Siirry sisältöön

Mikä auttaa erotilanteessa?

24.10.2018 klo 10:33 - Tuottanut Väestöliitto
Yhteinen käsitys kahden eroavan historiasta auttaa molempia ”sinetöimään” tapahtumat ja jättämään ne taakse. Se helpottaa eteenpäin katsomista. Vasta kun ymmärtää syvästi tapahtuneen, voi ottaa sitä oman vastuunsa ja antaa anteeksi itselleen ja toiselleen. Se on vaikeaa, mutta mahdollista.

Eroa edeltävä aika on hyvin haavoittava, vaikka kumpikaan ei tarkoittaisi satuttaa toista. Ihminen sanoo ja tekee harkitsemattomia asioita tuntiessaan itsensä hylätyksi.

Eroavien elämäntilanne on hyvin raskas ja monikerroksinen. Esimerkiksi kaikki eivät halua kertoa läheisilleen erosta lainkaan. Salaisuuden pitäminen on raskaampaa kuin kertominen, mutta silti moni valitsee eron salassa pitämisen.

Tavallisesti eroavilla on hyviäkin muistoja avioliiton ja seurustelun ajoilta. On tärkeää kertoa lapsille hyviä muistoja äidistä ja isästä yhdessä. Silloin he ymmärtävät olevansa rakkauslapsia, rakkaudesta syntyneitä.

Keskustelu auttaa ymmärtämään ongelmien taustoja

Keskustelukäynnit pariterapiassa eroprosessin aikana auttavat molempia ymmärtämään itseään ja toista elämän suurimmassa kriisissä. 3-5 käyntiä opettaa molemmille dialogista ongelmanratkaisua. Se auttaa ymmärtämään, mistä yhteiselämän ongelmat kumpusivat.

Monet erot johtuvat työstressistä, jopa taloudellisista paineista, eri perhekulttuurien yhteentörmäyksistä, osaamattomuudesta lukea toisen tunteita ja toiveita tai esimerkiksi kahdesta erilaisesta seksuaalisuudesta. Seksuaalisuus on kuin musikaalisuus –se on erilaista eri ihmisillä, samoin kuin energian taso. Joku voi olla vuosien ajan liian väsynyt jaksaakseen hoitaa parisuhdetta. Seuraukset parisuhteelle ovat vaikeat.

Avioeron kohdalla on varmistettava, ettei ero luo suurempia ongelmia kuin mitä se ratkaisee. Erotessa on syytä olla hyvin tavoiteorientoitunut. Hyvä tavoite on olla erosta huolimatta hyviä vanhempia. Joidenkin tavoite on eteenpäin meneminen, toisilla on tarve käsitellä lisää menneisyyttä.

On mietittävä, onko muita tapoja ratkaista ongelmia kuin ero? Joidenkin kohdalla säihkyvä viha on vain rakkauden kääntöpuoli. Silti rakkaus yksin ei aina riitä syyksi jatkaa liittoa, jos kotirauha ja molempien onnellisuus ovat mahdottomia saavuttaa.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Aihealueet:  Kriisit , Vanhemmuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma-chat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille ja lasta odottaville

Tule juttelemaan maksutta ja luottamuksellisesti Väestöliiton asiantuntijan kanssa, jos sinulla on vanhemmuuteen, pari- tai perhesuhteisiin tai...

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...