Siirry sisältöön

Ihmissuhteiden lyhyt oppimäärä: kuusi askelta kohti parempaa yhdessäeloa

08.01.2024 klo 12:05 - Kirjoittanut Paula Maria Mäkelä , perheneuvoja, vaativan erityistason perhepsykoterapeutti, seksuaali- ja pariterapeutti, työnohjaaja , Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Askeleet kohti parempaa ihmissuhdetta etenevät Kuuden Koon -kaavan mukaisesti. Kunnioitus, katse, kuuntelu, kosketus, kehuminen ja kiittäminen ovat perusasioita, jotka toistuvasti käytettyinä muuttavat parisuhdetta paremmaksi. Mikä parasta, vaikutukseen riittää, että toinen ottaa ne päivittäiseen käyttöön. Nämä paljastavat myös suhteen tilan: jos molemmat haluavat suhteen jatkuvan ja paranevan, nämä askeleet toimivat siihen suuntaan. Jos toinen ahdistuu, on aika keskustella vakavasti ja ottaa selvää, mistä on kyse.

Katso

Pieni lapsi pyytää: ”Äiti! Katso!” Vanhempi vastaa ”joo, joo”, katse jossain ihan muualla. Lapselle se ei riitä. Eikä riitä aikuisellekaan. Jokainen meistä haluaa tulla nähdyksi.  

Jos ei tule nähdyksi, tuntuu kuin ei olisi olemassakaan. Ohi katsominen loukkaa, se sulkee toisen yhteyden ulkopuolelle. Rakastava katse ei arvostele eikä tuomitse. Se näkee toisen sellaisena kuin hän on, ihanuudet ja epätäydellisyydet. Katse ilmaisee hyväksyntää ja kertoo, että olet hyvä ja tärkeä tuollaisena. 

Kuuntele

Yhtä tärkeää kuin tulla nähdyksi on tulla kuulluksi. Tarvitsemme sitä, että tulemme kuulluksi ja ymmärretyksi oikein. Toista voi aidosti ymmärtää vain, jos kuuntelee keskittyneesti, kaiken huomion häneen kiinnittäen. Muuten kuuleminen muuttuu helposti luulemiseksi. Oletusten sijaan kannattaa tarkistaa kysymällä ”Tarkoititko sitä, että..?” tai ”En ihan ymmärrä, kerro lisää”. 

Omat tulkinnat toisen ajatuksista, tunteista ja tarkoitusperistä menevät usein metsään. Keskittynyt, ennakkoasetuksista vapaa kuuntelu on suuri lahja toiselle ja avain moneen ristiriitatilanteeseen.

Kosketa

Kosketuksen laatu määrää suhteen laadun. Siksi on merkityksellistä, miten toisiamme kosketamme vai väistämmekö kokonaan. Iholla on muisti, johon jokainen kosketus jättää jäljen. Siksi kannattaa opetella herkin sormin sitä, miten ja milloin toinen toivoo tulevansa kosketuksi. Aidosti välittävän kosketuksen jälki toisen iholla on hyvää tekevää ja rakkautta ilmaiseva. 

Hyvinvoinnin kannalta tärkein liike on tämä: jos toinen on käden ojennuksen päässä, se liike täytyy tehdä. Joka päivä. Muuten yhteys heikkenee ja suhde viilenee.

Kehu

Aikuisten välillä toimii sama ohje kuin lastenkin kanssa: kehu ja kannustus lisäävät motivaatiota paljon tehokkaammin kuin moite. Lisäksi niillä on myönteinen vaikutus vuorovaikutukseen ja ilmapiiriin. Olemme mieluiten tekemisissä ihmisen kanssa, joka huomioi onnistumiset ja on välillä valmis katsomaan sivuun virheitämme. 

Kun annat kehuja, teet se tosissasi ja tarkoittaen. Huomaa hyvä ja mainitse siitä. Yhtä negatiivista palautetta kohti tulee antaa viisi myönteistä, jotta parisuhde voi hyvin.

Kiitä

Kiitos on pieni sana, jolla on suuri vaikutus. Kiitollisuus on sekä mielensisäistä että vuorovaikutukseen liittyvää. Se on asennetta, joka ymmärtää, että mikään hyvä ei ole itsestäänselvyys. Kiitos kannattaa aina eikä se kulu käytössä. Se on oman arvostuksen osoittamista toiselle arjen pienissä asioissa ja iloa siitä, että toinen tänäänkin on tässä rinnalla. 

Kunnioita

Kunnioitus on kaiken pohja ihmisten välisissä suhteissa. Se liittyy kaikkiin edellä mainittuihin kohtiin. Ajattele: epäkunnioittava katse, epäkunnioittava kosketus. Millainen olo tulee? Ei rakkaudellinen ainakaan. Ilman kunnioitusta ei ole luottamusta ja ilman luottamusta rakkaus ei voi elää. 

Paula Maria

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Keskusteluapua nuorille aikuisille suhteisiin ja deittailuun

Asiantuntija tukee sinua, alle 29-vuotias, suhteiden pyörteissä

NEPU- Tukea neurokirjon uusperheiden haasteisiin

Neurokirjo tuo parisuhteeseen hyvää, mutta myös eritasoisia haasteita. Neurokirjon piirteet ovat yksilöllisiä, mutta tiedon, yhteisten ja omien...

Tukea parisuhteen hyvinvointiin -parisuhdekurssi

Tämä kurssi on suunnattu yksilöille ja pareille, jotka haluavat vahvistaa keskinäistä yhteyttään ja pyrkiä ymmärtämään sekä itseään...