Siirry sisältöön

Moninaisuus - Seksuaalikasvatuksen aihe

12.12.2018 klo 15:02 - Tuottanut Väestöliitto
Tutustuessaan ystäviin ja monenlaisiin perheisiin lapsi oppii erilaisista ihmissuhteista. Hän alkaa ymmärtää, mitä tarkoittavat sanat perhe, rakkaus, koti, päiväkoti, naapurit, ystävät, sukulaiset tai kaverit. Hän oppii, millaiset syyt ja sidokset yhdistävät eri ihmisiä toisiinsa.

Mitä lapsi oppii ja opettelee, miten ilmentää omaa seksuaalisuuttaan juuri tällä alueella?

Oman perheen ihmiset ovat erityisiä, ja heidän taholtaan siedetään ja toisaalta saadaan erilaista käytöstä kuin muissa suhteissa. Käyttäytymissäännöt vaihtelevat erilaisissa tilanteissa ja suhteissa.

Parasta olisi, jos lapsi jo varhain ymmärtää, että voi olla hyvin monenlaisia perheitä, kuten sateenkaariperhe ja yksinhuoltajaperhe. Sellaista sääntöä ei ole, että jokaisen perheen pitäisi olla samanlainen kuin oma perhe on.

Pyrin olemaan luonteva ja luomaan ilmapiirin jossa lapsi voi olla sellainen kuin on, sekä tukemaan häntä siinä. Erilaisuuden näkeminen on mielestäni myös tärkeää, ja se että tietää että on ihan normaalia että ihmiset ja heidän tilanteensa on erilaisia. (vanhemman vastaus)

Maailman terveysjärjestön WHO:n ohjeiden mukaan kokonaisvaltainen seksuaalikasvatus sisältää ikätasoisia tietoja, taitoja ja asenteita kahdeksasta eri aiheesta. Samat kahdeksan aihetta voidaan nähdä lapsen seksuaalisessa kehityksessä sekä siinä, miten lapsi ilmentää omaa seksuaalisuuttaan.

Mitä eri asioita lapsi saattaa kysyä ja pohtia, mitä eri asioita lapselle voi lapsentasoisesti myös kertoa?

  • Ihmissuhteet, perhesuhteet, ystävyys-, kaveri-, naapurisuhteet, parisuhde.
  • Läheisen suhteen luominen, ystävyystaidot, ihmissuhdetaidot ja luottamus.
  • Asiallinen toimiminen ihmissuhteissa kuten hyvät tavat.
  • Koti- ja roolileikit. Perheet, moninaisuus perheissä.
  • Perhesuhteen erityisyys, vastavuoroinen kunnioitus ihmissuhteissa.
  • Myönteinen, hyväksyvä suhtautuminen monenlaisiin elämäntyyleihin.
  • Kunnioittaa erilaisuutta kuten saman sukupuolen parisuhdetta, ihmissuhteiden ja elämäntyylien tasa-arvoisuutta.
  • Toimintarajoitteisuus, avustajasuhde, muu hoivasuhde.

Meidän neidin päiväkodin täti on kihloissa naisen kanssa. Siitä ei esimerkiksi ole puhuttu ollenkaan lapsille, vaan se on vaiettu. Mielestäni sitä ei pidä salailla ja siinä olisi loistava paikka kertoa erilaisista perheistä, mutta näin ei tapahdu valitettavasti. (Vanhemman vastaus)

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Katso myös:

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua...