Siirry sisältöön

Huoltajan lisääminen nuorelle

Julkaistu 02.01.2019 - Tuottanut Väestöliitto
Olen tyttäreni etävanhempi, hänen asuessaan isänsä ja isän vaimon perheessä. Isän vaimo on tyttärelleni todella tärkeä ja osaava "äitipuoli". Miten tulee toimia, jos haluaisi lisätä hänet tyttäreni kolmanneksi huoltajaksi? Onko prosessi kovin byrokraattinen. Jos äitipuoli saisi oikeudet hoitaa kaikkia tyttäreni asioita asioiden hoitaminen helpottuisi.

Vastaus: 

Kiitos kysymyksestäsi. On hienoa, että tyttäresi elämässä on useampia tärkeitä aikuisia. Kysyt tyttäresi isän puolison lisäämisestä tyttärenne kolmanneksi huoltajaksi.

On mahdollista, että vanhempien lisäksi lapsella tai nuorella on oheishuoltaja, joka toimii vanhempien lisäksi lapsen huoltajana.

Oheishuoltajuuden määrää huoltajan hakemuksesta käräjäoikeus. Hakemus on vapaamuotoinen, siitä tulee ilmetä perustelut sille, miksi oheishuoltajan määrääminen on lapsen edun mukaista, ja siinä tulee olla liitteenä oheishuoltajaksi määrättävän suostumus. Myös muita huoltajia kuullaan, mutta käräjäoikeus tekee ratkaisun joka tapauksessa lapsen edun mukaisesti. Nykyisen lain voimassa ollessa kannattaa siis prosessi aloittaa ottamalla yhteyttä käräjäoikeuteen.

Oheishuoltajalla on kaikki huoltajan oikeudet, myös tiedonsaantioikeus lapsen asioissa ja puhevalta lasta koskevissa asioissa. Esimerkiksi Wilma-oikeudet myönnetään myös oheishuoltajalle, jos hän näin haluaa. Tiedonsaantioikeuden voi myös myöntää käräjäoikeuden päätöksellä kolmannelle osapuolelle, vaikka tämä ei olisi huoltaja.

Lakia lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta ollaan tällä hetkellä uudistamassa, joten kunhan lakiuudistus tulee voimaan, voivat käytännöt oheishuoltajuuteen liittyen vielä tätä kautta hieman helpottua, kuten oheishuoltajuudesta voi mahdollisesti sopia osapuolten kesken myös lastenvalvojan luona.

Lisätietoa oheishuoltajuudesta saat mm. seuraavilta verkkosivuilta:

Pesäpuu ry: Oheishuoltajuus 

Suomen Uusperheiden liitto ry: Oheishuoltajuus uusperheessä

Sateenkaariperheet ry: Perheen byrokratia

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

1. Digiaikuisena digiviidakossa

Tässä kokonaisuudessa ohjataan pohtimaan omaa digivanhemmuutta, annetaan vinkkejä digiarkeen ja lisätään tietoa lasten digitaalisista...

2.1 Yhteinen tutkimusmatka digiin

Minkä ikäinen lapsi voi omistaa digilaitteen tai käyttää nettiä? Mitä varten digilaite oikeastaan hankitaan? Mitä kaikkea netin ja sosiaalisen...

1.3 Lapsuus somessa

Oletko joskus ottanut lomareissulta kivan kuvan ja laittanut sen esimerkiksi Facebookiin muidenkin ihailtavaksi?