Siirry sisältöön

Kuinka päihteiden käyttö voi vaikuttaa murrosiän kehitykseen?

14.09.2018 klo 15:59 - Tuottanut Väestöliitto
Runsaalla päihteiden käytöllä voi olla vaikutusta murrosiän kehitykseen. Tupakoiminen, nuuskaaminen, alkoholin juominen tai huumeiden käyttö ei edistä terveyttä ja sen vuoksi ne voivat vaikuttaa haitallisesti murrosiän kehitykseen.

Nuorena aloitettu tupakointi voi vaikuttaa pituuskasvuun, ihon kuntoon ja hapenottokykyyn eli hengästyt nopeammin. Tupakassa ja nuuskassa oleva nikotiini voi vaikuttaa haitallisesti nuoren hormonitasapainoon. Katso video siitä, kannattaako vetää viinaa tästä.?

Varhain aloitetun, runsaan alkoholinkäytön on havaittu vaikuttavan hormonitoimintaan ja siten viivästyttävän murrosiän alkamista.

Pituuskasvuun tai sukuelinten kehitykseen alkoholinkäyttö ei varsinaisesti vaikuta mutta alkoholin käytöllä on vaikutusta aivoihin.

Alkoholi voi vaikuttaa erityisesti nuoriin poikakehoihin, sillä alkoholi voi alentaa veren mieshormonipitoisuutta, mutta lisätä naishormonipitoisuuutta.  Alkoholi voi siis sekoittaa hormonitoimintaa ja siten vaikuttaa myös kehitykseen.

Huumausaineet ja esimerkiksi steroidien tai muiden kasvuhormonien käyttö, vaikuttaa niin mielen kuin kehon kehitykseen.  Anaboliset steroidit voivat vaikuttaa testosteroinin tuotantoon jopa pysyvästi. Tällä on vaikutusta hedelmällisyyteen, kehontoimintoihin kuten erektioon ja seksuaaliseen haluun. Kasvuhormonien käyttö voi vaikuttaa siittiöiden tuotantoon tai kivesten kehitykseen. Mielialan muutokset voivat myös olla yleisiä, kuten masennus tai selittämättömät aggressiivisuuden tunteet ja ärtyneisyys. 

Tuttu reseptilääke väärinkäytettynä voi aiheuttaa haittoja. Imppaamiseen voi liittyä sekavuutta ja kudosvaurioita aivoissa. Huumeiden käyttöön liittyy suuri riippuvuuden riski ja monenlaisia mielenterveyttä ja kehon terveyttä vaarantavia sairauksia.

Kirjoittanut Väestöliiton nuorten palveluiden asiantuntija

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten puhua seksistä kavereiden kanssa?

Kavereiden kanssa seksistä saa puhua. On kuitenkin hyvä muistaa kunnioittaa mahdollisen seksikumppanin rajoja ja yksityisyyttä, eikä jakaa...

Turvallinen nettideittailu

Tällä luennolla pohditaan turvallista nettideittailua sekä uusien nettituttujen tapaamista livenä. Luento on suunnattu erityisesti...

Voiko somesta ottaa paineita seksin suhteen?

Some tarjoaa mahdollisuuksia seksuaalisuuden ilmaisulle sekä seksistä puhumiselle. Kääntöpuolena somesta voi ottaa paineita oman seksuaalisuuden...