Siirry sisältöön

Lasten välinen tykkääminen

08.07.2022 klo 09:07 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Tykkäys on ihana juttu. Ihastuminen ja tykkääminen ovat osa monen lapsen elämää. Tykkäys tuntuu hyvältä! Ihastumisista puhuminen on puhetta myönteisistä tunteista. Jutellaan lapsille, miten ihanaa on tykätä! Myönteisten tunteiden kokeminen on terveellistä. Siksi positiivista on myös niistä puhuminen, niiden luetteleminen ja maistelu, sekä miettiminen, miten ne saavat rentoutumaan ja tuntuvat hyvältä jopa kehossa.

Laseke-tutkimuksessamme lasten keskinäiset ihastukset tulivat vahvasti esiin. Jo pienenä harjoitellaan tykkäämisen osoittamista ja ollaan sydänystäviä tai ihastuneita.

Ihastumisessa kehotunne on parhaimmillaan nautintoa, lämpöä ja iloa, energisyyttä ja voimaa. Lapset tarvitsevat sanat ja luvan kokea kehossaan nautintoa. Kehon hyvä olo on tärkeä taito. Se auttaa ja edistää hyvinvointia.

Etsi hyvää kehotunnetta

Esimerkkejä mukavasta kehotunteesta voit keksiä yhdessä lasten kanssa. Kannattaa painottaa muita juttuja kuin herkuttelua. Tarvitaan paljon mielihyvää, joka ei ole ruokaan liittyvää. Lämmin sauna, vaahtokylpy, ihana suihku, pulahdus uimaan, kiipeäminen, peuhupaini, nauraminen ja vitsailu ovat useimmista ihanan tuntuisia juttuja.

Samoin jos joku hieroo jalkoja tai silittelee selkää. Tai vaikka rapsuttelu ja syliin käpertyminen. Toiset tykkäävät siitä enemmän, toisista taas vapaus, juokseminen, kiipeily tai kuperkeikat tuovat mahtavimman tunteen keholle.

Tosi monet lapset rakastavat tehdä keskenään läjiä. Se on jännää, hauskaa ja antaa yhteenkuuluvuutta.

Myös ihastuksesta voi puhua, miltä se tuntuu, missä päin kehoa, onko sellaista ollenkaan koettu ja tekeekö se oman olon ihanaksi vai kaipaavaksi. Tykkäysrakkaus on etenkin oma juttu, omaa hyvinvointia lisäävä, niin kuin kaikki rakkauden kokeminen.

Joskus tarvitaan myös harjoittelua siihen, jos toinen ei tykkää, niin miten sen voi kestää. Ei ole helppoa, kun torjutaan. Miltä se tuntuu ja mitä silloin pitää tehdä?

Tykkäys on oma juttunsa

Pienten lasten ihastukset ovat aivan eri asia kuin nuorten tai aikuisten. Lasten tunteista ei pidä käyttää aikuismaailman sanoja, kuten ”morsian”, ”sulhanen”, ”seurustelu”. Lapset kokevat sellaisen usein kiusallisena ja suorastaan häirintänä.

Antaa lasten määritellä itse omat ystävyys-, kaveruus- ja tykkäyssuhteensa! Ei kiinnitetä huomiota tykättyjen sukupuoleen tai muihin leimoihin.

Lapset tarvitsevat tietoa siitä, miten tykkäämistä voi osoittaa ja millainen käytös on ehkä tunkeilevaa. Aivan yhtä tärkeää on opettaa lapsille, että jokaisella on oikeus omiin tunteisiinsa ja rajoihin. Kukaan ei saa väkisin halata tai pussata. Pusuhippakin on hauskaa toisista ja ihan kamala leikki toisista.

Se mistä puhutaan, mitä harjoitellaan ja mihin keskitytään, se vahvistuu. Puhutaan hyvinvoinnista ja mielihyvästä sekä mistä sitä saa. Tärkeä juttu!

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Bonusvanhemmuus Chat 27.11.2024

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.

Bonusvanhemmuus Chat 30.10.2024

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.

Bonusvanhemmuus Chat 25.9.2024

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.