Siirry sisältöön

Mitä vastaan pienen lapsen kysymyksiin koronasta?

26.03.2020 klo 08:21 - Tuottanut Koulutus Elämään Säätiö
Vallitseva korona tilanne ja sen mahdolliset seuraukset mietityttävät kaikin puolin meitä aikuisia, mutta myös lapselle asia herättää paljon pohdiskelua. Moni vanhempi miettii, mitä pienelle lapselle tulisi kertoa tai vastata. Kokosimme pienten lasten mieltä askarruttavia kysymyksiä sekä vastasimme niihin. Pienen lapsen kanssa on tärkeää muistaa lempeät ja toivoa luovat sanat, olla läsnä ja kuulla lasta. Luo kotiin rauhallinen ja turvallinen tunnelma pitämällä rutiinit ja säännöt mahdollisimman samanlaisina kuin ennenkin.

Pienten lasten mahdollisia kysymyksiä koronasta ja lempeitä, toivoa luovia vastauksia

 

Voinko minä tulla kipeäksi? Kyllä, mutta korona-pöpö on lapsilla yleensä flunssan kaltainen. Jos pöpö tulee, selviämme siitä.

Miksi vierailta ei voi tulla syntymäpäiville? Yritämme yhdessä estää pöpöpn leviämisen. Siksi kukaan ei tule sisälle kylään, emmekä tapaa kavereita nyt. Pidetään sitten myöhemmin synttärit, joihin voit kutsua kenet haluat.

Voinko tulla mukaan kauppaan? Haluaisit tulla äidin/ isän mukaan kauppaan. Se olisi mukavaa. Korona-pöpön takia vain aikuinen voi käydä kaupassa. Mitä mukavaa voisit tehdä sillä aikaa?

Voiko korona-virukseen kuolla? Me kaikki kuolemme joskus, kun on sen aika. Ei koskaan tiedä milloin se on. Siksi on tärkeää nauttia siitä mitä tekee ja kertoa rakastavansa perhettä.

Voidaanko mennä isovanhemmille kylään? Haluat mennä isovanhemmille kylään. Kiva ajatus. Nyt emme voi mennä pitkään aikaan kylään, koska yritämme estää korona-pöpön leviämisen. Taidat olla pettynyt, kun emme voi nähdä isovanhempia. Lähetetäänkö videoterveisiä?

Voidaanko mennä harrastuksiin/ sisäleikkipuistoon/ leikkiä naapurien kanssa…? Tosi kiva idea. Mennään vain joku kerta. Jumpataanko tänään kotona?

 

Kuule lasta, ole läsnä ja luo kotiin rauhallinen ja turvallinen tunnelma

 

Pienelle lapselle kannattaa kertoa niistä asioista, jotka häntä askarruttavat. Kaikkia ei välttämättä mietitytä juuri samat asiat.

Maailmalla kiertää korona pöpö. Se aiheuttaa nuhaa ja yskää.

Nyt yritämme yhdessä estää pöpön leviämistä. Siksi emme voi nyt tavata kavereita pihalla.

Siksi äiti/isä on kotona töissä ja sinun pitää leikkiä rauhallisia leikkejä. Sinä et mene nyt päiväkotiin pitkään aikaan. / Päiväkodissa on nyt vähän lapsia, koska toiset vanhemmat voivat hoitaa lapsiaan kotona. Äidin/ isän pitää mennä töihin ja sinun päiväkotiin.

Vanhat ihmiset voivat tulla todella kipeiksi pöpöstä. Siksi emme näe isovanhempia. Nyt meidän pitää puhua paljon videopuheluita.

Muistatko sen käsienpesu-videon? Käsiä pitää pestä hyvin, jotta kaikki pöpöt pysyvät poissa.

Mitä sinä ajattelet korona-pöpöstä?

Lievitä lapsen tunteita pelkoa ja pettymystä. Kaikki tunteet ovat tärkeitä ja me selviämme niistä yhdessä. Pysy itse rauhallisena keskustellessa. Lapsen tunnemyrskyn edessä voit ajatella, että nyt lapseni tarvitsee apuani tunteiden tyynnyttämisessä. Luo kotiin rauhallinen ja turvallinen tunnelma pitämällä rutiinit ja säännöt mahdollisimman samanlaisina kuin ennenkin.

Lapsi vaistoaa vanhemman tunnetiloja. Vanhemman ahdistus voi lisätä pienen lapsen kiukunpurkauksia, painajaisia tai univaikeuksia. Tämän vuoksi lapselle tulisi selittää vanhemman omia tunnetilojaan ja sitä miksi äiti/ isä on nyt huolissaan työtilanteesta, stressaantunut tai peloissaan pöpön leviämisestä. Pura omaa ja lapsen ahdistusta tai stressiä huumorilla, heittäytymällä mukaan lapsen leikkiin, laulakaa, kuunnelkaa musiikkia, lukekaa kirjoja sylikkäin, ulkoilkaa tai tehkää vaikka yhdessä rauhoittumisharjoituksia:

Hengitysharjoitus pehmolelulla: Maatkaa yhdessä lattialla. Asettakaa pehmolelu mahan päälle. Tutkikaa, miten pehmolelu liikkuu nopeasti/ pitkään/ rauhallisesti hengittäen.

Hierominen/ sively ja samalla tarinan kertominen: (Lapsen lempilelun nimi tai Nalle) etsii omaa kotiaan. Nalle on surullinen. Hän on eksyksissä. Nalle etsii kotiaan varpaista, sormen päistä, masusta, kyljestä, selästä, päälaelta. Kainalossa Nalle näkee jotain maailman parasta ja rakkainta. Mitä arvelet että Nalle näkee? Nalle näkee sinut rakkaani ja löytää kotiin. Minkälainen tunne Nallelle nyt tuli?

Turvaa ja rakkautta kannattaa vaalia sanomalla usein: ”Minä rakastan sinua juuri tuollaisena kuin sinä olet”.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...