Siirry sisältöön

Mummi ja vaari, olen vielä pieni

27.04.2020 klo 15:45 - Tuottanut Väestöliitto
Pikkuisesi täällä. Kohtele minua hellästi ja arvostavasti. Minulla on oikeus hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. Kosketa, silitä, suukota, kutita, hali ja helli. Näin saan pienestä pitäen tärkeitä muistijälkiä siitä, että olen sinulle tärkeä, ihailtava ja arvokas. Kaipaan kuulla usein kuinka ainutlaatuinen ja ihana olen juuri tällaisena.

Anna minulle mahdollisuus tutustua omaan kehooni, kosketella, katsella ja tutkia. Välillä mielellään tutkisin myös vaikka kaverini tai sisaruksenikin kehoa, jotta voisin vertailla ja havaita, että millaiset osat ovat meillä samoja ja mitkä erilaisia. Samoin sinun kehosi uimassa tai saunassa kiinnostaisi minua. Älä häkelly uteliaisuudestani!

Katsellaan kirjoista ja lehdistä kuvia erilaista ihmisistä ja ihmetellään, miten kaikilla on erilainen keho; yhtä hieno ja arvokas. Näytä minulle valokuvia oman elämäsi varrelta, silloin saan tutustua elämänkaareen ja sinun historiaasi.

Jutellaan kehonosista niiden oikeilla nimillä arjen askareiden yhteydessä. Laulellaan kehosta ja lorutellaan kehonosista. Näin opin, että kaikki kehoni paikat ovat niin hyviä, että niille on nimetkin. Pidän kehostani juuri tällaisena, auta minua säilyttämään tämä tunne. Ethän ikinä satuta minua, opin muuten tuntemaan kehoni ja itseni arvottomaksi.

Ethän myöskään halaa tai suukota minua väkisin tai vaadi tulemaan syliin. Usein haluankin tehdä niin, mutta haluan itse päättää milloin. Tämä on tärkeää, jotta opin sanomaan Ei ja Kyllä oman kehoni suhteen.

En tiedä oikeuksiani enkä osaa suojata kehoani, ellette te aikuiset kerro ja opeta minulle niitä. Tahdon oppia myös taitoja, miten toimia erilaisissa hankalissakin tilanteissa. Silloin tunnen oloni turvalliseksi.

Kohtele minua ja sisaruksiani tasa-arvoisesti. Haluan syliä ja kosketusta yhtä paljon, riippumatta esimerkiksi siitä, olenko tyttö vai poika. Haluan myös valita itse leikkini, leluni ja vaatteeni; sellaisia mikä minäkin päivänä minua kiinnostaa. Anna minun leikitellä rooleillani, ja myös sukupuoliroolilla. Saanhan olla omanlainen? Minulle on tärkeää kokeilla miltä tuntuu olla kukakin: supersankari, koira, tyttö, poika…

Harjoittelen vielä monia uusia juttuja. Opasta minua lempeästi ja kerro mikä on soveliasta ja missä tilanteissa. En tiedä, ettei ole tapana koskettaa omia sukuelimiä toisten nähden tai tutkia toisten ihmisten yksityisiä kehonosia, jos et kerro sitä minulle. Puhuthan arvostaen, vaikka en osaa kaikkea!

Pidän sinusta ja olet minulle esikuva. Näytä mallia siitä, miten tulla noin upeaksi ja mahtavaksi!

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...

Seksuaalineuvontachat

Haluatko keskustella seksuaalisuuteen ja gynekologiseen sairauteen/oireyhtymään liittyvistä asioista kahden kesken asiantuntijan kanssa?