BETA Siirry sisältöön

Mikä ihmeen kaappi?

Julkaistu 24.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Ulostulo tarkoittaa, että ”tulee kaapista” asian kanssa, jota muut eivät tiedä tai osaa aavistaa. Yleensä se liitetään seksuaaliseen suuntautumiseen, mutta kyseessä voi olla myös sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun liittyvä asia. Ulostulon taustalla on tarve korjata itseen kohdistuvia vääriä oletuksia ja tarve tulla kohdatuksi omana itsenään.

Ymmärrä tätä kaapissa olemisesta

  • Ihminen, joka elää kaapissa, joutuu salaamaan tärkeän osan itsestään ja identiteetistään, eikä pysty avoimesti kertomaan, mitä hän ajattelee tai toivoo. Hän voi näin ollen jäädä ulkopuoliseksi, myös vaikka hänellä onkin paljon sosiaalisia suhteita perhejäseniin ja ystäviin.
  • Kaapissa olo ja mahdollinen kaksoiselämä voi olla todella kuormittavaa. Se voi altistaa ongelmiin tai estää pyytämästä apua ongelmatilanteisiin, esimerkiksi ihmissuhteissa (kiusaaminen, ihastuminen, hyväksikäyttö).
  • Kielteisessä tai vahvasti normatiivisessa ympäristössä kaapissa oleminen voi myös olla turvallista. Ihminen saattaa myös haluta pohtia omaa sukupuoli-identiteettiä tai seksuaalista suuntautumista, eikä halua ottaa asiaa puheeksi, jos oma identiteetti ei ole selvä.

Ymmärrä tätä kaapista ulostulosta

  • Ulostulo toiselle on osoitus luottamuksesta. Ulostulo voi olla kertomista omasta, vahvasta ja vakiintuneesta identiteetistään tai sen etsimisestä: ajatusten jakamista siitä, että pohtii sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyviä asioita.
  • Arkielämässä kaapista ulostulo tarkoittaa harvoin identiteetistään kertomista erikseen, vaan osallistumista tavallisiin arkisiin keskusteluihin ja väärien oletusten korjaamista. Kaapista tullaan uudestaan ja uudestaan, ei vain kerran.
  • Kaappiin voi myös palata tilanteissa, jolloin se tuntuu turvalliselta.
  • Samastuminen vähemmistöidentiteettiin voi antaa mahdollisuuden voimavarojen ja vertaisten löytämiseen, myös vaikka kyseinen vähemmistö kohtaisi syrjintää. Kun identiteetin löytää ja pystyy olemaan sen kanssa avoimesti, siitä voi olla tärkeää pitää vahvasti kiinni, jopa korostaa toisella tavalla, kuin miten yleensä tuodaan esille ”enemmistöön kuulumista”. Vähitellen huomaa, että se on oman persoonan yksi ominaisuus muiden ominaisuuksien ohella.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

 

Oliko tästä sinulle apua?

Ei ollenkaan
Erittäin paljon

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tasavertainen vanhemmuus kaksikulttuurisessa perheessä

Tasavertaisella vanhemmuudella viitataan tässä yhteydessä sellaiseen vanhemmuuteen, jossa molemmat vanhemmat osallistuvat tasapuolisesti lapsen...

Synnytysmasennus – kuinka se oireilee ja mistä apua?

Synnytyksen jälkeinen masennus on sairaus, jonka kohtaa arviolta 10-20% synnyttäneistä äideistä. Tämä tarkoittaa 6 000 – 15 000 äitiä...

Kiintymyssuhdetta rakentamassa

Kun lapsi saapuu perheeseen, alkaa vanhemmuuden tärkein vaihe, kiintymyssuhteen muodostaminen. Tänä aikana on tärkeää, että vanhempi...