Siirry sisältöön

Mitä on tärkeää muistaa seksilelujen kanssa?

10.07.2019 klo 16:09 - Tuottanut Väestöliitto
Seksivälineiden kanssa on erittäin suositeltavaa käyttää kondomia silloin, kun esineen puhtaudesta ei ole täyttä varmuutta tai jos samalla esineellä leikkii useampi henkilö. Näin vältetään seksitautitartunnat ja tulehdukset. Seksivälineet on syytä pestä käytön jälkeen. Varmista ennen käyttöä, että seksiväline on ehjä.

Seksivälineiden käyttöön on syytä perehtyä lukemalla tuotteen käyttö-ohjeet.  Jos ostat välineen, joka laitetaan esimerkiksi emättimeen tai peräaukkoon, huomioi sen materiaali. Jos se on tehty esimerkiksi lateksista tai silikonista, se määrittää muun muassa sen, millainen liukuvoide sen kanssa voi käyttää. Muista myös liukuvoiteen ja kondomien yhteensopivuus, josta voit lukea tästä.

Jos sinulla on luonnonkumi eli lateksiallergia, ole erityisen tarkka siitä, millaisia seksileluja otat käyttöösi. Tuoteselosteesta selviää, sisältääkö tuote lateksia.

Erityisesti PVC-materiaalista tehdyt seksivälineet voivat aiheuttaa allergiaoireita PVC – muovin sisältämän ftalaatin johdosta. Käytä sen takia PVC- muovia sisältävien tuotteiden sekä Jelly-seksilelujen kanssa kondomia.

Turvallisesti seksivälineiden kanssa

Kondomin saa rullattua vibraattoreiden, dildojen sekä anaalikuulien eli peräaukkoon työnnettävien kuulien päälle. Tekoperäaukkoa (tekoanus) ja tekoemätintä (tekovagina) käytettäessä peniksen päälle voi rullata kondomin.

  • Kun otat seksivälineen ensikertaa käyttöön, pese se saippualla ja lämpimällä vedellä.
  • Jos dildoa tai seksivälinettä käytetään peräaukossa ja emättimessä: vaihda kondomi vaihtaessa välinettä peräaukosta emättimeen tai pese se välissä sillä peräaukosta voi siirtyä emättimeen kuulumattomia bakteereita, jotka voivat aiheuttaa emätintulehduksen tai virtsatieinfektion.
  • Seksitaudit tarttuvat myös seksilelujen välityksellä – Jos seksilelun jakaa muiden kanssa, sen voi suojata esimerkiksi kondomilla.
  • Lelujen kanssa on hyvä käyttää liukuvoidetta. Liukuvoide suojaa limakalvoja.
  • Kun käytät vibraattoria anaaliseksissä, ole erityisen varovainen, ettei peräsuolen sulkijalihas supistu yllättäen koska siitä voi seurata seksilelun päätyminen sisälle peräsuoleen. Anaalitappia eli peräaukkoon laitettavaa tappia hankkiessa valitse tuote, jossa on kanta eli peräsuolen ulkopuolelle jäävä osa. Se on turvallinen.
  • Emättimeen tai peräsuoleen ei saa laittaa mitään, mikä saattaa vahingoittaa limakalvoja tai voi rikkoutua sisään.

Seksivälineiden ei pitäisi aiheuttaa oireita tai vahingoittaa kehoa. Jos seksiväline aiheuttaa iho-oireita tai kutinaa, lopeta sen käyttö tai kokeile sen kanssa kondomia, naisten kondomia tai suuseksisuojaa.

 Kuinka seksileluja huolletaan?

Käytitpä seksilelua yksin tai muiden kanssa, pese seksilelu käytön jälkeen lämpimällä vedellä ja tarvittaessa myös saippualla. Muista, oikosulun riskin vuoksi patterillisia tai elektronisia välineitä ei saa upottaa veteen.

Huolellinen seksivälineen peseminen on erityisen tärkeää erityisesti silloin, kun seksilelussa on liukuvoidetta, se on ollut sukuelimen sisällä tai sinne on laitettu sukuelin. Pesun lisäksi myös kuivaaminen on tärkeää, ettei tuote homehdu.

Älä käytä seksivälinettä, joka on vahingoittunut tai sen pinta on rikki tai lohkeilee. Seksilelusta ei saa irrota tikkuja, muovin palasia tai muuta materiaalia. Jos patterit ovat syövyttäneet seksivälinettä, sitä ei voi enää käyttää.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...