Siirry sisältöön

Oikeat sanat lapsille!

03.04.2020 klo 18:23 - Tuottanut Väestöliitto
Lasten kehitysvaiheen keskiössä on oman kehon hallinta ja sen toimintoihin tutustuminen, sekä oman ja toisten kehojen kunnioitus. Silloin lapsen pitää voida puhua kaikista kehon osista, myös pepusta, pimpistä ja pippelistä. Lapsi myös opettelee huomaamaan, jos on hätä ja kertomaan siitä, sekä pitämään huolta puhtaudestaan. Erityisen tärkeää on, että lapsi uskaltaa puhua, jos jotain outoa tai pelottavaa tapahtuu näihin kehon paikkoihin. Puhutaan lapsille oikeilla sanoilla.

Pienen lapsen on tärkeä oppia: kuivaksi, pissan ja suolen hallintaa, kehotunne, eli tuntea ja kokea miltä itsestä tuntuu ja kertoa oma kokemus, yksityisyys, yksityiset paikat joista saa päättää ja suojata, oman kehon oikeudet, monenlaiset sosiaaliset säännöt ja hyvät tavat, vessarauha, puhtaus, turvallisuus, koskettamisen säännöt.

Siinä on paljon opittavaa! Kannattaa toimia niin, että lapset saavat avoimet ja rohkeat puhevälit aikuisiin.

Puhu asialliseti lapselle myös sukuelimistä ja kehon eritteistä. Ne asiat kiinnostavat lasta. Monimutkaiset säännöt, jossa ei saa sanoa yhtä tai toista, ovat lapsille liian vaikeita.

Joskus vanhemmat pelkäävät, että lasten puheet yltyy, jos heitä ei koko ajan kiellä. Väestöliiton Kehotunnekasvatuksen hankkeissa olemme todenneet, että käy päin vastoin.

”Koko ilmapiiri on muuttunut. Puhumattomuus kehon osista ja tabu on purettu. On hyväksyttävää puhua omasta kehosta. Se on suurin oivallus sekä lapsille että aikuisille. Yhteinen salliva puhumisen ilmapiiri. Muutos on lapsille hyvä: mistä tahansa asioista voi puhua ja voi turvautua aikuiseen ja luottaa siihen, että niin saa tehdä.”

”Vessasanojen hokeminen on hirveästi vähentynyt, sanotaan muutaman kerran ja se kuivuu kokoon, kun ei kukaan lähde mukaan. Muut ovat että ’Aha’.”

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...