Siirry sisältöön

Esimerkki elävästä elämästä: Kesälomien jako työpaikalla

12.08.2020 klo 10:40 - Kirjoittanut Työ ja perhe , Väestöliitto
Kesälomien jakaminen aiheuttaa vuosittain eri tavoin haasteita työpaikoilla: Miten voi ottaa huomioon eri ihmisten ja erilaisten perheiden tarpeita ja elämäntilanteita? Miten voi turvata henkilöstön tasapuolista kohtelua? Miten järjestää vanhemmille yhteistä loma-aikaa lastensa kanssa? Esimerkki elävästä elämästä ja ratkaisuista yhdessä suuyrityksessä:

Suuryrityksessä henkilöstön kesälomat ajoittuivat toukokuun alun ja syyskuun lopun väliselle yli neljän kuukauden jaksolle. Yksittäisen työntekijän kesäloma saattoi siis peräkkäisinä vuosina osua ensin toukokuulle, sitten syyskuulle. Lomanjakomallin vuoksi esimerkiksi kouluikäisten lasten vanhemmat eivät pystyneet moneen vuoteen viettämään yhteistä kesälomaa lastensa kanssa.

Työntekijät arvostelivat yrityksen lomanjakomallia, koska Suomessa koulujen kesäloma ajoittuu pääsääntöisesti kesäkuun alusta elokuun puoliväliin. Lisäksi he kokivat, etteivät toukokuun alku ja syyskuun loppu tunnu Suomen sääoloissa kesälomalta.

Toisaalta tasaisesti kiertävän mallin hyvä puoli oli, että se koettiin puutteineenkin reilummaksi ja tasapuolisemmaksi kuin aiempi niin sanottu ’vapaa lomien jako’, jossa nopeimmat ja äänekkäimmät onnistuivat yleensä varaamaan parhaat loma-ajat heti itselleen.

Yrityksen kesälomajaksoa päätettiin lyhentää toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Samalla koululaisten vanhemmat saivat mahdollisuuden pitää kesäloman kahdessa jaksossa, jolloin ainakin osan lomasta pystyy nyt sijoittamaan samaan aikaan koululaisen loman kanssa.

Lopputulos: Koululaisten vanhemmat tarvitsivat yhteistä loma-aikaa lastensa kanssa. Kesälomien jaksottuminen alettiin hoitaa tavalla, joka tuki työntekijöiden tasapuolista mutta samalla oikeudenmukaista kohtelua.

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tutin käyttö

Tutin käyttö on tavallista suomalaisissa lapsiperheissä. Alle vuoden ikäisellä lapsella voi olla voimakas imemisen tarve, jolloin rinnalla olo ei...

Nyytin chat 21.10. klo 18-20: Itsekritiikki ja riittämättömyyden tunne

Suorituskeskeinen ja kilpailullinen ympäristö saa meidät tarkkailemaan itseämme kriittisesti: teenkö tarpeeksi tai olenko yhtä hyvä kuin muut?...

Nyytin chat 14.10. klo 18-20: Osaanko sanoa ei, osaanko kertoa mitä tarvitsen?

Jämäkkyys, eli omien tarpeiden ja rajojen tunteminen sekä niiden kommunikointi rakentavalla tavalla, tukee hyvinvointiamme monella tavalla ja...