Siirry sisältöön

Esimerkki elävästä elämästä: Kesälomien jako työpaikalla

12.08.2020 klo 10:40 - Kirjoittanut Työ ja perhe , Väestöliitto
Kesälomien jakaminen aiheuttaa vuosittain eri tavoin haasteita työpaikoilla: Miten voi ottaa huomioon eri ihmisten ja erilaisten perheiden tarpeita ja elämäntilanteita? Miten voi turvata henkilöstön tasapuolista kohtelua? Miten järjestää vanhemmille yhteistä loma-aikaa lastensa kanssa? Esimerkki elävästä elämästä ja ratkaisuista yhdessä suuyrityksessä:

Suuryrityksessä henkilöstön kesälomat ajoittuivat toukokuun alun ja syyskuun lopun väliselle yli neljän kuukauden jaksolle. Yksittäisen työntekijän kesäloma saattoi siis peräkkäisinä vuosina osua ensin toukokuulle, sitten syyskuulle. Lomanjakomallin vuoksi esimerkiksi kouluikäisten lasten vanhemmat eivät pystyneet moneen vuoteen viettämään yhteistä kesälomaa lastensa kanssa.

Työntekijät arvostelivat yrityksen lomanjakomallia, koska Suomessa koulujen kesäloma ajoittuu pääsääntöisesti kesäkuun alusta elokuun puoliväliin. Lisäksi he kokivat, etteivät toukokuun alku ja syyskuun loppu tunnu Suomen sääoloissa kesälomalta.

Toisaalta tasaisesti kiertävän mallin hyvä puoli oli, että se koettiin puutteineenkin reilummaksi ja tasapuolisemmaksi kuin aiempi niin sanottu ’vapaa lomien jako’, jossa nopeimmat ja äänekkäimmät onnistuivat yleensä varaamaan parhaat loma-ajat heti itselleen.

Yrityksen kesälomajaksoa päätettiin lyhentää toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Samalla koululaisten vanhemmat saivat mahdollisuuden pitää kesäloman kahdessa jaksossa, jolloin ainakin osan lomasta pystyy nyt sijoittamaan samaan aikaan koululaisen loman kanssa.

Lopputulos: Koululaisten vanhemmat tarvitsivat yhteistä loma-aikaa lastensa kanssa. Kesälomien jaksottuminen alettiin hoitaa tavalla, joka tuki työntekijöiden tasapuolista mutta samalla oikeudenmukaista kohtelua.

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Koronasta kuntoon – Löydä oma polkusi

Koronasta kuntoon – toipumisen polku tarjoaa sinulle tietoa koronan pitkittyneistä oireista, niistä toipumisesta ja kuntoutumisesta sekä tukee...

PCOS:n vertaistukichat 20.6.2023

Elätkö PCOS:n kanssa? Epäiletkö, että gynekologiset oireesi voisivat liittyä niihin? Tervetuloa mukaan PCOS:n vertaistukichattiin!

Vapaaehtoisena Koronasta kuntoon -hankkeessa

Tämä on materiaalipankki Koronasta kuntoon -hankkeen (2022 - 2024) vapaaehtoistehtävissä toimiville. Hankkeen vapaaehtoistehtäviä ovat muun...