BETA Siirry sisältöön

Mitä tehdä, kun nuori tulee humalassa kotiin?

Julkaistu 23.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Ihan ensiksi selvitä, missä kunnossa nuori on ja onko hänen terveytensä vaarassa. Hälytä tarvittaessa apua. Nuori on saattanut juoda nopeasti suuria määriä alkoholia, joten hänen tilansa voi vielä huonontua. Tarkkaile, herättele ja valvo nuorta.

Jos nuoren humalatila ei vaikuta vaaralliselta, laita hänet nukkumaan. Pidä kuitenkin huolta, ettei hänellä ole tukehtumisvaaraa. Tässä kohtaa ei kannata ruveta kasvattamaan tai saarnaamaan, sillä ei voita mitään. Nuoren aivot eivät vastaanota nyt tietoa, joten keskustelut on järkevää käydä vasta sitten kun nuori on selvinnyt.

Voit onnitella itseäsi, jos nuori turvautuu sinuun.

Jos nuori uskaltaa tulla humalassa kotiin, voit onnitella itseäsi, sillä hän luottaa siihen, että voi tulla huonossa kunnossa luoksesi ja turvaan. Hän tietää saavansa sinulta tukea ja apua, vaikka itse on ehkä tehnyt kielletyn teon tai virhearvioinnin. Liian moni nuori pelkää ja sammuu vaaralliseen paikkaan tai luottaa kavereiden huolenpitoon. Kaverit voivat kuitenkin samassa tilassa tai eivät havaitse sinun nuoresi huonoa kuntoa. Kerro myös nuorellesi, että arvostat hänen luottamustaan.
Jos on pienikin mahdollisuus, että nuoresi nauttii alkoholia, sinun on pysyteltävä selvin päin. Näin voit tarvittaessa itse lähteä hakemaan nuorta tai selvittelemään tilanteita.

Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Lue lisää:

Nuoret ja päihteet
Nuoret, alkoholi ja kaverit
Milloin ja miten kerron alkoholista nuorelle?
Miten keskustelen nuoren kanssa alkoholinkäytöstä?
Mitä tehdä, jos nuori pyytää sinua ostamaan alkoholia?

Oliko tästä sinulle apua?

Ei ollenkaan
Erittäin paljon

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vanhempien väliset suhteet eron jälkeen

Erotilanteessa voi olla aikuisena välillä vaikeaa pysyä asiallisena ja ”aikuisena” toiselle vanhemmalle. Älä silti hauku tai arvostele toista...

Pois muuttavan vanhemman yhteydenpito lapsiin

Pidä katkeamatonta yhteyttä lapsiin tapaamisten ja puheluiden, tekstiviestien sekä sähköpostin välityksellä eron jälkeen. Se antaa lapselle...

Vinkkejä vanhemmille eron jälkeiseen elämään

Jos olet etävanhempi, pidä lapseen yhteyttä säännöllisesti. Näin lapsi saa varmuuden, ettet ole kadonnut hänen elämästään.