Siirry sisältöön

Esimerkki elävästä elämästä: Perhevapaisiin on varauduttu työpaikalla

16.11.2020 klo 13:34 - Kirjoittanut Työ ja perhe , Väestöliitto
Työpaikalla varautuminen perhevapaisiin on tärkeä osa perheystävällistä henkilöstöpolitiikkaa ja työpaikan hyviä käytäntöjä. Perhevapaisiin liittyvät kirjalliset ohjeet on hyvä laatia selkeiksi. Lisäksi oman esihenkilön kanssa kannattaa ajoissa käydä läpi toiveitaan esimerkiksi yhteydenpidosta perhevapaan aikana ja sopia myös muista käytännön asioista. Myös perhevapaalta paluuseen liittyvät asiat kannattaa sopia ajoissa.

35-vuotias kahden lapsen vanhempi työskenteli matkailualan yrityksessä, jonka työntekijöistä yli 90 prosenttia oli naisia. Ala oli muuttunut yhä vaativammaksi ja erityisosaamista tarvittiin. Päteviä sijaisia ei ollut helppo saada poissaolijoiden tilalle.

Vanhempi kuitenkin tiesi, että yritys panosti erittäin paljon perheystävällisiin ratkaisuihin. Näin ollen he saattoivat puolisonsa kanssa hyvin päätyä siihen, että perheeseen syntyisi kolmas lapsi.

Työntekijä ilmoitti ajoissa synnytyksen lasketusta ajasta ja jäämisestään perhevapaille. Koska yrityksen henkilöstöpolitiikassa oli varauduttu perhevapaisiin pitämällä jatkuvasti tietty ’extrakiintiö’ pätevää henkilökuntaa yrityksen henkilöstössä, työntekijä ei kokenut jättävänsä tiimiään tai yritystä lainkaan pulaan. Hän saattoi keskittyä rauhassa perhe-elämään vauvan synnyttyä.

Työnantajan kanssa oli selkeästi sovittu, että työasioista otetaan perhevapaan aikana vanhempaan yhteyttä vain, jos yrityksessä tapahtuu selkeitä isoja organisaatiomuutoksia ja että hän voi rauhassa perehtyä uuteen tekniikkaan ja muihin tapahtuneisiin uudistuksiin vapaalta paluun jälkeen.

Kun takaisinpaluu töihin lähestyi, työntekijä oli yhteydessä esihenkilöönsä. He sopivat yhdessä perehdytysviikosta, jolloin työntekijä sai ensin tutustua parin päivän ajan rauhassa pääkonttorilla uusiin ohjelmiin ja käytäntöihin sekä uusiin henkilökunnan jäseniin. Tämän jälkeen hän jatkoi vielä loppuviikon oman paikkakuntansa toimipisteessä.

Lopputulos: Työntekijä ei kokenut stressiä työhön paluusta ja yrityksessä tapahtuneista muutoksista, koska hän sai rauhassa tehdä sen pehmeän laskun aikana. Vasta ensimmäisen työviikon jälkeen häneltä alettiin odottaa täyttä työpanosta, mutta mitoitettuna lyhennettyyn toivomaansa 6-tuntiseen työpäivään.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Asiantuntijan tietoisku / Astman ABC

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa terveyspsykologian erikoispsykologi Anu Kangasniemi.

Itsetuntokoulu nuorille aikuisille

Itsetunto on tärkeä osa mielenterveyttä, mutta ihmissuhteiden ristiriidat heikentävät itsetuntoa (THL 2024). Tämä itsetuntokoulu vahvistaa...