Siirry sisältöön

Miksi aikuinen käyttää toista aikuista seksuaalisesti hyväkseen

31.07.2019 klo 14:36 - Kirjoittanut Heli Vaaranen , Johtava asiantuntija, psykoterapeutti , Väestöliitto
Täysi-ikäisten välinen seksuaalinen hyväksikäyttö on ollut pitkään vaiettu asia. Tutkija Grant Sinnamon on koonnut seitsemän askelen mallin täysi-ikäisten välisen seksuaalisen hyväksikäytön taktiikoista.

Kun aikuinen käyttää toista aikuista seksuaalisesti hyväkseen, kyseessä on seksuaalisen tyydytyksen tavoittelu mutta myös muita seikkoja. Vallanhalu, kosto tai taloudellisen hyödyn tavoittelu kuuluvat niihin. Kun aikuinen johdattelee toista aikuista seksuaalisiin tekoihin vastoin tämän tahtoa, engl. grooming, kyseessä on kuitenkin aina hyväksikäyttö. Tutkimukset kertovat että seksuaalisen hyväksikäytön kohde on usein suojaton, vailla turvaverkkoja ja haavoittuvaisessa elämäntilanteessa. Tällöin uhri on altis manipuloinnille. Hyväksikäyttö alkaa uhrin psykologisella ja tunteisiin vetoavalla taivuttelulla.

Vaikka aikuisella tavallisesti on omat rajat ja tietoa siitä, millainen toiminta on turvallista ja oikein, manipuloiva henkilö saa toiminnallaan toisen rajat hämärtymään. Lisäksi manipuloiva henkilö ulottaa taivuttelunsa myös uhrin lähipiiriin, jolloin uhrilla ei ole ketään, kenen puoleen kääntyä.

Hyväksikäytön tekniikoilla uhri ja tämän lähipiiri johdatellaan uskomaan että tekijä on ainoastaan hyvä ja luotettava. Siksi aikuisten välisessä seksuaalisessa hyväksikäytössä uhrin olisi haettava tukea oman lähipiirin ulkopuolelta; terveydenhuollon ammattilaisilta ja poliisilta.

Lähde:

Sinnamon, Grant (2017): The Psychology of Adult Sexual Grooming: Sinnamon’s Seven-Stage Model of Adult Sexual Grooming; teoksessa Petherick, W ja Sinnamon, G (2017): The Psychology of Criminal and Anti-Social Behavior. Elsevier, New York.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Väkivaltaa Kokeneet Miehet

Väkivaltaa Kokeneet Miehet auttaa henkistä tai fyysistä väkivaltaa lähisuhteissaan tai kadulla kokeneita miehiä. Keskusteluapua on tarjolla...

Erosta Elossa – erokriisiapua miehille

Erosta Elossa tukee ja opastaa miehiä ero-ongelmien käsittelyssä ja niistä selviämisessä tarjoamalla henkilökohtaista keskusteluapua, neuvontaa...

Sinulle nuori, jonka vanhempi on sairastunut syöpään

Vanhemman sairastuminen syöpään voi olla rankka asia kohdata. Se herättää meissä monia kysymyksiä ja tunteita. Tälle sivustolle on kerätty...