Siirry sisältöön

Esimerkki elävästä elämästä: Määräaikaiset poissaolot, perhe ja työura

16.11.2020 klo 14:16 - Kirjoittanut Työ ja perhe , Väestöliitto
Selkeät pelisäännöt tukevat joustavuutta perhetilanteissa ja samalla työntekijöiden työuria. Joustoista hyötyvät työntekijä, työnantaja ja työelämä.

IT-asiantuntija palasi kolmen vuoden hoitovapaalta takaisin työhönsä. Hänen poissaolonsa aikana moni asia yrityksessä oli muuttunut, eikä hänen entistä työtään ja toimenkuvaansa ollut sellaisenaan enää olemassa.

IT-asiantuntija siirtyi tehtävään, joka ei häntä erityisesti kiinnostanut. Uuteen tehtävään hän sai lyhyen lisäkoulutuksen. Puolen vuoden kuluttua IT-asiantuntija päätti neuvotella esihenkilönsä kanssa mahdollisuudesta työskennellä osa-aikaisena, mikä onneksi onnistui.

Yrityksessä työskenteli samaan aikaan paljon nuoria tai perheellistymisiässä olevia asiantuntijoita. He toivoivat erilaisia määräaikaisia vapaita ja osa-aikatöitä, jotta voisivat viettää entistä enemmän aikaa lastensa kanssa.

Yrityksen ylin johto päätti tarkentaa erilaisia etuuksia ja työaikajoustoja koskevia pelisääntöjä.

Monet kysymykset vaativat työpaikalla vastauksia ja uusia ohjeita:

  • Mihin tehtävään voi/pitää palata määräaikaisen poissaolon jälkeen?
  • Miten poissaolot vaikuttavat palkkakehitykseen?
  • Miten poissaolot vaikuttavat kokonaistyöuran pituuden laskentatapaan?
  • Miten poissaolot vaikuttavat eläkekertymään?

Henkilöstöasioista vastaava sai tehtäväkseen selventää ongelmakohdat ja tiedottaa samalla voimassa olevasta lainsäädännöstä ja uusista ohjeista henkilöstölle. Lisäksi johto ja henkilöstö sopivat, että määräaikaiset poissaolot pyritään mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan työntekijöiden toiveiden mukaisesti. Yrityksessä oli siirrytty joustavaan ja perhemyönteiseen toimintakulttuuriin.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Huolettaako lapsen kasvu ja kehitys? Self-help chat on tarkoitettu sinulle, joka mietit miten jaksaa erityistä tukea tarvitsevan lapsen kanssa, Jos...

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Haluatko keskustella parisuhteestasi? Mietitkö, miten vaalia parisuhdetta lapsiperhearjen keskellä? Onko yhteys kumppaniin kateissa? Jos chat on jo...

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Rajoja ja rakkautta - koetteleeko lapsiperheen arki? Varaat chat-keskustelu Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo alkanut, eikä se näy...