Siirry sisältöön

Mikä ihmeen kaappi?

24.10.2018 klo 09:48 - Tuottanut Väestöliitto
Ulostulo tarkoittaa, että ”tulee kaapista” asian kanssa, jota muut eivät tiedä tai osaa aavistaa. Yleensä se liitetään seksuaaliseen suuntautumiseen, mutta kyseessä voi olla myös sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun liittyvä asia. Ulostulon taustalla on tarve korjata itseen kohdistuvia vääriä oletuksia ja tarve tulla kohdatuksi omana itsenään.

Ymmärrä tämä kaapissa olemisesta

  • Ihminen, joka elää kaapissa, joutuu salaamaan tärkeän osan itsestään ja identiteetistään, eikä pysty avoimesti kertomaan, mitä hän ajattelee tai toivoo. Hän voi näin ollen jäädä ulkopuoliseksi, myös vaikka hänellä onkin paljon sosiaalisia suhteita perhejäseniin ja ystäviin.
  • Kaapissa olo ja mahdollinen kaksoiselämä voi olla todella kuormittavaa. Se voi altistaa ongelmiin tai estää pyytämästä apua ongelmatilanteisiin, esimerkiksi ihmissuhteissa (kiusaaminen, ihastuminen, hyväksikäyttö).
  • Kielteisessä tai vahvasti normatiivisessa ympäristössä kaapissa oleminen voi myös olla turvallista. Ihminen saattaa myös haluta pohtia omaa sukupuoli-identiteettiä tai seksuaalista suuntautumista, eikä halua ottaa asiaa puheeksi, jos oma identiteetti ei ole selvä.

Ymmärrä tätä kaapista ulostulosta

  • Ulostulo toiselle on osoitus luottamuksesta. Ulostulo voi olla kertomista omasta, vahvasta ja vakiintuneesta identiteetistään tai sen etsimisestä: ajatusten jakamista siitä, että pohtii sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyviä asioita.
  • Arkielämässä kaapista ulostulo tarkoittaa harvoin identiteetistään kertomista erikseen, vaan osallistumista tavallisiin arkisiin keskusteluihin ja väärien oletusten korjaamista. Kaapista tullaan uudestaan ja uudestaan, ei vain kerran.
  • Kaappiin voi myös palata tilanteissa, jolloin se tuntuu turvalliselta.
  • Samastuminen vähemmistöidentiteettiin voi antaa mahdollisuuden voimavarojen ja vertaisten löytämiseen, myös vaikka kyseinen vähemmistö kohtaisi syrjintää. Kun identiteetin löytää ja pystyy olemaan sen kanssa avoimesti, siitä voi olla tärkeää pitää vahvasti kiinni, jopa korostaa toisella tavalla, kuin miten yleensä tuodaan esille ”enemmistöön kuulumista”. Vähitellen huomaa, että se on oman persoonan yksi ominaisuus muiden ominaisuuksien ohella.

Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...