Siirry sisältöön

Deittiraiskaus: suojaudu, turvaa kaverisi, ilmoita rikoksesta.

19.12.2019 klo 15:07 - Kirjoittanut Heli Vaaranen , Johtava asiantuntija, psykoterapeutti , Väestöliitto
Deittiraiskauksella tarkoitetaan seksuaaliväkivallan tekoa, joka tapahtuu juhlinnan tai treffien yhteydessä. Tekijä on usein uhrille tuttu, joten moni uhri on kokenut tekijän riittävän turvalliseksi ja luottamusta herättäväksi ennen rikosta.

Seksuaaliväkivalta tapahtuu vastoin uhrin tahtoa. Uhri voi kokea tilanteen hengenvaaralliseksi, ja voi suojata itseään vaikenemalla tai muuttumalla liikkumattomaksi. Hiljaisuus tai liikkumattomuus eivät merkitse myöntymistä seksuaaliseen tekoon. Myöntymyksen voi antaa vain täysin turvallisessa, ei-uhkaavassa tilanteessa, ja henkilöllä tulee olla mahdollisuus peruuttaa myöntymys milloin tahansa (Porges & Peber 2015).

Seksuaaliväkivallantekoa on voinut edeltää uhrin saattaminen puolustuskyvyttömään tilaan, jolloin suostumusta ei voi todentaa. Puolustuskyvyttömäksi saattaminen voi tapahtua laittamalla huumaavaa ainetta uhrin juomaan tai juottamalla kohtuuton alkoholimäärä uhrille. Puolustuskyvyttömyys voidaan saavuttaa myös ilman päihteitä tai huumaavia aineita siten, että tekijä toimii aluksi turvallisuutta ja luottamusta herättävästi, mutta muuttuu vaativaksi, pelottavaksi tai fyysisesti uhkaavaksi kun on uhrin kanssa kahden.

Deittiraiskauksen yleisyyttä esimerkiksi Euroopan mittakaavassa on vaikea mitata. Määritelmät vaihtelevat ja ilmoituskynnys on korkea, sillä uhri ei saata muistaa tapahtumia. Illan tapahtumat voivat tuntua unenomaisilta ja katkonaisilta. Mieleen tulee muistivälähdyksiä ja takaumia. Tutkimukset kertovat, että naisoletetut joutuvat useammin deittiväkivallan uhreiksi kuin miesoletetut (Bowen& Walker 2015).  Jos epäilet, että sinulle on tehty seksuaaliväkivaltaa, on tärkeää että et jää asian kanssa yksin, vaan haet apua itsellesi. Ota mahdollisimman pian yhteyttä Hätäkeskukseen: 112

Miten voit suojautua huumaamiselta tai tiedottomaan tilaan joutumiselta?

  • Älä jätä juomaa yksin pöytään ollessasi esimerkiksi tanssimassa.
  • Tiedosta, että on olemassa hajuttomia ja mauttomia huumaavia aineita kuten GHB ja Ketamiini. Rohypnol niminen huumaava aine muuttaa juoman ulkonäköä, joten älä nauti juomaasi, jos se näyttää tai maistuu erilaiselta.
  • Pidä juomasi omassa hallussasi koko ajan. Suojaa juomaasi kämmenellä kun olet syventynyt keskusteluun. Älä ota vastaan sinulle tuotuja tai tarjottuja juomia.
  • On hyvä miettiä etukäteen alkoholijuomiesi määrä ja pysyä päätöksessä.
  • Lähde ulos luotettavan kaverin kanssa. Pitäkää silmällä, että molemmat ovat illan kuluessa turvassa.
  • Ole avuksi, jos havaitset henkilön, joka on puolustuskyvyttömässä tilassa.
  • Jos alat voida huonosti, tai huomaat päihtyneesi liikaa, pyydä apua kaverilta, jonka kanssa olet liikkeellä, tai henkilökunnalta.
  • Varaudu aina siihen, että sinulla on taksiraha mukana, jotta pääset turvallisesti kotiin.

 

Tukea ja neuvontaa tilanteeseen tarjoavat:

Rikosuhripäivystys

Auttava puhelin 116 006 suomeksi ma–ti klo 13–21 ja ke–pe klo 17–21 sekä ruotsiksi keskiviikkoisin klo 13–17.

Seri-tukikeskukset seksuaaliväkivallan uhreille (THL)

Ks. poliisin ohjeet seksuaalirikoksissa

 

 

 

Lue lisää:

https://biofeedbackhealth.files.wordpress.com/2011/01/porges-and-peper-date-rape.pdf

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Väkivaltaa Kokeneet Miehet

Väkivaltaa Kokeneet Miehet auttaa henkistä tai fyysistä väkivaltaa lähisuhteissaan tai kadulla kokeneita miehiä. Keskusteluapua on tarjolla...

Erosta Elossa – erokriisiapua miehille

Erosta Elossa tukee ja opastaa miehiä ero-ongelmien käsittelyssä ja niistä selviämisessä tarjoamalla henkilökohtaista keskusteluapua, neuvontaa...

Sinulle nuori, jonka vanhempi on sairastunut syöpään

Vanhemman sairastuminen syöpään voi olla rankka asia kohdata. Se herättää meissä monia kysymyksiä ja tunteita. Tälle sivustolle on kerätty...