Siirry sisältöön

Mitä on ikätasoinen kehotunnekasvatus?

28.10.2018 klo 17:56 - Tuottanut Väestöliitto
Ikätasoisuus ja oikea-aikaisuus ovat tärkeitä asioita. Lapsen täytyy saada olla lapsi ja hänen kehitysvaihettaan ja viattomuuttaan pitää arvostaa. Se tarkoittaa, ettei häntä rasiteta aikuisten vastuilla, eikä asioilla, joita hän ei pysty vielä ymmärtämään tai jotka jopa pelottavat. Ikätasoisuus tarkoittaa myös sitä, että lapsi saa iälleen tarpeelliset ja hyödylliset tiedot, taidot ja asenteen.

“Lapsemme ovat vielä sen verran pieniä, että kovin paljon seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä / tilanteita ei ole vielä ollut. Olen sitä mieltä, että kysymyksiin vastataan / asioita opetellaan lapsen tuodessa niitä esiin, toisilla se on 3-vuotiaana toisilla 6-vuotiaana.” (vanhemman vastaus)

Lapsen oma perhe tuntee hänet parhaiten, ja kasvatus tapahtuu silloin luontevimmin vanhempien taholta. Toisaalta lapsi ilmentää ja kysyy näitä asioita myös muualla kuin kotona. Silloin vastaamassa ovat kummit, vaarit, mummit tai päivähoidon ammattilaiset. Myös heidän sanansa ja suhtautumisensa välittävät asenteita lapselle.

Pieni lapsi tarvitsee tietoja ja taitoja kehon toiminnasta, käytöstavoista, turvataidoista ja tunteista. Näitä asioita kannattaa opettaa jo pikkulapsille. Alle kouluikäisten lasten kohdalla puhummekin kehotunnekasvatuksesta.

“Lapsen seksuaalikasvatus on asia joka varmasti herättää puhetta ja tunteita. Itse olen sitä mieltä, että lapsille on puhuttava suoraan, selkeästi ja ikätasoisesti ,koska lapset eivät ole tyhmiä. Ja jos lapsi kysyy, niin kyllä siihen tulee myös vastata, ettei lapselle tule tunnetta valehtelusta, salailusta, tai että kyselyssä olisi jotain väärää. Koulutuksilla olisi paljonkin tarvetta varsinkin nykyään, kun on kaikenlaisia perheitä tapoja ja kulttuureita.” (vanhemman vastaus)

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...