Siirry sisältöön

Miksi lapselle kannattaa lukea pelottavia tarinoita?

22.07.2022 klo 14:36 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Pelottavat sadut ovat lapselle erinomainen mahdollisuus käsitellä pelon tunnetta ja kuinka kontrolloida sitä. Kirjan kanssa pelon kontrollointi on helppoa myös sen suhteen, että kirjan pystyy sulkemaan koska tahansa.

Enemmistölle lapsia pelottavan asian näkeminen luo pelkoja helpommin kuin kuultu teksti. Kuvien ja elokuvien kanssa tuleekin olla tarkkana ja noudattaa suosituksia –  ja toki myös esimerkiksi väkivallalla mässäilevä teksti on tarpeetonta. Lapsissa on paljon yksilöllisiä eroja ja vanhempi on tässä asiantuntija. Aran lapsen kanssa kannattaa joskus kuitenkin kokeilla jännittävämpää tarinaa, mutta niin, että lapsi tuntee olevansa turvassa.

Lapsen mielikuvitusmaailma on erilainen kuin aikuisen, ja tätä voi olla hankalaa ymmärtää. Lapsi hahmottaa asioita omista lähtökohdistaan, eivätkä hänen mielikuvansa tai pelkonsa ole samanlaisia kuin aikuisen. Lasten leikeissä kamalia asioita tapahtuu usein ja se on yksi tapa harjoitella tunteiden ilmaisua, pelottavien asioiden kohtaamista ja vaikkapa sosiaalisia suhteita – samalla tavoin toimivat myös kirjat.

Pelottava satu voi osaltaan kasvattaa lapsen resilienssiä – lapsi joka tapauksessa kohtaa pelottavia asioita kasvaessaan, ja sadut ovat yksi tapa oppia siitä, miten reagoi, kun pelottaa. Vanhemmat ovat viime vuosikymmeninä alkaneet välttää pelottavien satujen lukemista lapsille juuri siitä pelosta, että lapselle voisi syntyä niistä traumoja. Tarinoista syntyy traumoja kuitenkin hyvin harvoin ja silloinkin kyse on enemmänkin siitä, että lasta pelottaa ja vanhempi pakottaa kuuntelemaan. Siis silloin kun lapsi ei jostain syystä halua kertoa aikuiselle pelosta, tai vanhempi ei tunnista, ymmärrä tai halua kuulla lapsen pelkoa. Lapsi voi yllättävässäkin kohdassa sanoa, että nyt pelottaa liikaa! Vanhemman onkin syytä olla valppaana ja vaikka silloin tällöin tarkistaa lapselta, haluaako hän jatkaa tarinaa.

Lapset lähtökohtaisesti rakastavat jännittäviä tarinoita. Lapsi voi olla se joka pyytää hurjempaa kertomusta  – hirviöitä, taikoja, kummituksia ja zombieita! Näiden kautta lapsi pääsee vaarallisiin seikkailuihin ja kohtaamaan hurjia vastustajia ja sitten voi sulkea kirjan. Kirjan kautta tämän voi tehdä yhdessä vanhemman kanssa ja samalla tietää koko ajan olevansa turvassa. Se on erinomainen tapa opettaa tunteiden ja selviytymiskeinojen tunnistamista ja käsittelyä. Lapselle on tärkeää päästä käsittelemään hankalia tunteita, joita pelottavat tarinat voivat aiheuttaa: ahdistusta, surua, hämmennystä tai vihaa. Parhaimmillaan jokaisen tarinan jälkeen lapsi saanut lisää työkaluja käsitellä näitä tunteita.

Lapsen sosiaalisuus, mielikuvitus, eläytymiskyky ja empaattisuus vahvistuvat tarinoiden lukemisen myötä. Lisäksi lukeminen kehittää lapsen kuuntelutaitoa, keskittymistä, sanavarastoa ja muistia. Tutkimuksissa on myös näyttöä että lapsi, jolle luetaan säännöllisesti, on oikeudenmukainen ja pärjää hyvin porukassa. Yhdessä lukemisesta hyötyy sekä lapsi että aikuinen: se luo vuorovaikutusta lapsen ja aikuisen välille, siinä ollaan lähekkäin ja lukeminen auttaa myös kuulemaan lapsen ajatuksia erilaisista kertomuksista? Päivittäinen iltasatuhetki on hyvä keino tuoda lukeminen osaksi arkea ja tällä tapaa saada lukeminen lapselle arkiseksi asiaksi, johon hän tottuu ja toivottavasti myös kaipaa.

 

Lähteitä:
Why children shoud read scary books
5 syytä lukea lapselle
5 faktaa lukemisesta
HS -Kirjojen lukemisesta on hyötyä muistille ja empatiakyvylle

Julkaistu 30.3.2020

Päivitetty 22.7.2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...