Siirry sisältöön

Mikä auttaa erotilanteessa?

24.10.2018 klo 10:33 - Tuottanut Väestöliitto
Yhteinen käsitys kahden eroavan historiasta auttaa molempia ”sinetöimään” tapahtumat ja jättämään ne taakse. Se helpottaa eteenpäin katsomista. Vasta kun ymmärtää syvästi tapahtuneen, voi ottaa sitä oman vastuunsa ja antaa anteeksi itselleen ja toiselleen. Se on vaikeaa, mutta mahdollista.

Eroa edeltävä aika on hyvin haavoittava, vaikka kumpikaan ei tarkoittaisi satuttaa toista. Ihminen sanoo ja tekee harkitsemattomia asioita tuntiessaan itsensä hylätyksi.

Eroavien elämäntilanne on hyvin raskas ja monikerroksinen. Esimerkiksi kaikki eivät halua kertoa läheisilleen erosta lainkaan. Salaisuuden pitäminen on raskaampaa kuin kertominen, mutta silti moni valitsee eron salassa pitämisen.

Tavallisesti eroavilla on hyviäkin muistoja avioliiton ja seurustelun ajoilta. On tärkeää kertoa lapsille hyviä muistoja äidistä ja isästä yhdessä. Silloin he ymmärtävät olevansa rakkauslapsia, rakkaudesta syntyneitä.

Keskustelu auttaa ymmärtämään ongelmien taustoja

Keskustelukäynnit pariterapiassa eroprosessin aikana auttavat molempia ymmärtämään itseään ja toista elämän suurimmassa kriisissä. 3-5 käyntiä opettaa molemmille dialogista ongelmanratkaisua. Se auttaa ymmärtämään, mistä yhteiselämän ongelmat kumpusivat.

Monet erot johtuvat työstressistä, jopa taloudellisista paineista, eri perhekulttuurien yhteentörmäyksistä, osaamattomuudesta lukea toisen tunteita ja toiveita tai esimerkiksi kahdesta erilaisesta seksuaalisuudesta. Seksuaalisuus on kuin musikaalisuus –se on erilaista eri ihmisillä, samoin kuin energian taso. Joku voi olla vuosien ajan liian väsynyt jaksaakseen hoitaa parisuhdetta. Seuraukset parisuhteelle ovat vaikeat.

Avioeron kohdalla on varmistettava, ettei ero luo suurempia ongelmia kuin mitä se ratkaisee. Erotessa on syytä olla hyvin tavoiteorientoitunut. Hyvä tavoite on olla erosta huolimatta hyviä vanhempia. Joidenkin tavoite on eteenpäin meneminen, toisilla on tarve käsitellä lisää menneisyyttä.

On mietittävä, onko muita tapoja ratkaista ongelmia kuin ero? Joidenkin kohdalla säihkyvä viha on vain rakkauden kääntöpuoli. Silti rakkaus yksin ei aina riitä syyksi jatkaa liittoa, jos kotirauha ja molempien onnellisuus ovat mahdottomia saavuttaa.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Aihealueet:  Kriisit , Vanhemmuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Huolettaako lapsen kasvu ja kehitys? Self-help chat on tarkoitettu sinulle, joka mietit miten jaksaa erityistä tukea tarvitsevan lapsen kanssa, Jos...

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Haluatko keskustella parisuhteestasi? Mietitkö, miten vaalia parisuhdetta lapsiperhearjen keskellä? Onko yhteys kumppaniin kateissa? Jos chat on jo...

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Rajoja ja rakkautta - koetteleeko lapsiperheen arki? Varaat chat-keskustelu Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo alkanut, eikä se näy...