Siirry sisältöön

Mikä on HPV-rokote?

15.08.2022 klo 15:16 - Tuottanut Väestöliitto
Se on rokote, joka ehkäisee lähes kaikilta papilloomavirusinfektioilta, niiden aiheuttamilta syövän esiasteilta ja itse syöviltä. Se kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Rokotteen saavat maksutta kaikki 10–12-vuotiaat eli 5.–6.-luokkalaiset. Täyden rokotesuojan saamiseen kuuluu kaksi rokoteannosta. Ensimmäinen annos annetaan viidennellä luokalla ja toinen kuudennella luokalla.

Mikäli on ehtinyt täyttää 15 vuotta ennen ensimmäistä annosta, niin rokotteita annetaan yhteensä kolme.

Mikä sitten on papilloomavirus ja mitä se voi aiheuttaa?

Papilloomaviruksia tunnetaan noin sata erilaista, joista vajaa puolet ovat sellaisia, jotka esiintyvät sukuelinten alueella. Papilloomavirukset aiheuttavat monia eri syöpiä sekä erilaisia haittoja. Osa niistä voi edetä esimerkiksi kohdunkaulan, siittimen ja peräaukon syöviksi. Osa pään ja kaulan syövistä on myös papilloomavirusinfektion aiheuttamia.

Syöpää aiheuttavat papilloomavirukset tarttuvat sukuelinten ihon ja limakalvon välityksellä.

Kondomin käyttö vähentää tartuntariskiä, mutta ei ehkäise tartuntaa täysin. Paras keino suojautua tartunnalta on kuitenkin kondomi ja lisäksi HPV-rokote.

Miksi HPV-rokote otetaan jo ala-asteella?

Mahdollisen syövän ja sen esiasteiden kehittymisen ehkäisemiseksi HPV-rokote tulisi antaa nuorille hyvissä ajoin ennen kuin nuori aloittaa seksielämän ja altistuu sitä kautta papilloomavirukselle.

Noin kahdeksan kymmenestä ihmisestä saa elämänsä aikana vakavalle taudille altistavan HPV-tartunnan. Riittävän nuorena otettu rokotussarja suojaa paremmin kuin myöhemmin otettu.

Mitä jos en tiedä otanko rokotteen vai en?

HPV-rokotetta on tutkittu perusteellisesti. Tilastojen mukaan se on eniten tutkittu rokote.

Toki jokaisessa rokotteessa ja lääkkeessä on mahdollisia haittavaikutuksia. Usein ainoat haittavaikutukset rokotteesta ovat kuitenkin pistokohdan mahdollinen punoitus, turvotus, kuumotus ja kipu. Joillain kuume saattaa nousta rokotteen ottamisen jälkeen.

Mikäli mietit HPV-rokotteen ottamista niin voit aina kääntyä kouluterveydenhoitajan puoleen ja keskustella hänen kanssaan aiheesta. Lisäksi kotona on tärkeää keskustella huoltajan kanssa rokotteen ottamisesta.

 

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...