Siirry sisältöön

Hyvinvointi ja terveys - Seksuaalikasvatuksen aihe

13.12.2018 klo 15:49 - Tuottanut Väestöliitto
Seksuaalisuus on koko elämän mittainen asia. Jo pienellä lapsella on käsitys omasta kehosta, läheisyydestä ja turvallisuudesta. Se on lapsen ikätasoista seksuaaliterveyttä.

Mitä lapsi oppii ja opettelee, miten ilmentää omaa seksuaalisuuttaan juuri tällä alueella?

Lapsen kokemukset ja asenteet vaikuttavat osaltaan nuoruudessa ja aikuisuudessa. Ne rakentavat pohjaa koko myöhempään elämään. Tätä terveysaluetta voi ja kannattaa tukea ja suojata.

Saatan sanoa, että jokaisella on oma pimpula/pippeli ja se on ikioma ja siihen ei saa muut koskea, jos ei halua. Kerron lapsilleni, että he ovat ihania ja kauniita. Jos joku lapsista halaa tai haluaa painia toisen lapsen kanssa niin, että toinen ei sitä halua, niin sanon silloin, että huomaatko, että se-ja-se ei halua halailla/painia/suukotella juuri nyt. (vanhemman vastaus)

Mitä eri asioita lapsi saattaa kysyä ja pohtia, mitä eri asioita lapselle voi lapsentasoisesti myös kertoa?

  • Arvostamalla lapsen ikätasoista uteliaisuutta ja tiedonjanoa sekä myönteisellä suhtautumisella lapsen kehitykseen tuet lapsen hyvinvointia, terveyttä ja elämänhallinnan itsensä ymmärtämisen ja hyväksymisen tunnetta.
  • Lapsen kanssa kannattaa jutella erilaisista kehon kokemuksista. Miltä tuntuvat hyvät ja huonot kosketukset ja puheet? Millainen on hyvää tai huonoa läheisyyttä? Milloin lapsi kaipaa lähelle ja syliin ja milloin tai kenen kanssa taas ei halua läheisyyttä? Millainen kosketus tuntuu hyvälle ja millainen huonolle? Miten lapsi voi ja saa välttää huonoja kokemuksia. Lapsi voi luottaa omaan kokemukseensa ja arvostaa sitä.
  • Lapselle voi kertoa, että hän saa kieltää kosketuksen ja koska vaan rajoittaa läheisyyttä ja kosketusta. Tällöin voi käyttää kolmen kohdan sääntöä: Sano EI, lähde pois, kerro aikuiselle johon luotat.
  • Lapselle voi opettaa, että omaa ja toisen kehoa pitää kunnioittaa. Silloin pitää puhua ja koskettaa arvostavasti ja uskoa jos joku kieltää koskettamisen. Myös yksityisyyttä pitää kunnioittaa, siis jos joku haluaa olla yksin esimerkiksi vessassa, pukeutumassa, sängyssä tai muualla. Lapsen pitää tietää että voi valita haluaako läheisyyttä. Lapsen pitää tietää myös että aina saa hakea aikuisilta apua.
  • Lapsella on lupa kieltäytyä aikuisten liiallisista läheisyyden osoituksista, halauksista, syliin pyytämisistä ja niin edelleen. Aikuisten kuuluu kunnioittaa tätä kieltoa. Jos joskus on pakko lapsi vaikkapa nostaa pois vaarallisesta tilanteesta, se selitetään jälkeenpäin ja asiasta saa puhua ja kosketus ei silloinkaan ole salaisuus.

Haluan, että lapseni saavat mahdollisimman hyvät eväät terveelliseen seksuaalisuuteen. (vanhemman vastaus)

Lapsen käytös voi joskus kertoa lapsen stressistä tai olla oire jostakin. Jos lapsen käytös on huolestuttavalla tavalla seksuaalista, täytyy lapsi ohjata avun piiriin esimerkiksi neuvolan kautta.

Noin yleisesti ruumiillisesta koskemattomuudesta on puhuttu, että jos kuka tahansa koskee sillä tavalla, että tuntuu epämukavalta tai kurjalta, niin saa kieltää kovaan ääneen ja lähteä pois tilanteesta. Tätä on käsitelty lähinnä painimisen, tönimisen jne. suhteen, mutta nimenomaan niillä sanoilla, että kyse on toiseen koskemisesta millä tahansa tavalla. (vanhemman vastaus)

Lue myös:

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita...

Miten murehtimisen kierteen voi katkaista?

Kun murehtiminen vie aikaasi valtavasti, kannattaa harjoitella murehtimisen kierteen katkaisemista. Huomion tuomisesta aisteihin ja tietoisen...