Siirry sisältöön

Mitä on tärkeää muistaa seksilelujen kanssa?

Julkaistu 10.07.2019 - 10.07.2019 klo 16:09 - Tuottanut Väestöliitto
Seksivälineiden kanssa on erittäin suositeltavaa käyttää kondomia silloin, kun esineen puhtaudesta ei ole täyttä varmuutta tai jos samalla esineellä leikkii useampi henkilö. Näin vältetään seksitautitartunnat ja tulehdukset. Seksivälineet on syytä pestä käytön jälkeen. Varmista ennen käyttöä, että seksiväline on ehjä.

Seksivälineiden käyttöön on syytä perehtyä lukemalla tuotteen käyttö-ohjeet.  Jos ostat välineen, joka laitetaan esimerkiksi emättimeen tai peräaukkoon, huomioi sen materiaali. Jos se on tehty esimerkiksi lateksista tai silikonista, se määrittää muun muassa sen, millainen liukuvoide sen kanssa voi käyttää. Muista myös liukuvoiteen ja kondomien yhteensopivuus, josta voit lukea tästä.

Jos sinulla on luonnonkumi eli lateksiallergia, ole erityisen tarkka siitä, millaisia seksileluja otat käyttöösi. Tuoteselosteesta selviää, sisältääkö tuote lateksia.

Erityisesti PVC-materiaalista tehdyt seksivälineet voivat aiheuttaa allergiaoireita PVC – muovin sisältämän ftalaatin johdosta. Käytä sen takia PVC- muovia sisältävien tuotteiden sekä Jelly-seksilelujen kanssa kondomia.

Turvallisesti seksivälineiden kanssa

Kondomin saa rullattua vibraattoreiden, dildojen sekä anaalikuulien eli peräaukkoon työnnettävien kuulien päälle. Tekoperäaukkoa (tekoanus) ja tekoemätintä (tekovagina) käytettäessä peniksen päälle voi rullata kondomin.

  • Kun otat seksivälineen ensikertaa käyttöön, pese se saippualla ja lämpimällä vedellä.
  • Jos dildoa tai seksivälinettä käytetään peräaukossa ja emättimessä: vaihda kondomi vaihtaessa välinettä peräaukosta emättimeen tai pese se välissä sillä peräaukosta voi siirtyä emättimeen kuulumattomia bakteereita, jotka voivat aiheuttaa emätintulehduksen tai virtsatieinfektion.
  • Seksitaudit tarttuvat myös seksilelujen välityksellä – Jos seksilelun jakaa muiden kanssa, sen voi suojata esimerkiksi kondomilla.
  • Lelujen kanssa on hyvä käyttää liukuvoidetta. Liukuvoide suojaa limakalvoja.
  • Kun käytät vibraattoria anaaliseksissä, ole erityisen varovainen, ettei peräsuolen sulkijalihas supistu yllättäen koska siitä voi seurata seksilelun päätyminen sisälle peräsuoleen. Anaalitappia eli peräaukkoon laitettavaa tappia hankkiessa valitse tuote, jossa on kanta eli peräsuolen ulkopuolelle jäävä osa. Se on turvallinen.
  • Emättimeen tai peräsuoleen ei saa laittaa mitään, mikä saattaa vahingoittaa limakalvoja tai voi rikkoutua sisään.

Seksivälineiden ei pitäisi aiheuttaa oireita tai vahingoittaa kehoa. Jos seksiväline aiheuttaa iho-oireita tai kutinaa, lopeta sen käyttö tai kokeile sen kanssa kondomia, naisten kondomia tai suuseksisuojaa.

 Kuinka seksileluja huolletaan?

Käytitpä seksilelua yksin tai muiden kanssa, pese seksilelu käytön jälkeen lämpimällä vedellä ja tarvittaessa myös saippualla. Muista, oikosulun riskin vuoksi patterillisia tai elektronisia välineitä ei saa upottaa veteen.

Huolellinen seksivälineen peseminen on erityisen tärkeää erityisesti silloin, kun seksilelussa on liukuvoidetta, se on ollut sukuelimen sisällä tai sinne on laitettu sukuelin. Pesun lisäksi myös kuivaaminen on tärkeää, ettei tuote homehdu.

Älä käytä seksivälinettä, joka on vahingoittunut tai sen pinta on rikki tai lohkeilee. Seksilelusta ei saa irrota tikkuja, muovin palasia tai muuta materiaalia. Jos patterit ovat syövyttäneet seksivälinettä, sitä ei voi enää käyttää.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

VELKAANTUMINEN | Milloin homma lähtee lapasesta?

Velkaantuminen muodostuu ongelmaksi silloin, kun velan määrä on liian suuri suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin. Ylivelkaantumisen...

LAINARAHA I Kannattaako massia lainata?

Lainanotossa on kuitenkin aina riskinsä, sillä laina on aina maksettava takaisin. Mikäli lainanottaja ei ole tietoinen lainaamisen säännöistä,...

TUBETTAMINEN I Miks se on joku juttu ja miks sitä tehdään?

Internetin yleistymisen ja sen nopeuksien kasvun myötä, kenen tahansa ihmisen on helppo ladata tai striimata mitä vain internetiin. Ja siitä on...