Siirry sisältöön

Mikä ihmeen kaappi?

24.10.2018 klo 09:48 - Tuottanut Väestöliitto
Ulostulo tarkoittaa, että ”tulee kaapista” asian kanssa, jota muut eivät tiedä tai osaa aavistaa. Yleensä se liitetään seksuaaliseen suuntautumiseen, mutta kyseessä voi olla myös sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun liittyvä asia. Ulostulon taustalla on tarve korjata itseen kohdistuvia vääriä oletuksia ja tarve tulla kohdatuksi omana itsenään.

Ymmärrä tämä kaapissa olemisesta

  • Ihminen, joka elää kaapissa, joutuu salaamaan tärkeän osan itsestään ja identiteetistään, eikä pysty avoimesti kertomaan, mitä hän ajattelee tai toivoo. Hän voi näin ollen jäädä ulkopuoliseksi, myös vaikka hänellä onkin paljon sosiaalisia suhteita perhejäseniin ja ystäviin.
  • Kaapissa olo ja mahdollinen kaksoiselämä voi olla todella kuormittavaa. Se voi altistaa ongelmiin tai estää pyytämästä apua ongelmatilanteisiin, esimerkiksi ihmissuhteissa (kiusaaminen, ihastuminen, hyväksikäyttö).
  • Kielteisessä tai vahvasti normatiivisessa ympäristössä kaapissa oleminen voi myös olla turvallista. Ihminen saattaa myös haluta pohtia omaa sukupuoli-identiteettiä tai seksuaalista suuntautumista, eikä halua ottaa asiaa puheeksi, jos oma identiteetti ei ole selvä.

Ymmärrä tätä kaapista ulostulosta

  • Ulostulo toiselle on osoitus luottamuksesta. Ulostulo voi olla kertomista omasta, vahvasta ja vakiintuneesta identiteetistään tai sen etsimisestä: ajatusten jakamista siitä, että pohtii sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyviä asioita.
  • Arkielämässä kaapista ulostulo tarkoittaa harvoin identiteetistään kertomista erikseen, vaan osallistumista tavallisiin arkisiin keskusteluihin ja väärien oletusten korjaamista. Kaapista tullaan uudestaan ja uudestaan, ei vain kerran.
  • Kaappiin voi myös palata tilanteissa, jolloin se tuntuu turvalliselta.
  • Samastuminen vähemmistöidentiteettiin voi antaa mahdollisuuden voimavarojen ja vertaisten löytämiseen, myös vaikka kyseinen vähemmistö kohtaisi syrjintää. Kun identiteetin löytää ja pystyy olemaan sen kanssa avoimesti, siitä voi olla tärkeää pitää vahvasti kiinni, jopa korostaa toisella tavalla, kuin miten yleensä tuodaan esille ”enemmistöön kuulumista”. Vähitellen huomaa, että se on oman persoonan yksi ominaisuus muiden ominaisuuksien ohella.

Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Huolettaako lapsen kasvu ja kehitys? Self-help chat on tarkoitettu sinulle, joka mietit miten jaksaa erityistä tukea tarvitsevan lapsen kanssa, Jos...

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Haluatko keskustella parisuhteestasi? Mietitkö, miten vaalia parisuhdetta lapsiperhearjen keskellä? Onko yhteys kumppaniin kateissa? Väestöliiton...

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Rajoja ja rakkautta - koetteleeko lapsiperheen arki? Varaat chat-keskustelu Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo alkanut, eikä se näy...