Siirry sisältöön

Kuinka päihteiden käyttö voi vaikuttaa murrosiän kehitykseen?

14.09.2018 klo 15:59 - Tuottanut Väestöliitto
Runsaalla päihteiden käytöllä voi olla vaikutusta murrosiän kehitykseen. Tupakoiminen, nuuskaaminen, alkoholin juominen tai huumeiden käyttö ei edistä terveyttä.

Mielihyvämuisti on murrosikäisellä erityisen herkkä. Mielihyvämuisti tarkoittaa sitä, että aivot reagoivat asioihin, jotka tuottavat ihmiselle mielihyvää ja muistavat ne asiat herkemmin. Esimerkkinä voi olla vaikka suolaiset tai sokeriset herkut. Esimerkiksi sokeri vapauttaa elimistössä serotoniinia ja se stimuloi aivojen mielihyväkeskusta. Jos syö joka päivä vaikka suklaapatukan, voi jonkin ajan kuluttua tulla tunne, että tarvitsee joka päivä suklaapatukan.

Moni päihde vaikuttaa mielihyväkeskukseemme ja aivoihimme samalla tavalla. Nuorilla esimerkiksi tupakka- ja päihdekokeilut alkavat usein uteliaisuudesta ja kokeilunhalusta. Kokeilut eivät useinkaan johda riippuvuuteen, vaikka on mahdotonta sanoa, kuinka paljon päihteitä voi käyttää ilman vaaraa riippuvuuden kehittymisestä. Asiaan vaikuttavat yksilöiden erot, päihteiden laatu ja niiden käyttöön liittyvä määrä ja käyttötiheys mutta myös perinnöllisyys.

Vaikuttaako päihteidenkäyttö murrosikään?

Nuorena aloitettu tupakointi voi vaikuttaa pituuskasvuun, ihon kuntoon ja hapenottokykyyn eli hengästyt nopeammin. Tupakassa ja nuuskassa oleva nikotiini voi vaikuttaa haitallisesti nuoren hormonitasapainoon. 

Varhain aloitetun, runsaan alkoholinkäytön on havaittu vaikuttavan hormonitoimintaan ja siten viivästyttävän murrosiän alkamista. Katso video siitä, kannattaako vetää viinaa tästä?

Pituuskasvuun tai sukuelinten kehitykseen alkoholinkäyttö ei varsinaisesti vaikuta mutta alkoholin käytöllä on vaikutusta aivoihin.

Alkoholi voi vaikuttaa erityisesti nuoriin poikatyypillisiin kehoihin, sillä alkoholi voi alentaa veren mieshormonipitoisuutta, mutta lisätä naishormonipitoisuuutta.  Alkoholi voi  sekoittaa hormonitoimintaa ja siten vaikuttaa myös kehitykseen.

Huumausaineet ja esimerkiksi steroidien tai muiden kasvuhormonien käyttö, vaikuttaa niin mielen kuin kehon kehitykseen.  Mielialan muutokset voivat myös olla yleisiä, kuten masennus tai selittämättömät aggressiivisuuden tunteet ja ärtyneisyys. 

Tuttu reseptilääke väärinkäytettynä voi aiheuttaa haittoja. Imppaamiseen voi liittyä sekavuutta ja kudosvaurioita aivoissa. Huumeiden käyttöön liittyy suuri riippuvuuden riski ja monenlaisia mielenterveyttä ja kehon terveyttä vaarantavia sairauksia.

Useimmilla nuorilla ei ole kokemuksia päihdeaineiden vaikutuksista, joten he eivät osaa varoa päihteiden haittoja. Liian suuri annos alkoholia tai päihteitä voi olla  hengenvaarallinen. Jos kaverisi tarvitsee apuasi, älä jätä häntä yksin, vaan hälytä vanhemmat tai ammattiapua paikalle. Voit aina soittaa 112 ja kysyä sieltä neuvoa, jos epäilet että kaverisi on saanut esimerkiksi yliannostuksen tai alkoholimyrkytyksen.

Päihteiden vaikutus seksuaalisuuteen

Joskus päihteistä voidaan etsiä rohkaisua kiinnostavan ihmisen tai ihastuksen kanssa juttelemiseen. Alkoholin käyttö voi poistaa estoja mutta voi vaikuttaa kykyyn kommunikoida omista rajoista. Päihteet voivat myös vaikuttaa kykyyn muistaa mitä on tapahtunut.

Humalatilavoi nostaa seksuaalista halukkuutta ja päihtyneenä voi kokea olevansa kovinkin “himokas”. Kuitenkin päihtyneenä tuntoherkkyys voi madaltua, joten kiihottuminen ja kostuminen voi olla vaikeampaa. Seksissä päihtymyksellä voi puolestaan olla heikentäviä vaikutuksia erektioon, laukeamiseen – ja orgasmin saamiseen.

Päihtyneenä saattaa ehkäisynkäyttö jäädä pois käytöstä. Humalassa tai pilvessä saattaa myös tulkita toisen suostumuksellisuutta virheellisesti. Toisinaan päihtyneenä oma impulssiherkkyys saattaa kasvaa ja se saattaa näyttäytyä käytöksenä, joka selvinpäin ei tunnukaan hyvältä.

Päihteiden vaikutus hedelmällisyyteen

Tupakan ja päihteiden vaikutuksesta hedelmällisyyteen on tutkittua tietoa. Päihteiden käytöllä voi siis olla vaikutuksia hedelmällisyyteen. Alkoholin vähäisellä tai satunnaisella käytöllä ei ole todettu vaikuttavan hedelmällisyyteen. Päihteiden käytön ylärajoja on vaikeaa arvioida. 

Tupakointi voi vähentää siittiöiden määrää siemennesteessä ja heikentää niiden liikkuvuutta. Se voi vaikuttaa erektioon heikentävästi. Tupakoivien raskauden alkaminen voi kestää kauemmin, kuin tupakoimattomien.

Alkoholi voi vähentää sukusolujen määrää ja runsas alkoholinkäyttö heikentää testosteronin tuotantoa.

Joidenkin huumeiden on todettu vaikuttavan sukuhormonien eritykseen, testosteronin tuotannon laskuun sekä munasolujen irtoamiseen, joka voi aiheuttaa kuukautishäiriöitä.

Anaboliset steroidit voivat vaikuttaa testosteronin tuotantoon jopa pysyvästi. Tällä voi olla vaikutusta tulevaisuudessa hedelmällisyyteen, kehon toimintoihin kuten erektioon ja seksuaaliseen haluun. Kasvuhormonien käyttö voi vaikuttaa siittiöiden tuotantoon tai kivesten kehitykseen.

Katso tästä video, joka kertoo päihteiden vaikutuksista hedelmällisyyteen. 

Päihteiden käytöstä saa jutella

Päihteiden käytön tarkoituksena on useimmiten se, että se tuottaa jonkinlaista mielihyvää.  Päihteidenkäyttö alkaa usein kokeilunhalusta, tai siitä, että ihminen ajattelee esimerkiksi alkoholin tai tupakan kuuluvan tiettyihin tilanteisiin.

Päihteistä ja niiden vaikutuksista saa kysyä ja asiasta keskustella esimerkiksi aikuisten kanssa. Joskus nuoret saattavat kokea, että aikuiset suuttuvat ja alkavat paasaamaan päihteiden vaaroista ja haitallisuudesta. Aikuisten huoli nuorten päihteiden käytöstä liittyy usein siihen, että nuorena aloitettu päihteiden käyttö voi aiheuttaa nuorelle ongelmakäyttöä, sekä altistaa vahingoille tai tapaturmille.

On nuoria ja aikuisia, jotka eivät käytä mitään päihteitä, eli niiden ei tarvitse kuulua automaattisesti nuoruuteen tai elämään lainkaan.

Katso tästä linkistä Päihdeilmiö-video, jossa kerrotaan päihteistä ja päihteidenkäytöstä.

Kirjoittanut Väestöliiton nuorten palveluiden asiantuntijat

Artikkelia on päivitetty 20.7.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus-teemachat

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...