Eroajatukset tulevat harvoin yhtä aikaa molemmille osapuolille. Tavallista on, että toinen on valmistellut itseään eroon ja tilanne saattaa tulla toiselle yllätyksenä. Monesti eroajatukset ovat reaktiota vaikeisiin kokemuksiin parisuhteessa; ongelmia ei ole yrityksistä huolimatta saatu ratkaistua. Niihin voi liittyä myös seksuaalisuuteen liittyviä haasteita ja tyytymättömyyttä. Vaikka itse olisi eron vireille laittava osapuoli, hylätyksi tulemisen ja yksinäisyyden tunteet, suru ja pettymys ovat tavallisia.

Osapuoli, joka suhdetta haluaisi vielä jatkaa, kokee tulevansa jätetyksi. Hän voi kokea kipua, shokkireaktioita, itsetunnon laskua, ahdistusta ja pelkoa omasta selviämisestään. Vaikeat pahanolon tunteet voivat nousta esiin erotilanteessa. Ihmisessä tavallisesti aktivoituu myös aikaisemmin koetut erokokemukset ja menetykset elämänhistorian varrelta.

Olisikin tärkeää, että pari antaisi itselleen aikaa ennen kuin tehdään suuria päätöksiä erosta. Ero ei kuitenkaan ratkaise kaikkia ongelmia, käsittelemättömät asiat saattavat nousta uudelleen esiin seuraavissa suhteissa.

Lue lisää:
Nämä ovat eron tunnusmerkit
Miten säilyttää rauha eron keskellä?
Ero tuo mukanaan monenlaisia tunteita
Hyvä ero on mahdollinen

Kirjoittajat: Parisuhteen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 4.8.2023