Siirry sisältöön

Lapsen arkioikeudet

08.07.2022 klo 10:55 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
YK:n lapsen oikeuksia koskevaa ihmisoikeussopimusta juhlitaan kaikkialla maailmassa 20.11. Lapsen hyvinvoinnin ja turvallisuuden edellytykset sisäistyvät arjen tilanteissa. Miten nämä kolumnin arkioikeudet toteutuvat sinun lapsesi, lapsenlapsesi tai hoitolapsesi elämässä? Miten ne ovat toteutuneet sinun omassa elämässäsi?

Lapsella on arkioikeus turvallisuuteen

Turvallisuutta ovat avoin syli, hyväksyvä katse, käsi kädessä ja suukot uneen astuessa. Turvallisuus on luottamusta siihen, että toinen pysyy tässä, minut tuntien ja minut hyväksyen. Lähellä on oltava aikuinen, joka vastaanottaa arjen myrskyissä ja paisteissa.

Lapsella on arkioikeus iloon

Pullea vauvan sormi kohti lamppua, kattoa kurottelevat legotornit ja vihossa hapuilevat harakanvarpaat. Litisevät lätäköt, limaiset sammakot ja pitkät piimäviikset. Lapsella on oikeus riemukkaaseen riehuntaan ja remuavaan nauruun arjen jokaisena päivänä. Lapsen arjessa on oltava tilaa leikille, hihitykselle, kikatukselle ja sulaville hymyille, yhdessä aikuisen kanssa.

Lapsella on arkioikeus omaan tilaan

Lapsi kaipaa omaa tilaa kasvaakseen itsensä kuvaksi. Oma henkinen iho muodostuu arjen kiemuroissa aikuisen tukemana. Lapsen on saatava kokea asioita omilla tavoillaan ja omine tunteineen, ja olla kokemuksissaan sekä erilaisuudessaan syvästi hyväksytty. Lapsella on arkioikeus tulla etsityksi ainutlaatuisena itsenään, ei aikuisen mielikuvina tai typistävinä toiveina.

Lapsella on arkioikeus kannatteluun

Lapsella on tarve aikuiseen, joka ei pudottele tunteitaan lapsen kannateltavaksi, eikä syydä syyllisyyttään lapsen lastiksi. Arkioikeus aikuiseen, joka kestää kauhut lamaantumatta ja rajaa raivoa rakkaudella. Aikuiseen, joka ottaa pelot todesta ja kuplii kimpassa innosta. Aikuisen tehtävä on kannatella lasta tunteiden aallokossa, ottaen tunteet vastaan ja muokata niitä yhdessä siedettävimmiksi.

Lapsella on arkioikeus seksuaalisuuteen

Mikä ihme on ihminen? Miltä tuntuu suukottelu? Mitä löytyy kalsareiden kätköistä? Lapsen seksuaalisuus on onnellista uteliaisuutta, ihmeellisyyksien löytymistä. Lapsella on oikeus suojattuun seksuaalisuuteen, sen iloihin ja turvallisiin rajoihin. Lapsella on oikeus päättää omasta kehosta, kieltäytyä pakkohalauksista ja nauttia kosketuksen korjaavuudesta.

Lapsella on arkioikeus hyvinvoivaan aikuiseen

Lapsen elämän ja hyvinvoinnin turvaaminen on tärkeistä tärkein tehtävä, mikä vaatii aikuiselta paljon. Lapsivastuuta kantava aikuinen tarvitsee tukea ja armollisuutta myös itselle ja lupaa erehdyksillä etsintään. Vanhempien on saatava nojata toinen toisiinsa, isovanhempien tuettava lapsiaan, päivähoidon, koulun ja kodin vahvistua kumppanuudesta, kylän kasvatettava kulkijoitaan. On uskallettava välittää lujasti – itsestä aikuisena ja lapsesta siipien alla.

Lapsella on arkioikeus tulla valituksi

Lapsi ei saa olla viimeinen vaihtoehto mummin kiireiden keskellä, eikä tapaamisvelvollisuus vaarin tehtävälistalla. Ei välttämätön viikari ryhmässä, viimeinen poiminta jonon hänniltä tai väsyneen vanhemman rasittava pakkotaakka. Lapsen kohtaaminen ei ole aikuisen velvollisuus, vaan arvokas arkinen oikeus. Lapsella on oikeus tulla valituksi ja halutuksi ihan omana ihmeellisenä itsenään.

Joka ikisenä arjen päivänä ja pyhien parhaimpina hetkinä.

Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20.11. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen (20.11.1989) kunniaksi.

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...