinnostus ja  kiihottuminen uudesta ihmisestä johtivat pettämiseen.
  5. Sitoutumisen puute. Jos kumppani parisuhteessa ei kokenut olevansa sitoutunut, hän saattoi pettää herkemmin. Rakkauden tunteen ja sitoutumisen puute aiheutti pettämistä 41 prosentissa vastaajista.
  6. Turhautumisen ja vihan tunteet kumppania kohtaan.  43% vastaajista kertoi pettäneensä kostoksi tai rangaistukseksi partnerilleen.
  7. Itsetunnon vahvistaminen. Pettäminen voi hetkellisesti kohottaa itsetuntoa – ”Siis minä olen sittenkin haluttu!”  Tutkimuksessa yli puolet vastaajista perusteli pettämistä itsetunnon pönkittämisellä.
  8. Tilanne teki varkaan.  Jopa 70% pettäjistä kuvasi, että tilanne ajautui päihteidenkäytön tai viettelevän hetken vuoksi odottamattomaan pettämiseen. 

Kuunteleminen on ensimmäinen askel

 

Pettäminen ja petetyksi tuleminen on yksi raskaimpia aiheita pariterapiassa.  Kumpikaan kumppaneista ei voi hyvin tällaisten tapahtumien jälkeen.  Parisuhteen korjaaminen alkaa sen ymmärtämisestä, mitä kumppani tavoitteli tällä teolla? Miten minä olin osa tapahtumaketjua?

Pariterapiaan tuleminen tarkoittaa tavallisimmin, että puolisot haluavat jatkaa yhdessä. On tärkeää pitää yllä neuvotteleva, keskusteleva ilmapiiri, sillä lopputulos voi olla entistä avoimempi ja läheisempi parisuhde. Anteeksianto ja uusi alku voivat olla neuvottelun paras lopputulos!

Erilaiset kriisit kuuluvat elämään. Epätäydellisyys ja virheet kuuluvat ihmisenä olemiseen. Siksi vaikeuksien yli kipuaminen on mahdollista. Elämänkriiseistä pääsee voiton puolelle, kun molemmilla on tahtoa.

Minulla on tapana sanoa, että katkeruudelle ei pidä antaa pikkusormeakaan, koska se vie koko käden. Sen sijaan kannustan puolisoita kuuntelemaan toisiaan. Kuunteleminen vahvistaa tunnetta, että “tämä tapahtui meille”. Kuunteleminen kertoo yrityksestä ymmärtää. Kuunteleminen on suurin osoitus siitä, että välität, kumppanin suurimman hädän ja häpeän hetkellä.

Tarvitsetko apua?

Väestöliiton psykoterapeutin päivystyschat perehtyy nuorten aikuisten parisuhteiden, ihmissuhteiden ja deittailun kipukohtiin. Maksutonta tukea on saatavilla, ota yhteyttä!

https://www.hyvakysymys.fi/paivystyschatti/paivystava-psykoterapeutti-vastaa-nuorten-aikuisten-parisuhteen-ongelmiin/

Tervetuloa maksuttomaan 45-min chattiin psykoterapeutin kanssa! Etsi psykoterapeutin ajanvarauschat otsikolla ”Intiimit ihmissuhteet ja deittailu”. Aikoja on avoinna joka arkipäivä klo 13. Jos et löydä vapaata aikaa, tarkista uudet ajat seuraavan viikon alussa uudelleen!

https://www.hyvakysymys.fi/ajanvarauschat/

 

Lähteet:

 

Barta, W. D., & Kiene, S. M. (2005). Motivations for infidelity in heterosexual dating couples: The roles of gender, personality differences, and sociosexual orientation. Journal of Social and Personal Relationships, 22, 339-360.

Baucom, D. H., Pentel, K. Z., Gordon, K. C., & Snyder, D. K. (2017). An integrative approach to treating infidelity in couples. In J. Fitzgerald (Ed.) Foundations for Couples’ Therapy: Research for the Real World (pp. 206-215). NY: Routledge.

DiDonato, Theresa:The 8 Main Reasons Why People Cheat. 18.10.2019 Psychology Today

Fincham, F. D., & May, R. W. (2017). Infidelity in romantic relationships. Current Opinion in Psychology, 13, 70-74.

Selterman, D., Garcia, J. R., & Tsapelas, I. (2019). Motivations for extradyadic infidelity revisited. The Journal of Sex Research, 56, 273-286.

 

Päivitetty 12.07.2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Keskusteluapua nuorille aikuisille suhteisiin ja deittailuun

Asiantuntija tukee sinua, alle 29-vuotias, suhteiden pyörteissä

Keskusteluapua nuorille aikuisille suhteisiin ja deittailuun

Asiantuntija tukee sinua, alle 29-vuotias, suhteiden pyörteissä

Keskusteluapua nuorille aikuisille suhteisiin ja deittailuun

Asiantuntija tukee sinua, alle 29-vuotias, suhteiden pyörteissä