Siirry sisältöön

Miten vauva tulee ulos?

28.10.2018 klo 19:53 - Tuottanut Väestöliitto
Lapsille kannattaa kertoa rehellisesti vauvan syntymästä. Kuten esimerkiksi, että: ”Vauva viihtyy hyvin äidin mahassa. Se kasvaa ja liikkuu vauvan kodissa tai kohdussa. Kun vauva on valmis, vauva syntyy. Voi myös sanoa, että vauva syntyy vauvareiän tai emättimen kautta. Sitten perheessä on uusi vauva, ja vanhemmat saavat vauvansa syliin ja voivat helliä vauvaa.”

”Meidän neiti on kovasti kysellyt mistä lapset tulee ja olen selvittänyt miten hän ja veli syntyivät. Neiti syntyi sektiolla ja olen selittänyt siihen liittyneet tapahtumat. Seuraavaksi kysymys oli miksi hän tuli leikkauksella ja veli äidin pimpistä.” (vanhemman vastaus)

Vanhemmat voivat käyttää yksinkertaisi sanoja, joita lapsi tajuaa ja jotka vanhemmasta tuntuvat sopivilta. Lääketieteelliset sanat tekevät asian turhaa vaikeaksi. Siksi kannattaa käyttää arkisia ja kuvailevia sanoja. Voi myös kertoa, että joskus lääkäri leikkaa vauvan ulos vatsasta.

”Avoimesti ja ikätasoisesti olemme asioista keskustelleet. Kaksosieni syntymästä kerroin, että lääkäri leikkasi pojat masusta koska sillä tavalla oli turvallisinta syntyä. Katsottiin arpea yms… Isosisko sitten kertoi pojille, että lapset yleensä syntyy pimpistä. Sitä pojat hetken nauroivat, mutta nyt tietävät ja ovat tyytyväisiä vastauksiin.” (vanhemman vastaus)

 

”Tiukimmat kysymykset olen vielä kiertänyt ja pelannut vähän aikaa, että järki ehtisi edes vähän kasvaa päähän ennenkö menee kaikille kertomaan että meidän äitin pimpistä tulee kohta minulle vauva-kaveri.” (vanhemman vastaus)

 

”On aika monta kyselyä jo ollut siitä, että mistä se aikoo ulos tulla?  Suun kauttako? Tuleeko se navasta? ”Kuule nyt pitää syödä se puuro… En ole ylpeä tavasta jolla olen asian hoitanut, mutta nuo pienet insinöörin alut haluavat jokaisesta asiasta tietää ihan kaiken.” (vanhemman vastaus)

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...