Siirry sisältöön

Huomioi nämä, kun puhut lapselle koronaviruksesta

11.07.2022 klo 15:09 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Koronavirus voi herättää lapsissa ja vanhemmissa epävarmuutta ja monenlaisia tunteita. Perheiden on sopeuduttava erilaisiin rutiineihin ja toimintatapoihin. Vanhemman tehtävä on helpottaa lapsen huolta tilanteessa.

Lohduta lasta

Lapsen on tärkeää saada ilmaista asiat, jotka häntä huolestuttaa. Itkevä lapsi on hyvä ottaa syliin, kertoa, että aikuinen on häntä varten. Aikuisen tehtävä on yrittää pysyä itse rauhallisena, antaa tilaa myös itkulle ja huolelle, sekä luoda toivoa siihen, että tilanteesta selvitään.

Kysy lapsen ajatuksista

Kysy lapselta, mitä hän on viimeisimmäksi kuullut koronaviruksesta ja millaisia tunteita ja ajatuksia uutiset herättävät?  Yritä kuunnella tarkasti mitä lapsi sanoo ja voit myös tarkistaa ymmärsitkö mitä hän tarkoitti? Tietoa asiasta todennäköisesti kantautuu jokaisen lapsen korviin. Tästä syystä vanhemman on hyvä puhua asiasta lapsen kanssa, ihan jo kertoakseen, että vanhempi tietää tilanteesta. Kun keskustelee asiasta lapsen kysymyksistä ja tunteista käsin, voi olla paljon helpompaa ymmärtää lapsen mahdollisia pelkoja ja myös oikaista väärinkäsityksiä. Lapsen käsitys asiasta voi poiketa paljonkin faktoista ja aikuisen näkökulmasta. Lapsella voi olla mielessään myös jotain aivan muita asioita, kannattaa siis myös kysyä mitä kuuluu – muutenkin kuin koronavirukseen liittyen.

Väärinkäsitykset

Lapselle monet koronavirukseen liittyvät sanat voivat olla vieraita. Uutisissa ja vanhempien puheissa toistuvat sanat kuten karanteeni, altistus, eristys, pörssikurssit tai Covid-19. Näiden merkitykset ovat tuskin tuttuja lapsille ja niistä voi syntyä myös monia väärinkäsityksiä. Mikäli lasta kiinnostaa, voitte yhdessä miettiä sanojen selityksiä. Joihinkin kysymyksiin voi olla aikuisenkin vaikea vastata. Jos lapsi kysyy asioita, joita vanhempi ei tiedä, voi luvata ottaa asiasta selvää.  Lapselle kannattaa sanoa, että aikuiset tekevät parhaansa, etteivät tartunnat leviäisi ja uutta tietoa saadaan koko ajan.

Pelot

Ihan kuten meissä aikuisissa on yksilöllistä eroa sen suhteen, miten toimimme ja reagoimme stressaavassa, ahdistavassa tai pelottavassa tilanteessa, myös lapset eroavat siinä. Toinen vetäytyy ja hiljenee ja toinen voi olla erityisen levoton. Koronan erityinen stressaavuus on siinä, ettemme tiedä millainen koronvirus tilanne tulevaisuudessa on  ja tuntematon on mielelle usein erityisen hankala asia käsitellä. Lasta voi pelottaa tuleeko hän itse kipeäksi tai tuleeko vanhempi tai joku muu läheinen kipeäksi. Riskiryhmiin kuuluvat läheiset voivat huolestuttaa. Parasta mitä aikuinen voi tehdä on pysyä itse rauhallisena, kuunnella lasta ja vaikka toistaa lapsen sanoja: ”Sinua pelottaa, että mummi saa viruksen.” Silloin lapselle syntyy kokemus siitä, että hänen pelkonsa on otettu todesta. Lapsen kanssa voi yhdessä miettiä mitkä ovat tosiasiat ja vahvistaa tunnetta siitä, että hän on turvassa juuri nyt.

Pettymykset

Poikkeuksellinen tilanne muuttaa monen lapsen arkea ja voi tuottaa paljon pettymyksiä. Suunnitellut matkat, juhlat ja menot peruuntuvat. Lapsi saa olla pettynyt ja aikuinenkin voi kertoa olevansa pettynyt tilanteeseen. On hyvä puhua siitä, miksi on tärkeää toimia nyt näin ja mihin voimme itse vaikuttaa. Yhdessä voi miettiä mitä voimme tehdä tässä nykyisessä tilanteessa niin, että on myös hauskoja hetkiä. Ja haaveilla tulevasta, kun perutut asiat taas toteutuvat.

Muutakin tekemistä

Niin aikuisen kuin lapsenkin on hyvä huolehtia siitä, että on myös muuta ajateltavaa, puhuttavaa ja tekemistä. Mieli tarvitsee taukoja uutisten paljoudesta ja tilanteen jatkuvasta päivittymisestä. Perheessä voidaan miettiä, mitä voidaan tehdä yhdessä ja erikseen, jotta kaikkien hyvinvointi turvataan. Yhteiset peli- liikunta- ja ruutuajat ovat nyt tärkeitä. Muistetaan myös soittaa videopuheluita isovanhemmille tai erityisesti niille läheisille, jotka ovat yksin. Ehkä lapset voivat vaikka keksiä esityksen, joka esitetään videopuhelussa?

Koronavirus tilanne muuttuu ja päivittyy jatkuvasti. Vanhemman on hyvä olla selvillä siitä, mitkä viranomaisohjeistukset ovat. Päiväkotien, koulujen, harrastustoiminnan ja yleisten palveluiden viestintää kannattaa seurata. Lapsen ei tarvitse tietää kaikkea, mutta lapselle tuo turvaa se, että vanhempi on selvillä tilanteesta.

Jos kaipaat tukea, Väestöliitolla on verkossa maksuttomia palveluita pienten lasten vanhemmille.

Asiasanat: korona, koronavirus, korona-virus, corona, covid-19, covid19

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...