Siirry sisältöön

Mitä tarkoittavat tunnetaidot?

28.10.2018 klo 20:31 - Tuottanut Väestöliitto
Tunnetaitojen opettaminen tarkoittaa, että lapselle kerrotaan tunteista ja siitä, miltä ne tuntuvat ja miksi ne tulevat. On hyvä kertoa, etteivät tunteet ole vaarallisia, vaan menevät ihan itsestäänkin ohi. Niitä voi myös itse ohjailla.

Pienillä lapsilla on paljon tunteita! He myös näyttävät ne avoimesti, eivätkä teeskentele. Tunteet tuntuvat mielessä ja kehossa. Lapsen on usein vaikeaa ymmärtää, mitä kaikki tunteet ja olotilat tarkoittavat ja miten niiden kanssa pärjää.

Tunne voi olla vahva ja se antaa voimaa tehdä vaikka mitä. Mutta pelkkää tunnetta ei saa uskoa. Täytyy aina ajatella myös järjellä, mitä kannattaa tehdä.

On olemassa kivoja tunteita ja kurjia tunteita. Kaikilla on kaikenlaisia tunteita. Tunne on pelkkä tunne, ei hyvä eikä paha. Huonot tunteet kannattaa opetella päästämään nopeasti pois ja etsiä itselle parempi tunne.

Tunteiden kanssa oppii pärjäämään, kun opettelee. Tunteita voi nimetä, tunnistaa ja huomata. Voi myös opetella taitoja, joiden avulla selviytyy hankalan tunteen yli. Omaa tunnetta voi opetella ohjaamaan mukavampaan suuntaan.

Vaikka tunne sanoisi mitä, ihmisen on kuitenkin toimittava oikein. Ketään ei saa väkisin halailla tai pusuttaa, eikä ketään saa satuttaa tai kiusata. Tunteista puhuminen on tärkein ja paras tunnetaito.

Tärkeitä tunnetaitoja voi opettaa. Joustavuus tarkoittaa sitä, että lapsi yrittää uudelleen vastoinkäymisen jälkeen, ja ohjaa ajatukset myönteiseen. Tätä ominaisuutta voi kasvatuksen kautta vahvistaa olemalla läsnä, hyväksymällä lapsen tunteet ja ohjaamalla niitä myönteiseen.

“Kaikki kääntyy kyllä hyväksi” ja “Kaikki on hyvin nyt” ovat terveellisiä tunteita ja ajatuksia rauhoittamaan itseä ja lasta. Jos saa ikävyyden ja hankaluuden tuntumaan yhteiseltä ponnistukselta, joka päättyykin selviytymiseen ja mukavaan tunteeseen, on tehnyt juuri oikein.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...